Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Vi har en diskusjon gående om hvordan Exd nipler skal monteres, niplene er fabrikat RCN type RADUenigheten gjelder hvorvidt armeringen skal sitte fast mellom "cone" og "låsering" når mutter løsnes.
De fleste nipler vi har vært i kontakt med tidligere, der opplever vi at armeringen forblir fastklemt, men disse niplene oppfører seg ikke på samme måte, her løsner låseringen og armering frigjøres når mutter løsnes.Niplene er "Size 20 & 25 " material 316, de skal trekkes hhv 30Nm & 50Nm, men det er ikke tilstrekkelig til å låse fast armeringen "permanent".Armeringen sitter fast så lenge det er moment på mutteren, men løsner med det samme mutteren løsnes.
Finner ikke noe sted det står at armeringen skal sitte fast, men flere her mener det ble uttalt på kurs hos dere.Det står noe i NEK om at nippel skal sitte såpass fast at det må brukes verktøy for å demontere, men det tolker vi å gjelde mutteren, ikke armering/cone/låsering.
Skal armeringen låses fast og forbli fastklemt når mutter løsnes, eller er det greit at armering frigjøres når mutter løsnes?
Hei,Vi har en del sikkerhetsbarrierer (galvaniske skiller) liggende på lager som vi har fått fra vår lokale distributør. Når vi sjekker Ex-merkingen så ser vi at disse har ett eldre sertifikat, det vil si de fikk nytt ATEX sertifikat i 2016. Produsenten sin samsvarserklæring (som foreligger i revisjon 10) henviser så klart til det nye sertifikatet. Hva sier egentlig lovverket av det å levere disse barrierene i forhold til at de henviser til et sertifikat som har blitt erstattet? Kan de ikke leveres? Kan jeg levere de sammen med ny eller gammel samsvarserklæring? Er dette noe som produsenten evt. bør besvare?Mvh,
Eric
Kan man montere en standard panelovn inne i en overtrykkskontainer, godkjent for zone 1?
Hei.
Dersom det kommer nye retningslinjer i norm, må man sørge for at alt av utstyr som allerede er installert må tilfredsstille dette?
Jeg tenker spesifikt på NEK EN 60079-28. En laser som står inne i en EXd kapsling og "skyter" ut i sone 1 vil kunne være sertifisert etter tidligere normer, men ved endring på innholdet kan man få et problem på grunn av 60079-28 og styrken i laseren.
Vil denne normen ha tilbakevirkende kraft og føre til at man må endre allerede installert utstyr som har komponenter som ikke er godkjent etter 60079-28?
Har noen kameraer som står i Ex-områder med dårlige isolasjonsresultater på tilførselskablene. Dette er gamle installasjoner, som var godkjent den gang de ble installert. Finnes det krav angående om dette må kobles ut eller om det kan stå idriftssatt? Isåfall hva er kravene og hvor kan jeg finne dem?
Mvh
Emil
Hei!
Er det mulig å sette på egne packninger så lenge en oprettholder ip grad på ex e ? Eller må en sette på orginal packning?
Vi har et filter som står på innløpet i prosessen vår,som er ATEX godkjent. Pga at dette filteret ikke lenger produseres, må vi etterhvert bytte ut hele filteruniten. Mediet som går gjennom filteret er hydrokarboner,med ca 95% metaninnhold. Trykket er ca 55 barg. Temperaturen er 8-15°C. Filteret ble satt i drift i 2007. Da går tolker vi det slik at ny filter unit må være ATEX godkjent. Hva innebærer det at et filter er ATEX godkjent, i forhold til et filter som ikke er det?
Vi kjøper inn komponenter til ei meltørke (heater, mølle, filter, vifte). Vi setter sammen og leverer instrumentering og automasjon etter komponentleverandørens spec og funksjonsbeskrivelse. Vi kjører HAZOP sammen med komponentleverandør og sluttbruker. Er det krav til verifikasjon av 3. part? Skal de evt være med på HAZOP, eller verifisere design, sonekart, komponentdokumentasjon, kontrollfilosofi og evt. SIL-beregninger?
Tørka skal stå i industribygg på land. Tørket mel er lett antennelig (30 mJ). Hittil er det lagt opp til "explosion suppression system (aut. brannslukking) og "pressure shock resistant" rør og komponenter. (I tillegg til komponenter iht sonekart.)
Håper noen med kompetanse om strømtap i ledninger kan si litt om nedenforstående:
Jeg liker å sysle med hobbyprosjekter. Nå har jeg en tid fundert på følgende, men vet ikke om det ville kunne fungere i praksis: Omkring 100 meter fra hytta har jeg en liten bekk (på min egen eiendom). Der har jeg lyst til å lage et lite vasshjul og koble det til en liten generator, la oss si for eksempel på 100 watt. Men vil det i praksis være mulig å overfør denne strømmen til hytta ved hjelp av en vanlig skjøteledning, eller vil all strømmen så å si forsvinne før den når så langt pga motstand i i en så lang ledning?
Det har vel også betydning hva slags spenning det er på strømmen som går ut fra generatoren? Hva med 12 volt kontra 220/230 volt? (Sistnevnte har jeg kanskje ikke lov til å legge opp, selv om det ikke er tilkoblet noe offisielt nett, men det er en annen sak). Og hva har diameteren på ledningene å si for strømtap?
Håper på svar fra folk som har kunnskaper om temaet, ikke fra «synsere». Og jeg er ikke ute etter å høre at «dette vil uansett ikke lønne seg» med så minimale strømmengder, for det er ikke lønnsomhetsvurderinger jeg er ute etter.
Hvis jeg satset på bruk bare i flomperioder (og flom ser det ut til å bli stadig oftere) ville det nok være mulig å bruke en litt større generator enn antydet.
Fixeren
Tenkte å trekke 2x6 med 25A og 2x2,5 16A m/jord til hver kurs i 7m korugert 20 rør. til induksjonskomfyr. Så tenkte jeg på forutsatt bruk. To bokser over hverandre med en flatstift til 25A flatstift og en «dobbel» stikk til 16AMeningen er at komfyr kan byttes med topp og sep. ovn uten å endre installasjon.
I tavla står det en 400v 63A 0,030A jordfeilautomat
Hva anbefales?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.