Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Spørsmål angående skade på gjenger i EXd koblingsboks.
Boksen har 22 stk bolter hvor de ikke er en del av flammespalten. Gjengene på enkelte av feste til boltene er defekt. Midlertidig løsning nå er gjort med gjennomgangsbolt og mutter.
Hva sier forskriften om dette?
Vi utfører i dag Z-015 utsjekker for en kunde som sender mye midlertidig utstyr ut på norsk sokkel. I henhold til våre rutinner blir alle Ex d kapslinger vedlikeholdt, preservert og lukket i henhold til leverandøres spesifikasjon.
Vi har ved flere anledninger oppdaget at når utstyret kommer tilbake så bærer det preg av at noen har vært inne i kapslingene av ukjent årsak (ikke gjort av vår kunde). Dette har vi sett ved at spenningsrele har vært justert bort, og ikke minst at bolter på Ex d kapslinger har blitt trekt til så hardt at de har satt seg fast eller fått sprekker. Typisk så vil dette kunne skje om de bruker muttertrekker eller trykkluft når de trekker til boltene.
Dette er noe som er vanskelig å bevise, men igjen så er det vår signatur som står på Z-015 skjemaet.
Vi vurderer nå å sette på sikkerhetsetiketter på alle kapslinger og informasjon om at dersom etiketten brytes så frafaller alt ansvar.
Hva sier regelverket om dette? Hvilke friheter kan de ta seg ute på platformen?
Ex e har jo som minstekrav IP54 hvis ikke annet står på skiltet. Hvis det er gjenger i Ex e boksen vil en nippel/blindplugg feks ha IP54. Er det noe krav til antall gjenger for at dette skal gjelde eller er det godt nok så lenge det er laget gjenger fra før?
Mvh
Lasse
Hei,
En underleverandør leverer en skid med ett kontroll panel med diverse kontrollere og komponenter montert i felt. Hele skid er ATEX sertifisert for zone 2. De har imidlertid også en stk Zener barriere (P+F Z787F) montert i kontrol panel for en stk. IS krets. Problemet er at det ikke er dedikert IS jord tilgjengelig på denne offshore modulen, ref. krav i IEC 60079-14 for zener barriere . I tillegg sier P+F Z787F usermanual spesifikt at denne må ha en dedikert jording. Jording av kontrollpanel for denne skid er kombinert IS/NIS jordkabel og PE jordkabel trekt til separate jord-stud montert i struktur.
Noen forslag til hvordan løse dette? Har bedt leverandør evaluere galvanisk skille i steden for Zener barriere.
Kan man for eksempel trekke en dedikert IS jordkabel til separat jord-stud montert i struktur?
Selve offshore installasjonen har på en annen modul IS jord tilgjengelig, men eg må da trekke en dedikert jord kabel rundt 100m - noe som er litt voldsomt for ett stykk signal.
Takker for all hjelp og ett veldig bra forum!
Mvh
Håvard
Hei.
Har hatt en liten diskusjon med både produsent og kunde ang bruk av sikringsklemme WSI 6 varenr 2562730000. Denne klemmen er godkjent til bruk i sone 2. Kundens bekymring er at ved kortslutning av tilhørende krets vil det skje en lysbue og at denne lysbuen kan genere en gnist som vi absolutt ikke vil ha i en ex-sone. Største mulige sikring er 6,3 A 5x20. Kunden mener at enhver gnistgivende komponent skal innkapsles i en ex d kapsling.
Jeg finner ikke noe informasjon i sertifikatet DEMKO 14 ATEX 1389U om det er noen spesielle betingelser ang bruken i sone 2 og det kun skal benyttes ex d som kapsling for denne sikringsklemmen.
Noen erfaringer på dette emnet og bruk av sikringsklemmer i ex-sone
Skal vi forlange at FRP-rister som benyttes i klassifiserte områder (sone 2), skal være testet med hensyn til ledningsevne og statisk elektrisitet?
Hei,
Vi har problemer med det provisoriske anlegget.
Det har skjedd hendelser hvor personell tar på skjøteledninger/tilkoblet utstyr og får elektrisk støt.
Anlegget er fødet fra 2 stk Generatorer 400V. Fordelingene ute i anlegget er sikret er 16A med 30mA JF brytere.
I dag hadde vi en hendelse hvor en operatør tok på gummien på en skjøteledning samtidig som han tok i et stillas. Han fikk da et lite støt. Vi målte mellom gummien og stillaset, og det ble målt varierende spenning fra 50-100v.
Dagen dette skjedde var det mye tåke og fuktig luft. Men uansett, burde ikke JF bryteren løst ut?
JF bryteren ble testet på test knappen. Alt OK. Men ledningen som operatør vi støt fra, var det overslag på mellom fase-Jord da den ble isolasjons testet. Usikker på måleresultatet.
Samme dag var det også en som tok på enden på en skjøteledning og kjente støt. Denne kabelen var OK.
Hvilke tiltak kan vi gjøre?
Det var ikke utjevnings forbindelse på skapet til struktur. Noe som ble utført i etterkant.
Denne standarden tar for seg 3 typer ikke-elektrisk beskyttelses metoder; konstruksjon «c», kontroll av tennkilder «b» og nedsenking i væske «k».
Tidligere merket en ikke-elektrisk utstyr som F.eks «Ex II 2 GD c T6
I kapittel 10.1 i standarden står følgende:
«Non-electrical equipment meeting the requirements of this standard supplemental to those of ISO 80079-36 shall be marked in accordance with ISO 80079-36, there is no additional marking with regards to the Type of Protection applied. For example equipment intended for use in Group IIB flammable gas or vapour which has a temperature class of T4 and Equipment Protection Level Gb and protected by constructional safety, liquid immersion and/or control of ignition sources shall be marked with Ex h IIB T4 Gb».
Hva innebærer dette? Er gammel «ATEX» merking erstattet av den nye merkingen «Ex h IIB T4 Gb»?
Vil utstyr godkjent for støv da få merking som f.eks «Ex h IIIC T120°C Db»?
Hei
Kan denne bryteren installeres uten noen form for kapsling (Exe), kun i en std 19" monteringsplate og fremdeles kategoriseres som EX godkjent løsning.
https://exnor.no/plugins/system/vm_multiupload_attachment/js/multiupload/server/uploads/13%20operatori%20Exe.pdf
Bryter M-0603/R og kontaktsett M-0606/20
MvhRolf Tore
Hei!
Vi har en kunde med et anlegg (bensinstasjon) hvor everket har skrevet anmerkning på: "Det var ikke i forbindelse med risikovurdering utarbeidet eksplosjonsverndokument. Eksplosjonsverndokumentet skal inneholde beskrivelse av stoff som blir brukt, kartlagt ex-fare, sonekart, sertifikater av ex-utstyr, installasjon og organisatoriske tiltak."
Dette er omtrent gresk for oss, da vi har tilnærmet 0 erfaring med ex-område og alt det andre som er nevnt her.
Kontrolløren var ikke sikker på dette selv, men skrev det opp for sikkerhetsskyld......
En konkret sak vi lurer på er avstand fra lufterørsåpning over tak til elektrisk utstyr. Det er en logo med lys i, ca 1,8m fra åpning, og rett under skiltet går det en ledstripe rundt hele fasaden på taket. Dette er da lavvolt, og trafoene sitter over himling inne i butikken.
Tenker å ta en grunnleggende ex-kurs via nettet, men vet ikke på forhånd om det vil hjelpe meg med å løse dette avviket.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.