Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Det hender at det blir skader på varmekabel I fbm demontering/remontering og isolering av varmekabel. Dette gjelder først og fremst ulike typer selvregulerende Raychem, for det meste BTV2-CT og KTV2-CT kabel. I følge IEC 61892 er det ikke tillatt å skjøte varmekabel. Men hvilke regler gjelder for reparasjon? Er det tillatt å reparere en skade i ytterkappe med feks krympestrømpe med lim? Hva med bruk av vulk-tape, som i praksis tetter veldig godt? Dette gjelder kun ""ferske"" skader. Eldre skader, hvor kabel kan ha trukket fuktighet over tid, må selvsagt byttes.
Hei,
Hvorfor merkes Ex p utstyr med gassgruppe når ""p"" er for å hindre kontakt med gass? Det burde vel holde med T-klasse for utvendig temperatur på kapslingen?
Hei.
Hvordan er reglene ang. bruk av simple apparatus på IECEx utstyr?
Hva kreves av dokumentasjon?
Hei
Har hørt at du skal trekke ex-rekkeklemmer til med momentskruejern.
Har sett på noen rekkeklemmer vi har her ute og kan ikke se hvilken moment det skal trekkes på.
Er det noen tabell som går på trekking på 2,5mm2 ,4mm2 osv. rekkeklemmer?
Pelicase benyttes i flere tilfeller offshore, men jeg er usikker på om de benyttes i sone 1 eller 2.
Er det noen som vet om disse kassene er godkjent for bruk i sone 1 eller 2 og om det kan dokumenteres. Har vært i kontakt med importør, men de mener at kassene ikke er laget av antistatisk materiale.
Hvis de ikke er av antistatisk materiale mener jeg de ikke kan benyttes i sone 1 eller 2.
Hei!
Lurer på om det er noe i veien for å male over en lukket Exd-kapsling?
Altså heile boksen er malt, slik at flammespaltene evt. ikkje vil kunne sleppe ut ein liten luftfis ved en eksplosjon.
Hei,
Har en egensikker DP transmitter som skal flyttes over til en ny node, og i den forbindelse må eg utføre IS-beregning (den gamle beregningen har ikke vært mulig å oppdrive). Følgende verdier er oppgitt for transmitteren :
Ui: 32V
Pi : 1W
Ci : 0.01 uF
Li : 0
Verdi for strøm Ii står imidlertid ikke oppgitt, og det er her eg får ett problem da eg i beregningen ikke kan ha max input strøm 0mA (Barriere Io er 92mA - transmitter Ii må være større en 92mA). Er det mulig å beregne seg frem til en verdi for max input strøm Ii?
I kursmanualen for EX grunnleggende fra 2012 er det en figur 143 på side 301 som har teksten ""Praktisk eksempel på hvordan separering av jording er utført i en koplingsboks"".
Figuren viser en koblingsboks der PE, IE og ISE jord er separert og har tilkoblinger i forhold til tilhørende utstyr.
Denne ovennevnte figuren er ikke tatt med i kursmanualen for 2014.
(skulle da vært på side 293)
Er denne illustrative figuren på noen måte utdatert?
Iht. NORSOK Z-010 Revisjon 3 (fra år 2000) Seksjon 12.5.2 så sier jo denne at i DC system så skal positiv (+) være svart mens negativ (-) skal være blå (eventuelt hvit). Men spørsmålet mitt er: Finnes det en ISO/IEC/EN standard som sier hvilke fargekoder enkeltledere skal ha i koblingsbokser/skap lokalisert i non-hazardous area? Evt. dersom man leverer en Ex e boks til hazardous area og gjør en internwiring i denne, er det krav til fargekoding på enkeltlederene mellom rekkeklemmer/komponenter? Man har jo IEC 60446 men denne er vel ikke helt myntet til dette formålet?
Eric
I NEK 420 sies det øverst på side 97:
""I en hvilken som helst industriell installasjon, uansett størrelse, kan det være mange kilder til antennelse utenom de som er i forbindelse med elektrisk utstyr.""
Hvilke kilder til antennelse er dette?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.