Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.
Hva sier regelverket om spenningsetting/oppstart av sone 1 sertifisert elektrisk utstyr i områder med mulighet for tilstedeværelse av gass? Eksempelvis spenningssetting av sone 1 godkjent nødlys på en offshore plattform, etter at man har hatt en total nedtengning pga en ukontrollert gasslekkasje. Er det påkrevd å sjekke at det aktuelle området hvor armaturene er plassert er fritt for gass før man spenningssetter nødlyskursene?
Hei,
Er det behov for at autorisert verksted eller fabrikat skifter ut en Exi bryter som er plassert i en uklassifisert housing (ingen Ex spec på housing kun IP65)?
Hei
Ved bruk av passivt utstyr i felt med barriere i sikker sone, så må man kunne dokumentere at produktet ikke kan lagre energi eller forårsake gnister.
Jeg tenker å benytte noen mekaniske termostater mot mot et galvanisk-skille (sone 2). Problemet er at vi ikke finner termostater som kan benyttes på nødvendig temperaturområde og må derfor se etter alternative løsninger. Finnes det noen eksempler på nettet hvordan slik dokumentasjon har blitt produsert tidligere? Til feks brytere eller lignende.. ?
Skal søke om godkjenning for plassering av utstyr som ikke har noen EX-godkjenning i et uklassifisert område. Det er vel såvidt jeg har forstått krav om at utstyret ved nedstengning på Rød ESD skal gjøres strømløst momentant.
På utstyret sitter det et kretskort som regulerer diverse parametre, og på dette kretskortet er det bl.a kondensatorer o.l. som potensielt vil kunne inneholde en restspenning en stund etter at tilførselen er blitt kuttet.
Er det godkjent om jeg regner ut største mulige kapasitans i disse kondensatorene, for så kontrollere at energien i disse ikke er stor nok til å utgjøre noen fare i forhold til antennelse av gass?
Ved eldre Exd kapslinger er det gjerne behov for å bytte utstyr inni hvis dette blir defekt. Det hender da at utstyret er gått ut av produksjon og erstattet av ny type. F. eks. hvis det må byttes en kontaktor som er gått ut av produksjon, kan denne erstattes av ny type dersom den er av samme fabrikat og tilnærmet samme modell (fabrikant bekrefter at denne modellen erstatter den gamle).
Dette mener jeg er tillatt, men ønsker evt. kommentarer/meninger.
Hei,
Vi sitter og funderer på om det er lov og krysse 90? mellom NIS og IS.
Det vil si at i skapene vi skal bygger har vi en NIS kabelkanel og en IS kabelkanal som går vannrett ved siden av hverandre i skapene. Også skal vi ha en kabel fra oversiden av kanalene til undersiden av kanalene som er NIS, kan vi da krysse rett over disse kanalene? Tenker da å gå med kabelen 90 grader på de andre kablene som ligger i kanalen.
Hei.
En prox skal tilkobles en barriere, og på kabelen er det tenkt en Starline industri plug. Er dette OK siden dette er en del av en IS krets, eller må pluggen også være Ex (da Ex d)? Pluggen står i sone 1.
Har forsøkt å finne dette i kurspermen deres, men jeg blir ikke helt klok på dette. Leser at Ex i klemmer ikke trenger sertifisering, betyr det at man kan bruke vanlige klemmer her også, og vil da dette være tilsvarende for overstående problemstilling også?
En referanse til hvilke krav som gjelder rundt disse tingene hadde vært flott! :-)
Vi har litt forskjellig praktisering av dette på arbeidsplassen. Noen bruker STL-2, andre bruker syrefri vaselin. Leser litt rundt, og blir ikke klok på hva som egentlig skal brukes.
Syrefri vaselin er vell ikke anbefalt ved lave temperaturer, men det er ett lite problem offshore da temperaturen sjelden er under 0 grader.
STL har jeg hørt skal svelle opp pakningene.
Noen her inne med mer kunnskap på emnet?
Mvh
Anders
Hei,
Korleis skal eg velge størrelse på kabel ved installasjon av motor?
Motoren har kortsluttningsvern, samt motorvern. Tenker då i forhold til kravene i NEK 400 (433.1), og problemet med at motorvern ikkje vil ha samme I2 (prøvestrøm) som typiske MCB'er. Vil sjølvsagt ha minst mogleg kabel, så løysninga med å ""ta ein stor kabel for å vere sikker"" er ikkje ønskeleg.
Kravet til gjengede flammespalter er blant annet at antall gjenger som er i inngrep skal være mindre eller lik 5.
En flammespalte med 10 gjenger har 5 gjenger som er i orden, mens de restrende 5 har skade. Er dette akseptabelt?
Er kravet om 5 gjenger i inngrepp rettet mot produsenten? Slik at om produsenten velger å bruke mer enn 5 gjenger så skal alle gjengene være i orden?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.