Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei!
Kan noen redegjøre rundt ansvar mellom firma og kunde når det gjelder tilkobling av utstyr?
For eksempel:
1. Kunde monterer solcelleanlegg selv og elektrikerfirma kobler til inverterens AC-side. Er elektrikerfirma ansvarlig for hele anlegget? Står dette spesifisert i lovverket noen plass?
2. Kunde legger varmekabel og støper gulvet selv, elektriker monterer termostat og kobler til kabelen. Hvem er ansvarlig når kabelen går i stykker? Hvem er ansvarlig om kabelen fører til varmgang og brann?
Hei!
Gjelder Svensk elektrikkerfabgbrev i Norge? elektrofagbrev i Sverige i 1999. Det er snakk om lavspenningsanlegg industri.
Hei, jeg er fagansvarlig for drift og vedlikehold på en mindre bedrift og registrert for dette i elvirksomhetsregisteret. Vi har 3 andre ansatte som er elektrikkere som også kan vedlikeholde elektriske anlegg. Må disse registreres individuelt i elvirsomhetsregisteret også? eller kan de føres opp i internkontrollsystemet til bedriften der det står beskrevet at de jobber for meg?
Hvordan skal isolasjonsresistans på en ny installasjon verifiseres iht fast tilkoblet elektrisk utstyr?NEK400:6.4 Verifikasjon av en ny installasjon «Isolasjonsresistansen, målt med de prøvespenninger som er angitt i Tabell 6A, anses å være tilfredsstillende hvis hovedfordelingen og hvert hovedkurs prøvet separat, med alle forbrukerkurser tilkoblet men med alle apparater frakoblet, har en isolasjonsresistans som er ? de tilsvarende verdiene angitt i Tabell 6A»Verdier oppgitt i tabell 6A gjelder for verifisering av isolasjonsresistans for fast installasjon (kurs og kabel) da NEK400 forholder seg kun til fast installasjon. Tabellen kan derfor ikke benyttes for verifisering av isolasjonsresistans for fast tilkoblet utstyr.Mitt spørsmål blir da:Hvilke krav til isolasjonsresistans gjelder for fast tilkoblet utstyr? Er det produsent som bestemmer dette?Eksempelvis har Tesla uttalt at deres ladere har en normal isolasjonsresistans på 0,2 Mohm.
Hei ! Var på en befaring i en bolig der det var bla. fornyet kjøkken. Det var ikke montert komfyrvakt. Selger /megler sa dette ikke var pålagt når det ikke var trekt nye ledninger til komfyr kontakt. Ellers så er jo alt på kjøkkenet nytt.
Min praksis er alltid å fortelle kunde att forskriftene pålegger komfyrvakt ved endring av installasjon på kjøkken. Uansett er jo dette en god sikkerhet.
Hva sier forskriftene om dette og hvor går grensesnittet ?
Hei.
Jeg er utdannet elektriker med gr.L fagbrev (10 års erfaring). Har jobbet innen hus og service for det meste, men er ikke ansatt i elektro firma / hos installatør for øyeblikket. Er ca 3 år siden jeg jobbet som elektriker i elektro firma/hos installatør.
Har utført arbeid i min egen leilighet som feks bytte av innf stikk, montering av dimmere, nye jordfeilautomater, overspenningsvern, osv. Arbeid utført mellom 2014-2018. Jeg skrev aldri noe dokumentasjon eller samsvarserklæring på dette, men ønsker å dokumentere arbeid i ettertid pga utleie av bolig.
Slik jeg forstår det, så har vi som er fagfolk med Fagbrev og relevant arbeid lovt til å skrive samsvarserklæring/dokumentere arbeid i egen bolig uten installatør i bakhånd. Men jeg er litt usikker på hva som er best å gjøre, så hva anbefaler dere? Hvordan gå frem? :)
Skal jeg feks bruke Nelfo sine skjema? Krever forsikringsselskap dokumentasjon fra firma/installatør, eller er egen dokumentasjon godt nok?
Hvordan skal man tolke 512.2.4, tabell 51A hva gjelder rømningsveier, persontetthet osv?
Det er i utgangspunktet hvor grensen for BD2, BD3 og BD4 går. Hva vil høy bygning si? Hvor går grensen på antall etasjer eksempelvis for en boligblokk? Hvordan klassifiserer man eksempelvis et sykehjem, eller eldreboliger? Hvem står egentlig med ansvaret for en slik klassifisering? Er det vi som installatører som skal vurdere det eller kan man ty til en brannrådgiver når slikt skal vurderes? Så vidt jeg vet er det ingen andre som vurderer områder og bygninger iht. denne tabellen.
I de fleste tilfeller på nye bygg vil det som oftest er sprinkler, og da kan man mer eller mindre se bort fra problemet, men når det er rehab eller bygninger som ikke har sprinkler kan dette være en utfordring
Heisann
Skal melde inn og koble opp en ny hytte i et nytt hyttefelt i en innlandskommune med eget kraftlag.
Min kunde sier at nabohytta ikke har 399 skap, måler og sikringer står inne i ordinær tavle.
Jeg ringer Kraftlaget og de bekrefter at de ikke har 399 krav ved nytilkobling av måler abonnement, men at det heller ikke er ulovlig å installere ihht 399 hos de, så jeg kan velge dette selv.
Er dette vanlig praksis?
En kunde har kjøpt en taklampe. Dette er en pendellampe som i utgangspunktet henges f. Eks i takkrok og kobles til den faste installasjonen inne i koppen.
https://www.lampehuset.no/sites/default/files/2021-05/Manual%20Ball%20taklampe%2035%20cm%20sort%20og%20opal.pdf
Kunden har kjøpt 2 lamper, fjernet koppene og hengt de opp på en aluminiumsprofil. Aluminiumsprofilen er skrudd i taket over ei trapp, så den er fullstendig utilgjengelig uten stige. Ellers er det ikke ledende omgivelser med ujordet installasjon, kursen har jordfeilautomat.Jeg ble veldig i stuss på hvordan dette skal tilkobles.
https://ibb.co/CM1nR55
https://ibb.co/qjwrBp3
Jeg har gjort det slik som det fremgår av bildene over. Kunden skal knekke til et deksel slik at lederne er utilgjengelige.
Er dette en mulig løsning eller er det, neineinei FEU, produsentens montasjeanvisning adjø?
Bør aluminiumskinna jordes? krympestrømpe over PR- lederne inn til wago?
Synspunkter mottas med stor takk.
Vi er tre elektrikere som skal starte opp med solcellemontasje. Vi har samarbeid med et installasjonsfirma som selvfølgelig har installatør. Kan installatøren stå ansvarlig for AC installasjonen på våre anlegg ved at han gjør AC monteringen og skriver samsvarserklæring. Trenger han ha noen eierandel i vårt firma for at dette skal bli lovlig?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.