Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Vi har en buss og en liten fordelingstavle men mulighet for 230 blå og 400 rød .
I denne bussen er det mye led lys og skjermer ,vi har slitt med at sikring løser ut både i bussen og der vi er tilkoblet og dette skjer kun når vi kjører på TN ved (oppstart )(ikke ett stort problem da vi kan ta inn last steg for steg ,,,men det er forskjellige brukere som setter på alt samtidig ).
Vi har løst problemet med startstrømbegrenser på enkelte kurser og det fungerer .
Men det jeg ikke skjønner er hvorfor skjer ikke dette når vi er tilkoblet IT nett ?Blir det høyere startstrømmer når vi er tilkoblet TN?
Vi har en buss (Nrk superbussen) liten fordelingstavle men mulighet for 230 blå og 400 rød .
I denne bussen er det mye led lys og skjermer ,vi har slitt med at sikring løser ut både i bussen og der vi er tilkoblet og dette skjer kun når vi kjører på TN ved (oppstart )(ikke ett stort problem da vi kan ta inn last steg for steg ,,,men det er forskjellige brukere som setter på alt samtidig ).
Vi har løst problemet med startstrømbegrenser på enkelte kurser og det fungerer .
Men det jeg ikke skjønner er hvorfor skjer ikke dette når vi er tilkoblet IT nett ?Blir det høyere startstrømmer når vi er tilkoblet TN?
Jeg skal gå opp til fagprøven neste uke og vil forberede meg så godt så mulig.
jeg har hørt spesielt sluttkontroll, jording, hms blir satt mye vekt på.
Er det noen annet jeg skulle øvd mye på? jeg føler mine utrengniner ikke er helt riktige.
Det med jording så forstår jeg det slik at for å finne korrekt utjevningsforbindelse så trenger du å vite hvor mange KVA trafoen er? Hva mere mangler i formelen min for å finne riktig jordinseleketrode?
Eksempell :
- Tørr sand.
- 500 KVA x 2 ma : 1A.
ID : 1A
RA : 50 V/ID 1A : 50Ω.
er dette alt som kreves? nå trenger jeg kun finne jordelelktrode i tørr sand som er lavere en 50Ω?
50 m Ringjord skal være passende i tørr sand etter mine beregninger da den ligger på 40Ω.
Hei. Jeg lurer på en ting på veien av en kollega av meg og for min egen skyld.
Det er en luftledning i nærheten av huset. Luftledningen går fra en mast i nærheten. Masten er plassert litt lenger unna huset på enden/ bunnen av en skråning. Luftledningen er blitt skjøtet på laveste punktet. Det nederste/ laveste punktet til denne bøyen/ "magen" er akkurat over det stedet der skråningen begynner. Det er så nært bakken på det stedet at det er lett (ikke bare mulig, men LETT) å ta på denne luftledningen. Spørsmålet er: hva sier forskrifter om dette?
Kan DLE kreve opplæring i FSE siste 12 måneder for elektrikere som ellers er kvalifisert iht. FEK til å installere egen bolig?
Hei!
Jeg er faglig ansvarlig i et industriselskap som drifter og vedlikeholder egne elektriske lavspenningsanlegg.
Bedriften driver elektriske smelteovner der elektroder blir spenningsatt med mellom 3-400V ned i badet som består av ledende metall.
Når ovnen er klar for tapping så må operatørene manuelt spenningsette en 6m lang stålstang med opp mot 200V som da med flere tusen ampere brenner hull gjennom slagg i tappehullet slik at flytende masse kommer ned i øse. Barrierene mot operatøren er da isolert tapperigg/plattform som personen står på, tørt PPE og elektrisk isolerende hansker og sko.
Men i et slikt miljøer er det i praksis ikke mulig å holde disse barrierene oppe til enhver tid, og vi opplever derfor at operatørene får strømgjennomgang siden vi ikke klarer til enhver til å holde plattformen som vi står på isolert pga. metallsprut, støv osv, samt rent og tørt PPE.
Denne jobben har alltid blitt utført av instruert personell som bedriften kaller det. Da er det ikke elektrofagfolk som har fått en viss opplæring i faremomenter og gjennomgått prosedyre/instruks for oppgaven.
Som relativ nyansatt faglig ansvarlig så har jeg gått ut og sagt at dette pr. definisjon er AUS arbeid og skal utføres av personell med relevant fagbrev og kompetansebevis for AUS arbeid. Altså i dette tilfelle elektriker eller energimontør.
Jeg har alltid vært klar på at instruert personell kun skal brukes til å foreta enkle driftsoppgaver som betjening av automater, skifte sikringer osv.
Når jeg leser NEK EN 50110-1:2023, så blir jeg likevel litt i tvil. Hvis man ser på kapittel 6.3 som omhandler AUS så står det følgende under 6.3.1.9 avsnitt 2:
Avhengig av oppgavene skal personell som arbeider AUS, være sakkyndig eller instruert for oppgaven og spesialtrenet for slike oppdrag.
Hva ligger i dette? Det kan vel umulig være sånn at det er åpnet for at instruerte personer uten relevant fagbrev (elektriker eller energimontør) kan arbeide på et elektrisk anlegg?
Det skal vel uansett være med en person med fagbrev, som skal risiko vurdere jobben og være ansvarlig for arbeidet?
Hei
Skal montere eit dobbelt målerskap som er plassert rett ved e-verket sitt kabelskap. Det vert her behov for utgåande kurser fra skåp og som gjer att OV'ene må plasserest her, men er problem med plassen.
Er det noko i vegen for å fjerne KV'ene av type patron, og bytte dette ut med standard OV vern til bruk som kombivern? Då sidan e-verket har vern rett ved i skåpet sitt.
Har og sjekket at verna vil kunne bryte kortslutningsstrømmer på staden.
Hei. Jeg er elektriker,men har ikke jobbet mye med bolig å ingenting med el.bil lader. Skal hjemme montere 2 ladere med mulighet for en 3 lader senere (med lastbalansering) har regnet ut til 3x6mm2 +J tfxp 25meter og 32a 3fas jordfeilautomat (uenighet i 3fas lading på it anlegg,men legger opp til det uansett). Føres i grunn i stålrør ca 18 meter. Her er spørsmålet: kan æ montere jordfeilautomat klasse a (type a) på en easee lite laderobot? Veldi usikker på om æ ska kjøpe easee lite eller zaptech, men har egentlig falt på easee lite. Å sliter voldsomt med å finne ut om man MÅ ha type b automat (og generelt å finne en type b automat) mye forskjelli tekster i norm å hos produsent på akkurat dette.
Og hvordan kan man montere flere easee ladere sammen åver samme kurs/tilførsel med lastbalansering når easee sier dette: Easee Charge Lite skal installeres med en ekstern Type-A RCD foran hvert ladepunkt.
Ny installasjon(strømtilkobling) i en eksisterende hytte/hus som ikke har hatt strøm tidligere.
Jeg skjønner at nåværende norm følges på nye kurser, men skal ny norm "praktiseres" i hele bygget? F.eks bolignormen: antall stikk pr. kvm, etc..
Hei
Vi har noen verksteder der vi har reperasjon av lastebiler og i den forbindelse så får vi inn nye lastebiler med som er elektriske og har 400V system.
Hvilke krav og forskrifter kommer dette unna, tenker da spesifikt på kompetansedelen på personene på verkstedet, kommer disse personene under kravene i FEK?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.