Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
I FEK §6 4 ledd står det at ufaglærte kan utføre mindre arbeider på det elektriske anlegget dersom dette utføres på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte. I veiledningen til samme paragraf står det at mindre arbeider kan være tilkobling/skiftning av topolede plugger til og med 25A, med og uten jording. Vil det da si at 3-4 poler (3 fas eller 3 fas+N) ikke kan skiftes av ufaglærte?
Trainor har også et kurs: Elsikkerhet ved til- og frakobling av elektrisk utstyr (trainor.no)
Kan jeg sende våre mekanikere (ufaglærte) på dette, og med godkjent kurs + godkjent dokumentert intern opplæring kan våre mekanikere bytte motorer likt mot likt, eller annet utstyr som er etter en sikkerhets bryter?
Christian
Hei
jeg lurer på om det står noen plass i forskriftene om plassering av driver/trafo mtp ledstrips. Vil tro at disse skal være tilgjengelige for vedlikehold, og kan ikke gjemmes bak en vegg.
Hei
Har et spørsmål ang. jordingsleder mellom hovedjordskinne i inntaksskapet ute og jordskinne i sikringsskap inne til Hytte
Regnes denne som beskyttelsesjord eller hovedutjevning mellom jordskinnene?
Grunnen til at jeg spør er at det er lagt en 4x10 kabel hvor det skulle vært 5x10 (TN) og separat jordleder vurderes selv om det helst bør ungåes
Jord merkes som N leder med blå tape i begge ender og separat jord skal legges
Skal separat forlagt jord være regnet som beskyttelsesleder iht tab.54B blir den S<16=S, dvs 10MM2
eller som hovedutjevning 6mm2?
Schnaider leverte vribrytere i renova serien. Med disse har gått ut av produksjon etter det jeg har fått melding av grossist. Er det noen som kjenner til produktet se link. eller andrelevrandører av slike brytere.
https://www.moloas.com/Produkter/Elektrisk/Pavegg/Vribryter_Hvit_bakelitt
Hei
Min elektro bedrift, tidligere registrert i elvirksomhetsregisteret med godkjent faglig ansvarlig skal avvikles og legges ned.
Jeg er igjen som eneste ansatt og håndterer administrative oppgaver, sluttfakturering av kunder etc.
Jeg skal flyttes over i selskapet som eier oss, et mekaniske verksted, med hovedsaklige nye arbeidoppgaver men jeg vet det er et ønske om at jeg skal kunne utføre enkelte tjenester for de
Vedlikeholde det elektriske anlegget(lavspent) i bygget i generelt. Vedlikeholde/feilsøke en del maskiner og utstyr de har i sine lokaler(sager, freser, knekker) Montere elektriske komponenter på utstyr de lager og/eller monterer her på verkstedet alt fra belysning av eller på kunstverk til elektriske komponenter på transportskruer og kanal opplegg(tek123, stikkontakter, bryter og lys) i støyboder som eksempler
Jeg har hatt fagbrev gr. L siden des 2011 og har vært ansatt som serviceelektriker og bas siden 2018 (har jobbet som teknisk befal på fartøy i mellomtiden, altså ikke helt ute av faget)
Med dette tolker jeg at jeg oppfyller kravene i FEK §6 første ledd som utførende og §7 tredje ledd som faglig ansvarlig for drift og vedlikehold.
Jeg tenker derfor at punkt 1 over blir dekket dersom vi melder oss inn for elvirksomhetsregisteret
Jeg er mer i tvil om hvor jeg finner informasjon om de to neste punktene.
Kan noen peke meg i riktig retning?
På forhånd takk for svar!
Vennlig Hilsen
Christoffer
Hvilke kvalifikasjoner kreves for å jobbe med reparasjon og vedlikehold av det elektriske 36v anlegget i gamle jernbanevogner (museumsjernbane)? Systemet består av generator, regulator, batteribank og underfordeling til lys.
Hei, var tilfeldigvis en tur innom sikringsskapet idag. Oppdaget da en summelyd av automaten(Schneider c40a automat) til elbilladeren(Easee Home). Tok for sikkerhetsskyld frem termokamera og det kunne vise 54 grader på automaten etter 34min med lading (7,3kW innstilt på 32A 1 fas IT).
I tillegg: litt varmgang i tilkoblingene både på aktuell automat og 100mA jordfeilbryteren(63A hoved i fordelingen), dro til i flere omganger for å få dette bort. Plater ikke skruer på sikringene, men ser det står 2 nm i datablad, fare for overtrekking?(PN uten Niter og RKK med niter). Hva hadde dere gjort her?
Jeg prøver å lære meg Febdok litt på si og i den sammenheng tegne/beregne og lage dokumentasjon for min gamle enebolig fra 80-tallet.
Jeg kommer dog ikke så langt før jeg får litt praktiske problemer...
Jeg har 230V TN (Bergensnett, dvs uten N leder) og da er spørsmålet om det er greit å sette forankoblet nett som TT-nett i Febdok? Det er jo i praksis TT nett med fremlagt jordleder i tilførselskabel. Ved valg av TN kan jeg sette den til 230V, men jeg får ikke fjernet N-leder fra feltet for "fasekobling." Kan det føre til feil ift beregning av IKmin og f.eks maksimal lengde på kurser?
Første fordeling... Vi har felles skap ute i gaten med KV for fem av husene i nabolaget. Pleier man å tegne dette inn som første fordeling eller begynner man bare ved boligens fordeling? Hvor gjelder de verdiene på IKmin\max jeg har fått oppgitt av BKK? I dette skapet eller i min fordeling? Jeg spør da naboen har fått oppgradert sitt sikringsskap og de "målte" verdiene fra samsvarserklæringen hans spriker godt fra de verdiene som BKK har oppgitt til meg.
Hei, fikk et spørsmål av en kunde på hvilke arbeidsmetode som blir tatt i bruk ved elektrotermografering av fordelinger.Kunden mente at dette gikk inn under arbeid nær spenningsatt anlegg.Er dette riktig eller hvordan definerer man det når man tar av avdekkinger på sikringskapet og termograferer på åpne koblinger.
Hei, et eksisterende borettslag med IT-nett skal oppgradere uteområdet. Da skal det installeres 25stk elbilladere montert på søyler ute på parkeringsområdet i nærheten av leilighetene.
Det skal også monteres lyspullerter i nærheten.
Trenger jeg å legge utjevning/jordwire i mellom lysene og strømsøylene? Bør jeg legge jordwire i bakken med tanke på at leilighetene er i nærheten og har IT-nett?
Jeg tenker i utgangspunktet å kjøre dobbeltisolert installasjon fra fordelingsskap til elbilladere og til lyspullerter.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.