Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei!Mange gårdsbruk har aggregat for å opprettholde driften på melkreoboter, ventilasjon osv i driftsbygninger, ved nettutfall. Hvordan håndteres kravet om utkobling av feil innen 5 sekund på slike anlegg? Et aggregat på fks 40kVA vil jo levere betydelig lavere ik-verdier enn forsyningsnettet? Regner med kravene for utkobling er de samme uavhengig av om anlegget kjøres på aggregat eller på forsyningsnettet?
Her i distriktet er det ofte montert aggregatvender med kontakt på ytterveggen slik at bonden kobler seg til med et traktoraggregat her. Elektroentreprenør har jo ingen kontroll på hvilket aggregat bonden kobler til?
Personheis omfattes av Heisdirektivet, og FEK. For å utføre arbeid på disse må man ha kompetanse og være oppdatert. Betyr det heismontør, eller kan en elektriker arbeide på heis dersom han har kompetanse (uten å ha fagbrev som heismontør)?
Andre typer heis som en byggeplassheis for frakt av materialer, er å anse som en maskin, og man må derfor forholde seg til maskinforskriften. Dvs. ingen formelle kompetansekrav i FEK, men du må ha nødvendig kjennskap til deler av FSE. Samt at du må gjøre arbeidet i samarbeid med produsenten (Maskinprodusentens representant).
Eventuelt være installatør med kompetanse, fagfolk og riktig registrering i Elvirksomhetsregisteret. Bakdelen er at du da overtar ansvaret med samsvarserklæring mm.
Er dette riktig tolking?
Noen som vet om Nelfo har planer om å publisere offentlig tidligere normer?
Det er tidvis veldig greit å kunne slå opp i tidligere normer, spesielt ved arbeid på noe eldre anlegg.
Det sitter litt langt inne å kjøpe og ha tilgjengelig alle bøkene. Det begynner å bli en del utgivelser, spesielt hvis man tar med normguiden og evt montørhåndbøker.
Ref NEK400 823.433.1
Krav 2)
Gjelder dette krav også mellom tilførsel og OV? Altså på stigere, eller bare forbrukerkurser?
Er dette kun for PVC eller gjelder det også PEX?
Hei.
Har startet i ny jobb etter mange år som elektriker.
I den nye jobben, som er en slags vaktmester stilling, er det spørsmål om hva eg kan gjøre av vedlikehold på anlegget.Typ; "Bytte en defekt del, med en identisk ny del" er et spørsmål som ofte dukker opp.
Finnes det noen regelverk noe sted å slå opp i angående dette?
Ønsker erfaringer/meninger.
Ofte blir vi som installatør bedt om å montere en hovedfordeling for byggestrøm, og blir bedt om å levere en samsvarserklæring for byggestrømmen. (eks en 250A tavle med 125 og 63A avganger)
Så kommer en hovedentreprenør å kobler seg på med lange skjøteledninger, det ender med elendige kortslutningsstrømmer og stort spenningsfall. Hvem har her ansvaret og hva kreves av de som skal tilkoble seg tavler og bygge opp et slikt anlegg. Samsvarserklæringen viser de for å beskytte seg selv, hvor vi som installatører blir sittende med ansvar for et anlegg vi ikke har levert.
Lenge siden jeg har vært i faget og ønsker bare en bekreftelse på om det betyr at når begge er nede(XF04) har den utlåst pga jordfeil, mens når bare den til venstre spaken er nede(XF05) så er det ikke jordfeil, men overbelastning eller kortslutning.
[URL=https://imma.gr/106481x37f14][img]https://imma.gr/106481x37f14.jpg[/img][/url]
Hvordan verifiserer dere overgangmotstanden på jordelektroden som er utført på en gammel blokkleilighet fra 70- tallet?
Og hva gjør dere i forhold til å forvisse dere om at berøringsspenningen er under 50V kravet?
Anlegget er TT-nett og det er gamle uz- elementer i sikringsskapet for leiligheten. (Samtlige sikringsskap i blokken skal rehabiliteres med ny innmat snarlig). Oppdraget består nå av rehabilitering av anlegg på kjøkken i forbindelse med bytte av kjøkkeninnredning. Det utvides ikke med nye kurser og eksisterende tilførsler benyttes.
FEK beskriver mye om hvilke krav og ansvar ulike roller har, men hvor i FEK står det noe om ansvaret for at en virksomhet skal følge forskriften?
Både IK forskriften, FSE og FEL har egne paragrafer som sier helt tydelig at det er eier/driver som sitter med det overordnede hovedansvaret.
Jeg skal legge en varmekabel på bad og vil ha mest mulig varme.
Badet er 5 kvadrat og jeg velger da å kjøpe en kabel på 800 w fra øglænd. Dette vil da bli 160 w per meter.
Problemet er når jeg legger den vil den noen steder bare ha 9,5 cm CC avstand pga sluk.
Den er da over 160 w per meter. Burde jeg byttet kabel til en mindre eller er jeg fortsatt innenfor kravet? Minte tillatte avstand fra leverandør er 7 cm.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.