Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Et spørsmål av den mer filosofiske arten: Hvis man utfører arbeid på styrestrømskretsen (som da er 24V og 230V) til en effektbryter i et høyspentanlegg, som er fysisk adskilt i eget tavlefelt/celle slik at det ikke er mulig å komme i kontakt med høyspenten.
Hva arbeider man egentlig med da? Hvilke krav til kvalifikasjoner gjelder? Hvem har egentlig lov til å utføre dette arbeidet? Hvilke forskrifter er relevante?
I et bygg som er forsynt med et gammelt TN-C også inne i installasjonen.
Er det da rimelig å velge arbeidsmetoden AUS ved til og fra kobling av N-leder pga. Vagabonderende feilstrømmer pga. skjevlast eller overharmoniske?
Eksempel:
Det mangler samsvarserklæring på en husinstallasjon. Huseier ønsker at installatøren går over anlegget, utbedrer feil, og utsteder en samsvarserklæring.
Er dette da en oppgave som faller inn under FEK § 9 kontroll av andres elektriske anlegg, eller er det en jobb på lik linje med en annen "vedlikeholdsoppgave" der kravene i § 9 ikke må oppfylles sammen med riktige kryss i elvirksomhetsregistret?
Skal opp med en 25A og en 32A kurs til kjøkkenutstyr på et industrikjøkken. Regner med at vi monterer stikkontakter på disse kursene, altså to stk 32A stikk der en er sikret med 25A og en 32A. Begge kursene er 3fas. Det er IT-230v, 3fas. Allment forsynt(ingen egen trafo)
Er det krav om jfb på disse kursene?
På forhånd takk.
Dispensasjon for FA sin tilstedeværelse er beskrevet i FEK § 5. Jeg leser det slik at dette er tilfeller der FA plutselig blir borte(sier opp, sykdom osv.), også beskrevet i Elsikkerhet 89.
Ikke til bruk for når FA er borte av planlagte grunner som ferie. Dette er beskrevet på slutten av veiledningen til § 5. at man skal ha et ik- system med rutiner osv. for å ivareta oppgavene til FA når han ikke er tilstede.
Slik jeg da tolker det, er det ikke åpnet for å ha en fast stedfortreder for FA når han der borte. Da er det rutiner og beskrivelser som skal ivareta disse oppgavene.
Stemmer dette?
Har en problemstilling, som jeg ønsker deres synspunkter på. Ved overlevering av ett anlegg, feks en bolig, blir samsvarserklæring overlevert som en garanti for installasjonen. Mitt spørsmål blir da: Tenk dere at feks at det oppstår ett problem med komfyrvakt/dimmer eller annet utstyr etter 3 år, vi behandler saken som en garanti sak, og bytter utstyret vederlagsfritt. Vil da den nye utstyret få 5 nye år garanti, eller gjelder datoen fra samsvarserklæringen ved overleverelse av installasjonen ? Som jeg ser det, så kan vi fort ende opp i en evig runddans med garantiansvar.
Hei
Jeg planlegger å leie meg ut som automatiker/elektriker til industribedrifter.
Jeg sitter med teknisk fagskole
Siden jeg leier meg ut til bedrifter hvor jobben vil innebære programmering og dokumentasjons abreid rettet mot styringer slikt som kretskjema osv, Men de står for alt utstyr, men kan hende at jeg hjelper de med montering når det er travelt
Er dette lov eller må jeg ha en installatør i mitt firma, hvilke regler gjelder her?
Det har i den senere tid blitt mer og mer vanlig å levere 1000V fra nettselskap til flåte i oppdrettsnæringa. I utgangspunktet er disse trafoene 1000V-IT (Yyn0). Hva galt kan skje om man kobler en Yyn0 trafo til å være TN med PEN-leder fram til første fordeling? PEN stopper der og blir etter risikovurdering ikke ført videre. Eller må det også i slike tilfeller må være en Dyn11 trafo?
Kunde ønsker bare å bruke fase-fase spenning som ute på flåte blir transformert ned til 230V-IT. 1000V må her bare ansees som en overføringsspenning på lengre strekk, samtidig som det fortsatt er lavspent.
Kunden vil aldri ta med seg jord eller N-leder ombord, det er kun en 3-leder kabel m/armering og skjerm som brukes og der disse er isolert bort før kabel føres ombord.
Hei!
Kan man måle rundt de 3 fasene på en motor som er i drift og konkludere om det er jordfeil fordi summen ikke er 0A? ( i dette tilfellet ble diffen 100mA. Megging ga ikke utslag....
Finnes det noen krav til målinger?
Bortsett fra at måleresultatet skal være i samspill med tverrnsitt og kabel lengde.
F.eks. denne formelen: R=(Ro x l) / A f
R=motstand i lederRo= lederens resistivitet, cu=ca 0,0175A= tversnittEksempel: Leder: 1,5mm2, lengde 30m.(0,0175*30)/1,5= 0,35 ohm.Da bør måleresultatet være i nærheten av 0,35 ohm.Men kan man forvente høyere målinger ved eldre hus? Eller vil dette bare være at det er noen dårlige koblinger noen plass? På nye boliger har man kontroll på lengde og tverrsnitt, og vet hva man skal forvente.
Spør fordi vi har fått inn noen tilsynsrapporter som sier de har målt for høye verdier. 0,29 og 0,35 ohm, på et eldre hus. Har aldri hørt om slike anmerkinger tidligere. Så lurer litt på om dette er et avvik eller ikke.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.