Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Avvik fra NEK399

Jeg er med i en prosjekteringsgruppe for et prosjekt, der bygget er tegnet på verst tenkelige måte ift. å oppnå etasjefordelere. Det har et knøttlite trapperom med 3 dører i hver etasje. En til svalegang og 2 til leiligheter. Deretter en forholdsvis smal svalegang som fører til resten av leilighetene. Dette gjelder per etasje.

Det er ikke mulig å få inn etasjefordelere med nødvendige føringsveier, brannskille osv. uten å nærmest tegne om hele bygget. Noe som vil få store konsekvenser for blant annet solgte leiligheter.

Leilighetsbygget har 5 etasjer over bakkeplan, og etasjefordelere er egentlig et krav. Så kommer det store spørsmålet:

Er det mulig å skrive et avvik fra NEK399 i slike tilfeller, med begrunnelsen at tilgangen til måler og OV vil være like god, bare litt lengre unna? Hovedtavle må nødvendigvis låses godt der det kun er for sakkyndig betjening. Det må være full tilgang for alle beboere som vil se på måleren sin eller koble til HAN-plugg. Derfor vil det også legges punkt for data til HAN som legges direkte til leilighetene.

Hvis det gjøres slik kan jeg ikke helt se at dette ikke er likeverdig etasjefordelere foruten at de må gå noen skritt lengre.

En jeg snakket med hos nettleverandør i området mente at så lenge tilgangen og det andre som var til for etasjefordelingene var ivaretatt så burde dette gå fint.

Setter stor pris på input fra Hans Olav og dere andre lærde her :)

Spurt ${formatDate(1630061620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
jordingsleder

Hei eg har brukt 6mm som jordingsleder ut til jordspyd og som hovedutjevning til vann og avløp, tilkoblet i hovedjorskinne i TKS skap.

Er det tversnittet for lite, må jeg bytte til 10mm?Inntakskabel er 3G16mm IT-system på en Bolig.

tenker på avsnitt 542.3.1 som sier att ledertversnitt skal være >6mm. så den er OK.

men samtidig så sier det att man KAN dimensjonere etter 544.1 som sier det skal være >halvparten av største tverrsnitt på beskytellses leder i installasjonen, som her er 16mm og dermed blir det 10mm

Har i tilleg til spyd lagt ned 25mm jordwire i kabelgrøft for stikkledning, tilkoblet direkte til hovedjordskinne.

Spurt ${formatDate(1630016978)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Nødstrøm røykgassvifte

Er det tilstrekkelig å forsyne vifte for røykventilasjon fra normalkraft når vifte står utendørs og tavle står i annen branncelle enn rommet som skal røykventileres?

Spurt ${formatDate(1629992973)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Feilsløyfe impedans på TN anlegg

Hei ble litt i tvil når jeg holdt på med måling av feilsløyfe impedans fas-jord på et et TN-C-S anlegg. Det blir vel slik at når en måler med eurotester på feks stikk kontakt ute i anlegget så vil denne målingen kun være feilimpedansen i kretsen fram til første fordeling med TN-C i bygget. Får å få riktig resultat bør en vel måle impedansen eksternt ut mot trafo og plusse denne på feil impedansen i selve anlegget)?

Dette skiller seg vel fra TT og IT anlegg med tanke på en slik måling?

Takk på forhånd!

Spurt ${formatDate(1629907663)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
7
Krav til sikkerhetsbryter/servicebryter ved motor

Hei,

Er det noen som vet eller kan linke til hvor dette står nærmere beskrevet?

Ut i fra det jeg finner i maskindirektivet og NEK så er det ikke noe krav til dette, bare en anbefaling.

Grunnen til at jeg spør er at en sikkerhetsbryter ofte er kilde til feil (tenker her på større maskiner med flere titalls motorer i røft miljø kombinert med frekvensdrift) og nedetid samt at ved frekvensdrift så blir det ofte en ikke så god løsning i forhold til skjerming ifbm. sikkerhetsbryteren.

Det jeg ser for meg som en fullgod løsning ved arbeid på maskinen (ikke frakobling av motor) er en sikkerhetskrets hvor det benyttes en låsbar bryter for betjening, og dobbel kontaktor for frakobling, finner heller ikke dette beskrevet noen steder.

Noen som har synspunkter eller har gjort det slik jeg beskriver?

-Bjørn-

Spurt ${formatDate(1629887601)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
6mm2 i 16mm k-rør

Hei

eg tenkte å legge opp til elbil lader og prøver så langt det lar seg gjøre å ikke ha synlig kabel inne i huset.

eneste føringsveien eg har tilgjengelig er enten å trekke nye kabler i et 16mm k-rør som går ut til uteboden eller legge kabel påvegg (lite interresant)

noen som har erfaring med om det går å legge 4g6mm2 (PN) i et 16mm rør?

Har trukket 3g6 mange ganger, men har mine tvil med en ekstra leder.

planen var å erstatte eksisterende kabel (PR2x1,5/1,5) ut til uteboden og legge 4g6 til en underfordeling hvor eg splitter opp i 2 kurser. På den måten kan eg få 3-fas lading til elbilen også.

Spurt ${formatDate(1629844678)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Reservekapasitet industritavler

Har fått installert nye tavler som er bortimot 100% utnyttet både i forhold til kapasitet på tilførselskabel og fysisk plass i tavlen.

Leser i delnorm 823 at det i bolig er krav om 30% reserveplass: "Fordelingstavler i en ny installasjon skal ha minst 30% reserveplass for fremtidig oppgradering med kurser og utstyr". Slik jeg leser dette er det dermed kun krav om fysisk plass i tavle, men at det allikevel er akseptert løsning å bygge tilførselskabel som er 100% utnyttet idet man leverer fra seg ei boligtavle? Forstår jeg rett?

Det som allikevel er mitt hovedspørsmål. Jeg finner ikke noe sted at det stilles noe tilsvarende normkrav i industritavler. Er det med dagens normer ikke noe krav i forhold til dette temaet i tavler som blir levert i industrien?

Spurt ${formatDate(1629793021)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Strømføringsevne 3-ledar.

Hei, har eit lite spørsmål anngåande strømføringsevnen til 3-ledar. (Type PR) Er på ein jobb i eit bolighus der det er lagt mykje 3-ledar PR 3x1.5mm2 med forlegningsmetode C. Det er ønskelig med 15A på kursen og om mulig, bruke kablene som er i dag.

Sidan 2x1.5mm2 går for 15A i bolig når det ligg ope forlagt, korleis blir dette for 3-ledar dersom ein ikkje bruker eine ledaren, når ein tenker strømføringsevne? Vil det fremdeles bli varmare eller vil det i teorien ha samme temperatur som ein 2ledar?

Og korleis blir det eventuelt om 3-ledar kabelen går innom eit lyspunkt og vidare som 2-ledar? Er det mulig å risikovurdere att den eine ledaren trekker lite strøm sidan den går til lys, og sikre kabelen litt høgare enn 13A?

(Begge scenarioene er aktuelt for boligen, og høyrer ikkje saman)

Spurt ${formatDate(1629751245)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Tilkobling av beskyttelsesleder i inntaksboks

Hei, ved rehabilitering av nytt inntak i form av luftstrekk i IT/TT med stigekabel i form av RV-K eller PFXP altså dobbelisolert kabel. Hvordan er riktig terminering av beskyttelsesleder?

Noen mener at beskyttelses leder skal tilkobles i begge ender av stigekabel, altså i inntaksboks og på jordskinne i fordeling grunnet at inntaksboksen er en utsatt del.

Mens andre mener at dette ikke skal gjøres grunnet dette ikke tilfredsstiller krav til dobbelisolering.

Hva er riktig I henhold til forskrifter og normer?

Spurt ${formatDate(1629729401)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Varmestyring og autorisasjon

Hei

I bustader der rørlegger leverer vannbåren varme, leverer dei og ofte varmestyring.

Denne varmestyringa består vanlegvis av ein sentral som pluggast i stikkontakt, trådlause romtermostatar, og ventilaktuatorar (24V) som koblast til skruklemmer på sentralen.

Er dette utstyr ein rørlegger har lov å installere på eiga hand?

Definisjonen til NKOM ang krav til ENA er litt vag på dette området, men FEL og FSE skiller jo ikkje på spenningsnivå

Spurt ${formatDate(1629450459)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.