Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei. Fant ingen tråder med eette temaet. Og jeg har ikke funnet kjempeklare svar i nek439.
Er det noen forskjell på "adgang kun for instruert personell", "betjenes av instruert personell" og "kun sakkyndig betjening"?
Vet det finnes en grense ved maks 250A innkommende og maks 125A utgående.
Er det forskjellige "trinn" i dette? Instruert personell, sakkyndig betjening..?
Mange gamle tavler har kun merket knivskuffene med "sakkyndig betjening". Er det slik at man idag kan merke kun komponenter, eller er det hele tavlefelt?
Si for eksempel man har et tavlefelt med OV og måler. OV er 400A. Kan en uinstruert person åpne døren for å lese av måleren her?
Solcelleanlegg på taket av et offentlig bygg med fler etc. Inverter er plassert på loftet. Hvor skal DC bryter(e) plasseres?
NEK 400-4-41, 411.3.2.3 og 411.3.2.301
Dette gjelder utvidelse (forlengelse) av eksisterende gatebelysning og vi får utkoblingstid som er >5 sek. ved 2. jordfeil (IT).Selve lysarmaturen er dobbelisolert. Lysmasten har samme potensial som jord og det er ingen andre ledende deler i berøringsavstand. Regnes lysmasten som utsatt ledende del? hvis ikke så kan vi vel tillate utkoblingstid >5 sek. ved 2. jordfeil?
Hei, Skal montere en el. billader i garasje. Dette er et TN anlegg 400V. Til Garasjen går en PFSP kabel 3x6mm2+j. (Bare to faser er brukt i dag for lys og stikk. Tenkte å montere en sentral i garasjen forsynt med denne kabelen. Kan jeg bruke skjermen i kabelen som n leder ? Det installeres intern jording til garasjen. Det vil da kunne lades med 400V. Det er veldig vanskelig å få lagt ny kabel frem.
Hei var hos en næringskunde som har hatt kontroll av el kontrollør NEK405-3. Han fikk avvik på kurs til lys i tak som var sikret med 16 A jordfeilautomat 300ma JFB. Det burde være 30ma ifølge kontrollør. Anlegg er TN 400V fra 2009 det er ingen stikkontakter på aktuelle kursen. Er dette egentlig et avvik? Tenker om noen har en måte å regne dette ut? Ble litt usikker når jeg fikk spørsmål om dette
Hei,
Hva er kompetanse kravet til en driftsansvarlig i en større virksomhet. Der virksomheten er eier av byggene og drifter en stor og noe kompleks bygningsmasse med egne fagfolk. La oss si gitt eksempel et sykehus. Sykehuset drifter ikke høyspent (denne personen er ikke Driftsleder).
Sitat fra et Nelfo FSE kurs jeg nylig tokk.
Nelfo sitat:
"Kvalifikasjonskravet til driftsansvarlig er avhengig av anleggets kompleksitet og bruk, og kan variere mellom instruert person, bedriftselektriker, elektroinstallatør og sakkyndig driftsleder.
I virksomheter som har ansatt egne elektrofagfolk som oppfyller kravene i FEK, skal driftsansvarlig person utpekes blant disse."
Jeg klarer ikke og se hvilken kilde Nelfo har hentet dette fra, men meg bekjent er det kun tidligere presisert kvalifikasjonskrav til driftsleder i elsikkerhet 84. Men har ikke funnet annen informasjon, enn at det stilles krav til at en slik virksomhet skal ha en driftsansvarlig og en fagligansvarlig og dette kan være samme mann. Jeg har også lest flere tidligere svar i dette forum at det ikke stilles krav til kompetanse for driftsansvarlig. Jeg er enig i at Nelfo har et godt poeng i kurset og at dette kanskje er det ideelle, men ikke funnet at det er et direkte krav i FSE eller nevnt i normen NEK 50110-1.
Men stilles det konkrete krav til kompetanse for driftsansvarlig i en slik virksomhet eller stilles det ikke krav til kompetanse?
Kan driftsansvarlig i denne virksomhe ha vært en økonomi leder uten elektrokompetanse men opplæring i FSE?
Hei.
jeg Lurer på hvordan krav det er til å montere en El-bil lader på eksisterende kurs. Så lenge det er rcd filter så er det jo ikke krav til jfb type b.
Jeg lurer på om man kan fravike fra beregning av samtidighetsfaktor når man skal legge opp en ny kurs til elbillader med dynamisk laststyring. Poenget med laststyring er jo at overbelastningsvern ikke skal slå ut. Slik jeg tolker det vil samtidighetsfaktoren til en sånn lader justere seg etter forbruket i boligen? Tenker spesielt på Easee equalizer. Takk på forhånd!
Jeg har jobbet som elektriker i 2,5 år etter jeg fikk fagbrev. Etter dette tok jeg ingeniørutdannelse, og har siden jobbet 2 år som ingeniør. For å være faglig ansvarlig ved arbeid i egen bolig ser jeg i FEK paragraf 7 at man må ha 3 år praksis etter endt ingeniørutdannelse. Eller 3 år praksis etter fagbrev. Hver for seg oppfyller jeg ikke kravene. Noen som vet hvordan myndighetene stiller seg til noen med med min blandede bakgrunn?
Hei.
Hva er det som vil være lurt å kunne til fagprøven om man er i lære hos et vanlig elektriker firma?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.