Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hvor dårlig kan isolasjonsresistansen være før vernet slår ut?
Kravet er 1Mohm, men har målt kabler og motorer helt nede i 0,2 ohm uten vern har slått ut.
Er det noe eksakte tall på dette eller kommer det an på belastningen før man får overslag?
Er det forskjell på leverandører?
Var i et hus fra 90 tallet der hovedsikring var 50A. Det var montert felles jordfeilbryter på 40A/30mA etter hovedsikring. Den beskyttet 4 automater 16A. Var det greit med en 40A jfb etter en 50A hovedsikring?
I et eldre borettslag, som er fra før 1950 tallet, er det sikringsskap med tilgang for usakkynding betjening, der det står kontaktorer som ikke har avdekning over seg, altså berøringsfare på tilkoblingskrue. I dag finnes det modulær kontaktorer som man får bak ASD etc.
Ved elkontroll og om anlegge var nytt i dag er det selvfølgelig avvik. Men er det et avvik(TG2?) med med tilbakevirkende kraft?
Har også sett Hafslund(elvia) rapport der det er avvik for berøringsfare rundt knivskuff, men knivskuff og tavla er gammalt, 40-50 år, i tavlerom låst med OLH.
Hvorfor er dette et avvik i dag, når det har stått sånn i bygget sin tid? Tilbakevirkende avvik?
Hei,
Holder på med en ombygning av en tavle som tilhører et mobilselskap.
Tavlen er plassert i et større industribygg og er i dag forsynt fra en underfordelingstavle i bygget.
Skapet som tilhører mobilselskapet skal nå forsynes med egen kabel direkte fra samme trafo. Trafo er plassert i samme bygg og er TN 400V)
Byggeier ønsker at jording mellom tavle mobilselskap og underfordelingstavle skal fjernes.
Mitt spørsmål er følgende; er det innafor å fjerne denne lokale jordingen mellom tavle for mobilselskap og underfordelingstavle? Vil det ikke kunne oppstå potensialforskjeller dersom denne fjernes? Begge installasjoner er jo sammenkoblet i trafoens nullpunkt, men dette vil jo være lenger "ute" på kretsen.
Hei
Ønsker gjerne andres vurdering på en sak.
Skal installere inn overspenningsvern hos en kunde som har et hus fra rundt 50 talet, med 3 etasjer.
Huset har 2 stk sikringsskap, skap A plassert i 3etg og skap B plassert i 1etg. Inntaket er type luftinntak, som kommer inn ca 5m fra skap A i 3etg (1 fas inntak, med en liten kapsling der ov til begge sikringsskapene er plassert).
Iht 534.2.6 så planlegger jeg å installere en jordfeilbryter type S (100ma) rett føroverspenningsvernet. Så jeg unngår at kretsen blir liggende med en forbindelse til jord, etter en overspenning.
Med tanke på beskrivelsen over, hvilke plassering er mest optimal?
Burde man installere et felles 2polt overspenningsvern ved inntak, eller bør man plassere et 2polt overspenningsvern i hvert av sikringsskapene?
Det sisnemte er litt fordyrende, men etter min vurderinger bedre siden vernene da blir plassert nærmere installasjonen som skal beskyttes.
Takknemlig for alle gode tilbakemeldinger.
Hei,
Jeg har lurt på en ting.
Mener å ha sett flere plasser at det står TN-C-S på hovedfordeling og TN-S på underfordeling. Er dette riktig? At alle tavler du setter etter at PEN er splittet går som TN-S?
Mener at om det skal være TN-S så må PEN splittes hos E-verkets trafo?
Da antar jeg at når man i dag har TKS skap på yttersiden av boligen, hvor PEN splittes så er fordelingsskapet inne i boligen ett TN-S, med følgende faser i kursfortegnelsen: L1-L2-L3-N
Noen som kan avklare om dette er riktig?
Vi har et par personer her på jobben uten fagbrev av noe slag som vi skal instruere i fra og tilkobling av 400V El-motorer. Jeg har forstått det slik at man ikke kan instruere disse helt uten videre fordi de mangler grunnleggende Elektro forståelse. Er det noen som vet hvordan man løser dette i praksis? regner med at disse må på noe elektro kveldskurs eller lignende i en begrenset periode slik at de får et dokument som bevis til videre bruk til internkontrollsystemet vårt.
Vi har også en med fagbrev fra ikke elektrofag tatt før reform 94, han må vel også på noe Elektro kurs da?
Krav 1: Ib < In < Iz
192,45A < 225A < 290A
Krav 2: I2 < 1.45 * Iz
360A < 1,45 * 290
360A < 420ALurer på hvordan man finner I2. Dette er en eksempel på boka.
Hei,
Spørsmål angående utstyr montert på stikkontakter.
Er det noen forskrifter eller regler som beskriver om det er ok og montere fast utstyr på stikkontakter, eksempelvis pumper opp til en gitt størrelse?
Det er her snakk om fast installasjon i form av ventilasjonsanlegg hvor noe påhengt utstyr er montert på skøyteledning til stikkontakt og ikke til anleggets tavle.
Tor
Hei! Jeg er lærling og har en eksamen i elektrikerfaget i morgen. Vet ikke om dette er rett forum, men jeg har fått forberedelsesdel og håper dere kan hjelpe å bryte ned hva som inngår i dette:
Ny kurs til forutlegger i en driftsbygning (fjøs)Utbedre feil påpekt i en rapport fra DLEInstallasjon av kurs til datamaskin og kasseapparat. Utstyret skal tilkobles UPS.Installasjon av kurs til to fryseskapKunde er opptatt av best mulig driftssikkerhet
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.