Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Litteraturen bruker jordfeilvern og strømstyrt jordfeilvern litt om hverandre. Bla. beskriver FEL vedlegg 1 at det er kun strømstyrt jordfeilvern som kan brukes som beskyttelse mot støt i TT- systemer.
Er strømstyrt jordfeilvern en spesifikk type jordfeilvern, eller er bare to uttrykk for samme ting?
Hva menes med gruppereduksjonsfaktor 0 i NEK400:2018, Tabell 52B-1 referanseinstallasjonsmetode E, flerlederkabel i luft?
Jeg skal finne reduksjonsfaktoren ved 6stk 3x4mm^2 kabler montert på en stige. (Tabell 52A-2 flerlederkabler på stige, E)
Hei!
En garasje står 45m unna huset som forsyner garasjen med spenning (IT-anlegg). Det er 3*6mm2 som forsyning.
Er det da krav om egen jordelektrode i forbindelse med selve garasjen?
Følgende problemstilling:
Når en er ute på en bedrift som har installatør. Vi går og gjør en elektrojobb ca 70 % ferdig, men bediftens egne elektrikere skal gjøre ferdig resten av jobben.
Skal da vi lage sluttkontroll samsvarserklæring på det vi har utført? Vi har da fått en arbeidsbeskrivelse fra instalatør på bedriften vi jobber for den dagen.
Jeg mener at en skal lage full dokumentasjon på det vi har gjort.
mvh kai
Hei!
Dersom det i en garasje er en bevegelsessensor (1 polet) i en garasje for å slå på/av lyset der. Er det da krav om manuell bryter i tillegg?
Hei!
Jeg har begynt på fagprøven og har i den forbindelse fått en oppgave som går ut på å simulere et transportanlegg med tre belter.
Alle motorene står rett ved siden av hverandre, da "transportanlegget" og hele installasjonen er på en prøvetavle.
Men jeg vil allikevel legge opp utjevning dersom det hadde vært nødvendig ved et reelt anlegg.
Det jeg lurer på:Når er det krav til å utjevne mellom utsatte ledende deler (mellom motorene)?Når er det krav til å utjevne mellom utsatt ledende del og andre ledende deler?
Har problemer med å finne en god og kortfattet forklaring hvorfor det er viktig å splitte PEN i en installasjon.
Faremomenter, og ulemper. Hvilke systemegenskaper i TN-C som gjør at det må splittes?
Jeg skal beregne minste kortslutningsstrøm på en inntakskabel. Jeg har fått oppgitt ik2pmin i tilknytningsskapet til å være 0,976 kA.Dette er 230 VAC IT-system, 399 skapet er utført i klasse 2 og inntakskabelen er ikke beskyttet med jordfeilvern.
Skal jeg da bruke Ik2pmin eller Ikj2pmin?
Inntakskabelen er PFXP, 13 meter og 16mm^2 (1,15mOhm/m).
Jeg beregner Z-ytre til å være 93,28 mOhm/fase. (Z-ytre = 0,95*230 / 1,2*2*0,976)Ik2pmin = 0,95*230 / 2*1,2*(93,28+(1,15 * 13) = 0,841 kAIkj2pmin = 0,95*230 / 2*1,2*(93,28+(1,15+1,15) *13) = 0,739 kA
I enden av inntakskabelen er det montert et PLSM 63/3 OV som har en I5 på 800A.Hvis jeg bruker formelen for Ik2pmin så er det garantert momentan utkobling. (Ik2pmin > I5 = OK)Men hvis jeg bruker Ikj2pmin er det ikke garantert momentan utkobling. (Ikj2pmin < I5 = IKKE OK)
Hvem av de er riktig å bruke og hva må evt. gjøres med OV hvis det er Ikj2pmin som skal brukes i beregningene?
En bolig er såpass brannskadet innvendig at i praksis må hele anlegget bygges opp på nytt. Finnes det åpning/gehør for at regelverk fra byggeår, og ikke dagens NEK kan følges? Jeg tenker spesifikt i forsikringssaker der det er mest fokus på å få huset tilbake til opprinnelig stand og samtidig holde kostnader lavest mulig. Spørsmålet er aktuelt ifbm anbudspris for å få jobben med gjenoppbygging- at det ikke er fornuftig mhp å bygge gammel standard er en annen sak.
Skal installere en 3,6kW keramikkovn i kjeller i bolig med IT-nett.. Produsenten opplyser at den ikke kan kobles på kurs med jordfeilvern, da lekkasjestrømmer vil løse ut vernet. Ovnen er jo ikke dobbelisolert, finnes det noe annet alternativ i NEK for å koble denne opp utenom skilletrafo?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.