Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei
Noen som vet om en signert kontrakt som ble inngått med en faglig ansvarlig, kan overtas av en ny faglig ansvarlig?
Med tanke på om den faglige ansatte velger å slutte, pensjonere seg eller får sparken? Er det da mulig å ansette en ny installatør til samme kontrakt, eller følger den kontrakten med den originale ansvarlige?
Hva er kravet til IP-klasse i kjølerom bolighus?
Hei,
Jeg har blitt spurt om å ta et vikariat hos en elektroinstallatør som skal på en lengre ferie.
Jeg har litt tid på meg før jeg bestemmer meg.
Stort sett så er kunnskap og rutiner for FA oppgaven på plass,
Jeg har oppgradert Ex kompetanse, vært gjennom forskrifter etc. så de vanlige oppgavene føler jeg meg rimelig trygg på.
Dette firmaet prosjekterer en del for installasjoner offshore bla. på produksjonsplattformer.
Dette momentet gjør at tvilen senker seg.
Umiddelbart vil jeg tro at om man prosjekterer med utgangspunkt i FEL eller FME, og dokumenterer vern og kabling med Febdok,
Implementerer monteringsmanualer jfr. f.eks. FEL § 36 og dokumenterer Ex tilleggsbeskyttelse jfr. f.eks. FEL § 28 samt sørger for dokumentasjon jfr. FEl § 12 supplert med Mccl og Mccr jfr Norsok, så burde man være der.
Spørsmålet da, er det noe jeg har glemt, eller som jeg i tillegg må være obs på?
Jeg har den siste tiden jobbet sammen med flere montører fra andre firma, prosjektene vi har arbeidet i er i hovedsak nyinstallasjon offshore og industri, både ute i havet og på land. Selv mener jeg at jeg har grei oversikt på de nødvendigste forskrifter og normene som gjelder. Det som overrasker meg er kunnskapsnivået i forhold til forskrift norm blant de litt yngre folkene. Selve forskrifta er jo et tynt hefte på rundt 40 paragrafer, så denne burde det jo gå greit å gjøre seg kjent med. Hva er minimum kjennskap til forskrift man må besitte, for å komme gjennom en fagprøve for elektromontøp i dag?
Skal prosjektere tavler (nettverksskap) som skal leveres til USA. Er kjent med krav til materiell, men er usikker på hvilke forskrifter og normer eg skal forholde meg til? Det er landbasert anlegg, ikke ex.
Hei. Lurte på om det finnes krav eller anbefalinger på hvor høy lysbue sikker bekledning som må brukes ved arbeid på batteri anlegg?
Jobber for øyeblikket på ett 408vdc (2108Ah) batteri system satt opp med 12vdc batterier. Og arbeidet blir plutselig AUS når man legger til batteri etter batteri. Og kortsluttnings strømmen øker deretter.
Intern diskusjon i firmaet vårt om montasje og krav til brytar.
Ein gammal travar meinar bestemt det er krav om brytar forankopla alt utstyr, inkludert f eks ringeklokke, fotocelle og astronomisk ur. Andre meinar det berre er krav til brytar viss det er eit reelt behov for å skru av utstyret, f eks ein taklampe, og at derfor ikkje fotocelle treng brytar, men at me heller kan montere brytatren ved lampen
Og dagens relle situasjon: nyinstallsjon der det er brukt dali-lampar eller tilsvarande styringssystem med bevegelsessensor og utan manuell betjeningsbrytar. Er det då generelt krav til brytar som bryt spenningen viss lampen er led, dvs ikkje krev service for å skifte lyskjelde og liknande?
Har til et varmeanlegg for ventilasjon stående noen kontaktorer som kobler inn og ut varmeelementer for varming av vann. Desse elementene blir styrt av regulator og kobler seg inn og ut hyppig. Siden det er så mange sykluser på kontaktorene og effekten ikke er lav så svir kontaktoren seg/ den sotes ned og viser tegn til slitasje og varme.
Kontaktorene er byttet et par ganger og ved nylig inspeksjon er det nok snart på tide igjen. Dette er et levert komplett system fra en leverandør, derfor er det ikke modifisert for å tilpasse slitasjen. Kontaktorene er korrekt dimensjonert i henhold til AC-klasse-verdier.
Så til spørsmålet, hvor svidd må en kontaktor være før man anser den som slitt/ødelagt eller utgjør en brannrisiko?
Er det noen gode grunner for ikke å legge en felles ringjord, og avgreine til hver boligs hovedjordskinne fra denne, kontra egen ringjord pr bolig?
Jeg har tenkt litt på dette med kontinuitetsmåling til jord i f.eks stikk. Hva er egentlig faren om denne målingen er høyere enn beregnet verdi? Varmeutvikling ved jordfeil?
om jeg måler f.eks 0.3 ohm på en kurs som i teorien skulle hatt f.eks 0.18 ohm. Jeg skjønner da at kravet ikke er oppretthold men hva vil det påvirke anlegget? Kunne sikkert svaret en gang i tiden.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.