Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg holder på med fagprøve nå og ene oppgaven er porttelefon. Og i ekom samsvarserklæring spørr de om hvilke NEK-EN som det er i hht.
Hei,
Vi har nå bodd i det nye huset vi bygget i 2018 i ca 2 år, etter mye frem og tilbake med elektriker firmaet som utførte installasjonen så gikk de konkurs i 2019. Det viser seg at vi ikke har fått noe samsvars erklæring ved overleveringen av huset (har sjekket boligmappa.no også), dette var rett og slett ikke i mine tanker da vi skulle ta over og har nok godt i glemmeboken.
Lurer på hva vi kan gjøre med dette?
Har utbyggeren en plikt å fremskaffe oss samsvars erklæringen?
Klarer ikke å se for meg at et elektriker firma vil stå god for et annet firma sitt arbeid, spesielt ikke et som er gått konkurs...
Ofte er det forskjell mellom hvem som er kunde og hvem som eier anlegget. Kanskje en totalentreprenør er oppdragsgiver på et bad, mens en privatperson er anleggseier.
Hvem av disse to partene er det som har krav på dokumentasjon på jobben? Hvem skal jeg sende dokumentasjonen til?
Ja, kan sende til begge to. Men er det slik at jeg er pålagt å sende til den ene eller den andre?
Det er eier/bruker som er ansvarlig for anlegget, er eneste jeg ser som er relevant i FEL.
Før i tiden var det vanlig å jorde kjøkken og bad. Men utføre resten av rommene ujordet.
Hvorfor gjorde man dette? Jeg vet at sikkerhetsfilosofien var at du var isolert og ikke utsatt for strømgjennomgang mot jord.
Når vi i dag kjører jord over alt. Men å jorde et anlegg er jo absolutt den sikreste sikkerhetsmetoden.
Hvorfor kunne de ikke like så greit jorde alt på den tiden? Vet vi kanskje mer om elektrisitet i dag enn vi gjorde før?
Hei
Vi har en god del forskjellige maskiner i vår maskinpark, både Ex og ikke Ex.
Nå har det seg slik at sist den ene maskinen (et aggregat, ikke Ex) var utenlands på oppdrag om bord på et skip gikk hovedstrømmen og nødaggregatet om bord hadde slått inn. Dette hadde skapt en vedvarende dupp i spenningen slik at vår maskin ikke virket som den skulle. De om bord sa at alt var som det skulle, men dette stemte jo da ikke. Det er dessverre ikke noe måte å se hvilken spenning som er inn på maskinen vår og nå ønsker vi å få gjort noe med dette.
Spørsmålet er da om dette er noe firmaet kan gjøre selv eller sette ut til et elektrofirma og at det holder med en samsvarserklæring på dette tillegget på maskinen som fra før er godkjent/CE merket som èn enhet?
Skal alt utstyr som brukes idag være CE merket?
La oss si at en kunde har bygget en maskin/komponent selv for privat bruk som er på skjøteledning.Dette brukes kun privat, ikke kommersiellt eller produkt som skal videresendes.
Må denne være godkjent eller merket av noe slag?
Finnes det noe lovverk/normer der dette er beskrevet.
Hei, har stikk i bod og i garasje under min leilighet i dag og ønsker å lade elbil på vanlig stikk, er det nokk å sette inn 10A kurs og jordfeilbryter type B? kurs er 16A i dag. Eller må stikk i bod også fjernes fra kursen for at jeg kan lade bilen på stikk i garasje? Slik at kursen blir kun dedikert til elbil lading?
Når jeg kommer til kunden og de står klar med el materiell, sikring,stikkontakter,lampe og dimmer. Hvor enn leit dette er at vi er kommet til at kunder kan handle selv, er det da greit og forsvarlig å nevne i f.eks sammsvarserklæringen el nummer på de produktene de gir til oss for montering? Det var i dette tilfelle Elko, eaton, og micromatic dimmer
Hvordan sånn jus messig er en fritatt ansvar for det en monterer ved å nevne det i eventuell sluttkontroll eller legge det ved i fakturakommentar?
Har vært på kurs de siste 20 åra og fått tuta øra fulle at man ikke skal bruke sånn dritt, men likevel får ikke DSB stoppet det??????
https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2020/11/22/195721547/forbrukerradet-billigvarer-fra-utenlandske-nettbutikker-kan-vaere-livsfarlige?fbclid=IwAR2ShQ2g8BnDshjrQXkbOMrMsL9oVoaYWlFWCBbS_f3mCBaZ0G7HjPhcOSw
Hei!
Klarer ikke finne noe konkret om dette i produsenters anvisning, derfor spør jeg her.
Spørsmål 1:
Har en installasjon (TN nett) til en elbil ladestasjon.
Ladestasjonen har innebygget DC vern. Produsenten oppgir at man slipper fordyrende B vern foran ladestasjonen, siden den har "DC-feilstrømsovervåkning (RDCMB)". Det står som et generelt punkt at man derfor kan benytte seg av jordfeilautomat type A som ofte allerede står i sikringsskap rundt om.
Greit nok.
Men så lurer jeg på om dette A vernet strengt tatt er nødvendig? Hvilken oppgave har type A jorddeilvern oppstrøms DC vern. Er det bare for å beskytte kursledning? I så tilfelle MÅ man jo ikke ha et A vern oppstrøms DC vern om man legger PFXP.
Hvis A vernet er der for å ivareta andre jordfeilstrømmer ikke DC vernet fanger opp, kan jeg forstå at dette må være der.
Har sett flere leverandører som bare skriver at ved dc vern så: "Da kan man benytte vanlig A vern i skapet" Men lurer på om dette skrives fordi man da ikke trenger tenke på dobbelt isolert kabel eller ikke.
Spørsmål 2:
Kom over en installasjon med 7 elbilladere som alle har dc vern. Alle laderne har hver sin rene automatsikring uten jfb innebygget. Men installatøren har valgt og sette et B-vern oppstrøms alle sikringene, på forsyningen til disse.
Er det ikke slik at hver ladestasjon skal ha sin egen jfb? Det virker uansett som en lite lur løsning og ha et B vern foran alle 7 ladekursene med mindre denne er selektiv mot dc vern.
Hvis svaret på spørsmål 1 er at man kan sløyfe jfb type A foran dc vern, kunne man jo her fjernet hele B-vernet siden alt er lagt opp med PFXP.
Hvis svaret på spørsmål 1 er at man MÅ ha A vern foran dc vern, burde det sitte JFAutomat med A vern på hver av de 7 kursene, så sant man ikke kan ha Et A vern foran alle 7 (noe jeg mener å ha hørt ikke er lov).
Håper jeg har klart å få frem poenget. :)
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.