Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg kom over en litt kinkig problemstilling med uplights i en terrasse. Strøm hentes fra nærmeste utelampe som er begrenset med 1,5mm2 på 15a kurs(fast belastning). uplightsene har trafo innebygd i støpselet og er ment til å kobles på en stikkontakt. Det tilsier en variabel belastning og vil da ikke være i henhold. For å slippe å sikre ned kursen så lurer jeg på om det er mulig å merke den utestikken med for eksempel «Kun sakkyndig betjening» eller lignende. Uansett ikke noe optimal løsning. jeg er åpen for forslag
Har fått spørsmål om hva som må til for at deres bedrift skulle kunne koble til og fra elektromotorer selv, i forbindelse med drift og vedlikehold (f.eks. lagerbytte, rengjøring, utskiftning).
Ville bare høre om andre oppfatter dette slik jeg gjør det:I en industribedrift med ansatt industrimekaniker (som iht. læreplan kan utføre feilsøking, tilstandskontroll, til- og frakobling av elektriske maskiner og utstyr), kan denne personen også være faglig ansvarlig denne type arbeid iht. FEK §7 3. ledd, gitt følgende forutsetninger:
- Relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene (til- og frakobling, feilsøking etc.) og 3 års relevant erfaring innen dette (FEK§5 2. ledd og FEK§7 3.ledd)- at virksomheten registreres i elvirksomhetsregisteret jmf. FEK§3, med "drift og vedlikehold av arbeidsgiver egnt lavspenningsanlegg"- Årlig sikkerhetsopplæring- IK-system med instrukser/prosedyrer som dekker alle relevante krav. (IK§5, FSE, FEK etc.)
ref. læreplan https://www.udir.no/kl06/IME3-01/Hele/Hovedomraader?lplang=http://data.udir.no/kl06/nob
En kurs var forsynt fra to sikringsskap, da det ved fremlegg av ny kurs ikke ble frakoblet den gamle. I forbindelse med utskiftning av innmat i sikringsskap fikk jeg strømgjennomgang fra arm til arm. En arm kom i kontakt ved kabelen som var forsynt fra ett annet sikringsskap og andre i kontakt ved sikringsskapet som er jordet.
Kursen var sikret med en 10A jordfeilautomat, 30mA.
Nettsystem TN 230V (Bergen)
Ble fortalt at det ikke var farlig, da jordfeilautomaten ikke løste ut. Testet jordfeilautomat og den fungerte.Her skurrer det veldig for meg, og forstår ikke helt tankegangen til den jeg snakket med.
Slik jeg har oppfattet det på FSE kurs, så skal man alltid til observasjon ved strømgjennomgang med sannsynlig vei gjennom hjerteregionen.
I henhold til NEK 400:2018 823.55.101 skal VVB på over 1500W ha egen forbrukerkurs.
Er det krav til NEK som sier at andre forbrukere også skal ha egne kurser? For eksempel motorer, varmepumper osv. Lurer ikke nødvendigvis på spesifikke krav i bolignormen, men generelt i NEK :)
Hei,
Noen som kan si litt om de ulike kravene til brannalarm anlegg i bolig, rekkehus, boligblokk etc..?
F.eks en vertikaldelt tomannsbolig, har denne krav til att utløst alarm i en enhet varsler enhet nr.2 ?
Er eventuelt kravet annerledes dersom dette er en horisontal tomannsbolig?
Og dersom det er en horisontaldelt og vertikaldelt 4mannsbolig, er det da krav til att trappeoppgang har detektorer etc?
På forhånd takk.
I forbindelse med at vi trenger en ny tavle, litt utenfor fabrikken, er det kommet opp et forslag om å få denne i tett utførelse og sette opp et enkelt rom til denne, istedet for å bygge tavlerom..... Blir ikke dette det samme?!? Kommer du unna krav til tavlerom dersom du kaller det bare et rom? Hvor finnes normer for tavlerom?
Hei!
Jeg leter etter informasjon på nettet, ang bruk av krympeslange med lim til bruk ved skjøting av kabel(PFSP2X2,5+j) som skal ligge i vann. Har diskutert dette med andre elektrikere, men mener selv det ikke er en god løsning, og at skjøten kun er egnet til å ligge i drenerende masser, da skjøten over tid vil trekke vann hvis den ligger nedsunket i vann. Tar jeg feil, eller er det andre som har tanker/erfaringer rundt dette?
Har forsøkt å finne noe data/info på dette hos leverandører av krympeslanger, men blir ikke klok...
Mvh Tommy Halvorsen
Hei
Iht NEK399 skal det være plass til EKOM felt i utvendig tilknytningsskap.
Hvordan stiller det seg i innvendige skap. Det står vel ikke noe sted i delnorm 823 så langt jeg kan se angående dette, kun at et fordelingsskap skal ha 30% reservekapasitet.
Kan man i teorien montere sikringsskap uten EKOM felt - for så å ta inn EKOM kabler i tradisjonelle stenderbokser og terminere disse her?
Hei
En bedrift som eier av elektrisk anlegg(anlegget er ikke konstruert for usakkyndige), øsnker å overta driftsansvaret for anlegget. Personen som de ønsker å utnevne som driftsansvarlig har elektrobakgrunn, men er ikke installatør.
Det vil da si driftsansvar uten det faglige ansvaret, og vil da benytte seg av tredjepart for utførelse av vedlikehold og eventuelle endringer. Stilles det krav til denne personen? Tenker på registreringsplikt eller lignende.
Hei
En "kjent sak" er at maksimale tillatte berøringsspenning er 50V, og 25V i landbruk. Men. Hvor eksakt kan vi egentlig finne dette kravet? Jeg har alltid brukt det som en standard, blant annet for å beregne jordelektrode og lignende, men ble brått usikker her hvor det faktisk står beskrevet.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.