Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Gummikabel avsluttes i skjult vegg boks. Bruker wago i boks og letti på utsiden. Hvilke andre metoder brukes?
Fra risikovurdering; "Kan du se bort fra risiko forbundet med lys- og varmeutstyr med høy overflatetemperatur?"
Hva er høy overflatetemperatur? Gjelder dette vanlige lys som monteres?
Hei.
I risikovurdering står følgende punkt:
- "Har du tatt hensyn til spesielle krav i TEK?"
Hva er typiske slike spesielle krav i en "vanlig" bolig installasjon?
Lurer da også på om man skal tette rør som går ut av bolig; til utelys og utestikkontakter? Jeg skal skrå røret ut for å forhindre vanninntrenging, men bør man også tette røret? Tenker da i forhold til for eksempel isolasjon/varmetap.
Hei.
Har litt dumme spørsmål, men vil gjerne ikke gjøre noe feil.
På DSB sine sider for "5 sikre - for standard boligdokumentasjon", så har man to stk risikovurderinger:
- Rapport fra risikovurdering
- Sjekkliste for risikovurdering før planlegging, prosjektering og utførelse - bedriftsintern
Hva er forskjellen på disse? Skal begge fylles ut? Hvem skal få hva?
Hei!Hva gjelder angående kvalifikasjonskrav for prosjektering av elektriske anlegg?Vet at DSB har presisert dette i Elsikkerhet nr. 68. Denne presiseringen kom altså før nye FEK og paragraf henvisningene i Elsikkerhet stemmer derfor ikke. Er det riktig å forstå det slik at uavhengig av ny FEK så gjelder den "gamle" avklaringen i Elsikkerhet 68? Dette vil i praksis si at en som prosjekterer elektriske anlegg skal ha kvalifikasjoner i henhold til FEK § 7 første ledd?
Hei.
Lurte på i forhold til varmekabel på bad, og om man skal legge varmekabel også der hvor vaskemaskin plasseres? Vaskemaskin har fast plassering og blir montert stikk for både vaskemaskin og tørketrommel (tørketrommel plasseres oppå vaskemaskin). Hvorfor skal det eventuelt/eventuelt ikke være varmekabel under vaskemaskin?
Hva med dusjkabinett? Lest at det bør legges varmekabel under dusjkabinett.
Driver ikke å monterer ulovlig, det er skolerelatert.
Hei
En tavle som er ment for usakkyndig betjening, som har ett felt med automater med tilstrekkelig kapslingsgrad, og ett kabelfelt. Døren i kabelfeltet kan kun åpnes ved å benytte et flattjern eller lignende. Døren til automatfeltet har vanlige vridere.
I kabelfeltet er det rekkeklemmer, og man kan se bak avdekningen til automatene i feltet ved siden.
Er det tilstrekkelig at døren til kabelfeltet krever verktøy for å åpnes eller må det være mer avdekning/avlåsning? Blant annet vil ikke rekkeklemmer tilfredsstille kravene om IP2XC for DBO tavler.
Vi har fått i oppdrag å klargjøre en hytte for tilknytning til nett igjen. Vi er på befaring og diskusjonsstadiet. Ettersom jeg forstår på eier og ser av designet på materiellet, så er anlegget fra ca 70 tallet. Hytten ble frakoblet nett en gang på 90 tallet. All installasjon i hytta utenom sikringsskapet er intakt. Alle kabelender som gikk til sikringsskapet ble gjemt unna inni veggen. Jeg regner med forrige hytteeier tenkte på fremtiden. Vi må innrømme at vi ikke har vært i denne situasjonen før med tanke på hvilke normer vi skal følge.
I utgangspunktet prater vi løselig med kunden om å sette opp et nytt sikringsskap før vi søker om tilknytning med netteier og at de kan komme med en måler. Men jeg har litt dårlig magefølelse på dette, uten at jeg konkret kan argumentere for det. Jeg har mest lyst til å rive installasjonen og sette opp nyanlegg og forestå hele hytta på et papir.Men hva blir riktig her? Kan vi bare montere skapet og skrive at vi kun står ansvarlig for skapet? Eller pådrar vi oss et urimelig ansvar her? Det er blant annet ujordede stikk i Kl 2 soner slik som var lov i gamledager. På en side prinsippielt det samme som en rehab av skapet, men opp mot en ferdigmelding og tilknytning til nett? Da blir jeg litt usikker. Vi vil jo ha noe konkret i ryggen når vi må stille forutsetninger for at vi tar jobben.Hadde det vært min egen hytte så hadde svaret vært enkelt. Alt nytt.
Har sett det har vært eindel om og men anngåande temaet i tidligare tråder, og min forståelse frå dei er att dette i utgangspunktet er "lov"
Men som lærling så er eg ute etter og ta med gode vaner, og lurar på om dette faktisk blir sett på som ein "ok" løsning i bransjen?Tenker da helst på ref.metode C, du spikrar PR1.5mm2 ope forlagt. IZ er her da det samme som for 2.5mm2 i rør, og tabell 5.4B(S,127m.handboka) krav om minste tversnitt gjelder ikkje for bolig. Som gjør att ein kan velge vern med I2=1.3*15=19.5A. (Eaton A-OL 15A for eksempel)
Hvordan regner man selektivitet? Finnes det tabeller?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.