Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Installasjonsmetode A1 og A2

Jeg har et spørsmål ang installasjonsmetode A1 og A2, installasjonsrør/kabel i termisk isolert vegg.

Tabell 52A-2, side 164 NEK400:2018. A1 og A2 refererer til a) og c). I a) står følgende: "indre overflate av veggen har en termisk konduktans ikke under 10 W/m^2xK."

TEK 17 har minimumskrav på ? 0,22 W/m^2xK for yttervegg. Innervegger blir lydisolert så jeg antar at u-verdi er ca den samme som for yttervegg. Dette er mye lavere enn 10 W/m^2xK.

NEK 400 veiledning 3 i 823.431.4.1: «dette kravet vil også ivareta de situasjoner hvor ledningssystemet over korte avstander (?1m) blir fullsteding omsluttet av termisk isolasjon.»

Betyr dette at installasjonsmetode A1 og A2 ikke kan brukes hvis u-verdien på veggen er bedre 10 W/m^2xK og hvis avstanden er lengre enn 1 meter?

Spurt ${formatDate(1601376238)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Berekninger - TN-S 400V - sløyfeimpedans

Hei, lurer litt på ha som er krav til berekninger på TN-S anlegg forsynt fra egen trafo i industri.

Med tanke på dokumentasjon av nytt anlegg.

Det eg veit fra før.

Koordinering mellom kabel og vern.

Spenningsfall

Jordfeil

Berekne at kursen slår ut tidsnok. Da må man vite sløyfeimpedansen.

Viktig. Hvordan måler eg sløyfeimpedansen? med eurotester?

Spurt ${formatDate(1601332700)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
5
Forsterket beskyttelsesjordleder med strømmer over 10mA

NEK400:2018 kap. 543.7 stiller krav til forsterket beskyttelsesleder i tilfeller der strømmer i beskyttelsesleder overstiger 10mA. Dersom forbrukerutstyret har en ekstra klemme for tilkobling av en 2. beskyttelsesleder åpnes det for at det kan benyttes en 2. beskyttelsesleder med samme tverrsnitt som kreves for beskyttelse ved feil.

Som et eksempel skal det tilkobles et forbrukerutstyr som har 16A foranliggende vern og forventet strømmer i beskyttelsesleder over 10mA, kabler forlegges i innstøpte rør. Betyr det at 2. beskyttelsesleder kan være 2,5mm², tilsvarende faseledere? Hva er hensikten med 2.beskyttelsesleder dersom den kan dimensjoneres slik at den får samme tverrsnitt som 1. beskyttelsesleder?

Spurt ${formatDate(1601283729)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Pr i vegg

Det er lov å forlenge PR gjennom Trevegg? Eller er det krav til å bruke rør?

Spurt ${formatDate(1601232535)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Beskyttelse mot lysbue ved høye energinivå

Finnes det noen retningslinjer og veiledninger ved arbeid på tavler der hendelsesenergien er over 40 cal/cm2?

Vi har beregninger som viser nivå opp mot 80-100 cal i tavler fra 80-tallet. Vet ikke hvordan det er med lysbuetesting, men de er langt svakere konstruert enn nye tavler.

Jeg kjenner til PPE-klassifiseringen, men det stopper litt opp ved 40 cal. I tillegg er jeg veldig usikker på hvordan en skal risikovurdere tavler der energien er så høy. Dette gjelder både utvendig betjening av skillebrytere og effektbrytere (lukket dør), og starterskuffer som en må åpne døren for å få ut.

Arbeidsgiver har gitt oss en del verneutstyr, men maks det tåler er rundt 40 cal. Vi får beskjed om å kle på oss så mye som mulig ved betjening. Jeg synes ikke det er godt nok, men skulle gjerne hatt noe å argumentere med.

Har prøvd å finne noe om dette på internett, men det var ikke så lett.

Spurt ${formatDate(1601141716)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Overspenningsvern CT1 og CT2

NEK400:2018 534.4.3 Er det riktig oppfattet at i en TN-S underfordeling må 4+0 benyttes? Ser flere reklamerer med overspenningsvern for TN-S nett som er 3+0 eller 3+1.

Spurt ${formatDate(1601020225)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Kvalifikasjonskrav for personnel som skal utføre IR test på varmekabel (Polymer isolert Heat Trace tape) med 2500V + highpot test av HV-tavler?

Påstand fremsatt i forbindelse med diskusjonen om testing av polymerisolert varmekabel(Heat Trace tape) og ulike test-spenningsnivå 1000V versus 2500V, sitat:

"Det er betydelig arbeids besparende å bruke 1 kV i stedet for 2,5 kV, og ikke minst betydelig lettere tilgang på personell. Dette fordi med 1 kV kan vi benytte vanlige elektrikere med gruppe L sertifikat og vanlig nivå 2 Arbeidstillatelse. Så snart vi går over 1 kV trer Høyspent-forskriftene inn og vi må ha elektrikere med høyspent sertifikat samt at arbeidet må planlegges og gjennomføres under AT nivå 1".

Mine spørsmål angående kvalifikasjonskrav for personells som skal utføre testing:

1. Er påstand over korrekt - dvs.er det krav til å bruke elektrikere med høyspenningssertifikat for å utøre en IR test (megger test) med 2500V DC for å teste varmekabel?

2. Er det tilstrekkelig med Gruppe L kvalifikasjon for å utføre IR test av varmekabel med 2500V DC?

3. Kan en automatiker, telemontør eller andre "EIT" fagpersoner som har fått intern opplæring, utføre IR test av varmekabel med 2500V DC?

Andre tilfeller der tilsvarende diskusjon rundt kvalifikasjonskrav ofte dukker opp er i forbindelse med sammenstilling av feks HV-tavler på site der det kommer personell fra tavleprodusentc (ofte fra utlandet) og bistår eller utfører sammenstilling. Tavlemontører fra taleverandør utfører da ofte "highpot test" av tavla som en del av sluttdokumentasjonen. I slike tilfeller kan vi gjerne snakke om høyere testspenninger 20kV (både AC/DC) eller mer, varighet på test ofte på 5 minutt).

5. Er det da krav til at personell (tavlemontør) som utfører highpot test har høyspenningssertifikat for å utføre en slik test? Eller er det tilstrekkelig at de har dokumentert intern opplæring i firma de kommer fra?

6. Dersom intern opplæring i firma de kommer fra er tilstrekkelig, hvilket format kreves på dokumentasjon fra firma de kommer fra?

Spurt ${formatDate(1600942460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Lokal utjevningsforbindelse mellom apparater og ledende del(er)

Hei.

Er anbefalt minste tillatte tversnitt på lokal utjevningsforbindelse mellom apparater og ledende del(er) 6mm2?

Gjelder apparater som har bolt i chassis som er beregnet for dette, tiltenkt for å sikre funksjonalitet på produktet, og ikke nødvendigvis personbeskyttelse.

Jordleder kan i disse tilfeller på enkelte steder være ubeskyttet.

Produsent sier aldri noe om tverrsnitt.

Spurt ${formatDate(1600868543)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jordfeil på IT anllegget på vår industri

Hei vi har felles trafo for all IT- forsyning på anlegget vårt. Vi har avlesning av jordfeil med ein Bender Jordfeilovervaking

Det hender det blir stående jordfeil på anlegget 220 v. fase jord.

Har fått spørsmål frå verneombud om faremomentet med ein stående jordfeil. Dette inntil vi på teknisk får fase den ut.

Har dere eit godt svar på dette...?

Spurt ${formatDate(1600778274)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Dimensjonering av beskyttelsesleder i TN-nett for utjevningsforbindelser

Hei,

Dersom det skal legges en beskyttelsesleder som har til formål å samle utjevningsforbindelser i en installasjon, hvordan skal denne dimensjoneres i et TN-system? Denne legges på kabelbro, og vil ha stor utstrekning.

Skal denne dimensjoneres etter formel i NEK 400 543.1.2 (S=sqrt(I^2*t)/k)?

Hvor skal man da hente Ijf fra, skal det være fra sekundærside transformator, eller største feilstrøm for utgående kurser fra hovedtavle, og hva er evt. grunnen til at man skal bruke denne feilstrømmen?

Spurt ${formatDate(1600776655)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.