Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det ligger inne et endringsforslag hos oss der hvor det er forespørt å etablere nye jordingspunkt for markeringsjording på utsiden av koblingshusene på flere motorer. Dette for å unngå å måtte stikke hendene inn nær mulig "spenningsførende" deler før jording monteres.
Ved vedlikehold/inspeksjon av koblingshusene etableres det endepunktsjord og på arbeidsstedet brukes det markeringsjord.
Spørsmålet er som følger: Er det innenfor å kortslutte fasene først og deretter jordslutte (evt. kun kortslutte fasene), da det er etablert endepunktsjord?
Problemet med å stikke hendene inn nær mulig "spenningsførende" for å koble til jordingen vil da forsvinne.
REN kommentar til § 14 i FSE: "Der det ikke er mulig å få til tilfredsstillende jording, kan man etter en risikovurdering kortslutte alle faser på arbeidsstedet." Regner med det da er snakk om arbeidsjording, men kan det samme gjøres med markeringsjord når det er endepunktsjord ved tilkoblingsstedene?
HeiEr det krav til overspenningsvern inn i tavlen i TN-S når det allerede er i tilknytningsskapet som er ca 10meter fra huset?
Hei, jeg har en kunde som ønsker ''knekk glass'' utenpå nødstopp bryter til ett lade anlegg (EL-båt), jeg mener dette ikke er lov, men finner ingen normer som sier noe om det. Er det greit å montere dette?
HeiGjennomgår litt gammelt skolenotater da jeg har fagprøve om 3 uker. Hvordan velger man KV i teorien ? Altså OV beregner man jo utifra x antall kurssikringer , men ut på jobb har vi bare valgt to str over om jeg ikke bommer helt. Men ved en fagprøve hvordan "dokumenterer" man valget av en KV.
Er det noe krav til avstand mellom komfyr og oppvaskemaskin i en kjøkkeninnredning?
Hei,
har et automasjons firma uten elektro installatør lov å bygge 24V styresystemer til tredjepart? Som regel går jo anlegget fra 230V til 24V via en trafo så dette er veldig i grenseland. De kommer vel også ofte under maskinforskriften når de kun leverer et ventilasjonsanlegg. Dette er veldig diffust, men jeg finner bare ting som sier at dette ikke er lov. Ser likevel firmaer som gjør dette. Er det en artikkel om dette i elsikkerhet utenom artikkel om en automasjonsleder?
Hei,
Lurer på om det er ok å gå fra sikringsskap med 2,5mm2 PN forlegningsmetode A1 inn til 2pol bryter og så fra bryter med 1,5mm2 PLS90 forlegningsmetode A1 til spott. Skal så kobles i spottkasse og kobles i serie videre til neste spottkasse.
Er dette innefor kravene? Og i så fall, hvordan skal Strømføringsevne regnes korrekt? Leste i Eaton's Store Blå at temperaturen skal beregnes med 40-50C i så fall og at man da må senke sikrings størrelse fra 16A til noe lavere.
Vil eventuelt Ck Sikring fra ABB med I2 verdi fungere greit til dette? Uansett, skal det regnes med 1,5mm2 eller ut i fra 2,5mm2.
Takk på forhånd for svar.
Vi ser enkelte krever at det skal være montert servicebryter foran utvendig screen, mens enkelte leverandører sier at dette ikke er behov og bare kan tilkobles direkte, det er ikke fare noen fare om strømmen er på ved mekanisk vedlikehold.
Hva er egentlig riktig svar her?
(leverandørene sier jo forskjellig på samme utstyret, antar dette skyldes at de ikke har peiling)
Vi skal bygge garasje og må da legge ut kabel fra boligen til fordeling av diverse kurser i garasjen.
I garasjen ønsker vi en underfordeling til å forsyne loft/lagringsrom(tv-stue), strøm i garasje til verktøy/utstyr samt belysning og elbillader.
Utvendig K-vern er 3x125A, inne i skapet til boligen har vi 4x63A.
Hvor stor sikring bør vi legge opp fra boligen til garasje og hvilken fordelingskabel bør vi benytte?
Hvilken type Kapsling bør/skal benyttes i garasje til sikringene?
Tar imot tips og råd med åpne armer :)
Jeg pusser opp badet, og har hatt elektriker inne for å oppgradere det elektriske, de satte blant annet inn et stikk på venstre side av benken, ut fra hvor jeg hadde tenkt å plassere den, slik at den var utenfor våtsonen.
Underveis fant jeg ut at jeg ville ha et skap på høyre side over benken, i hjørnet, men om vasken skal stå der det var tenkt, kommer den halvveis under skapet, pg hvis jeg flytter vasken/benken slik at det ser mer symmetrisk ut, så kommer stikkontaktene inn i våtsonen.
Så nå lurer jeg på hvilke alternativer jeg har. Badet er nesten ferdig, ikke noe er åpent lenger, og jeg venter på at firmaet skal komme tilbake for å koble strømmen og montere spotter.
Er det mulig å gjøre noe med stikkontaktene slik at det er iht forskriftene å ha den i våtsonen? Eller bør det trekkes nytt? Forgreiningen i taket er plassert mellom samme dragere som hjørnet ved skapet, men de vil ikke ha mulighet til å få trekt den ned bak veggen etter det jeg kan se.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.