Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg pusser opp badet, og har hatt elektriker inne for å oppgradere det elektriske, de satte blant annet inn et stikk på venstre side av benken, ut fra hvor jeg hadde tenkt å plassere den, slik at den var utenfor våtsonen.
Underveis fant jeg ut at jeg ville ha et skap på høyre side over benken, i hjørnet, men om vasken skal stå der det var tenkt, kommer den halvveis under skapet, pg hvis jeg flytter vasken/benken slik at det ser mer symmetrisk ut, så kommer stikkontaktene inn i våtsonen.
Så nå lurer jeg på hvilke alternativer jeg har. Badet er nesten ferdig, ikke noe er åpent lenger, og jeg venter på at firmaet skal komme tilbake for å koble strømmen og montere spotter.
Er det mulig å gjøre noe med stikkontaktene slik at det er iht forskriftene å ha den i våtsonen? Eller bør det trekkes nytt? Forgreiningen i taket er plassert mellom samme dragere som hjørnet ved skapet, men de vil ikke ha mulighet til å få trekt den ned bak veggen etter det jeg kan se.
Hei.
Er det lov å montere stikkontakt på et ikke fastmontert skap ?
takk på forhånd.
Hei,
Kan man bruke DC kabler for å etablere fordelingsnett mellom bygg? F.eks. for å fordele solstrøm fra et bygg med mange paneler til nabobygg? Har prøvd å søke litt i NEK 400-7-712, og der står det skrevet at det må brukes enten enlederkabler med en ikke-metallisk kappe eller isolerte enledere i separate rør eller kanal. Kan man vel etablere en liten DC fordelingsnett hvis man tilfredsstiller disse krav?
Fint om dere kunne avklare litt.
Hei!
lurer på hva som er standard utførelse når man har 2 stk inn i samme stikk. Etter det jeg har hørt er det delte meninger om dette blandt fagfolk og det utføres på to forskjellig metoder.
Metode1:
man kobler en PR på hver side(klemmesett) på stikkontakten.
(ulempen her er hvis man f.eks kobler en 12A kontinuerlig last på utgående PR. da vil det gå 12A igjennom stikkontakten kontinuerlig mens den bare er laget for 8A kontinuerlig.)
Metode2:
man kobler 2 stk PR på samme side(klemmesett)
(noen argumenterer med at dette ikke vil være optimalt pga. to ledere i samme klemme kan medføre at de ikke sitter like godt som de burde osv.
jeg er av den oppfatning at det er bedre å koble 2stk på ett klemmesett for å unngå muligheten til å kjøre en stor fast last gjennom stikkontakten, men er interessert i å høre hva folket mener, og evt. om det finnes noen henvisning til dette i gjeldende normer/forskrifter.
Hei,
Litt fersk i febdok og lurer på om noen kan forklare meg hva som "ligger bak" annen korreksjonfaktor i FebDok ?
Ved valg av referanseinstallasjonsmetode E for kabelbro så kommer det automatisk opp en "annen korreksjonsfaktor" på 0,7... hva er det denne tar hensyn til?
I utgangspunktet tenkte eg att en kabel på kabelbro ved tak har en større strømføringsevne enn en kabel på vegg langs tak (gitt att kabelen ikke ligger i lag med for mange parallelle kabler på broen), men ikke i følge febdok grunnet korreksjon 0,7, noen synspunkter eller forklaringer?
På forhånd takk.
Mvh
Einar
Hei
Kunde ønsker stikkontakt på kurs med fotocelle. Han skal montere lyslenker som igjen skal fjernes til vinteren. Det gjør det derfor enklest med stikkontakt.
Fotocellen er merket 16A, men den er dog ikke designet for annet en lys. Hvis en monterer stikkontakt, kan en i praksis putte også annet en lys i kontakten.
Er det feks. ok å merke tydelig "Kun lys"
Mvh
Per
Har fått spørsmål fra rørlegger om det er OK å legge vannrør av plast (kaldtvann) på eksisterende kabelstige. Det ligger kraftkabler på stigen, men det er god plass til røret. Finnes det forskrifter som forhindrer dette?
Dette spørsmålet er jo av "elektroteknisk natur" men jeg fant ikke noen tråd for det. Beskrivelsen av TN fordelingssystem og installasjoner i marinaer, det står beskrevet i NEK 400, så det blir vel det nærmeste. Grunnen til spørsmålet er å bedre forstå de spesielle problemstillingene som gjelder rundt elektrolyttisk korosjon ombord i båter som er koblet opp mot "landstrøm" i marinaen. Problemstilligen rundt bruk av skilletransformator, lokal "båtjord", sammenkobling av jordingssystemer, bruk av "sink saver" (basert på dioder) er forholdsvis kjent stoff. Problemstilling rundt galvanisk korosjon på egen båt og i fohold til andre båter i havne er også kjent stoff.
Det som jeg lurer på er som følger: I et IT og i et TN fordelingssystem, så ligger den sinusformede spenningen sånn omtrent rundt et nullpunkt i forhold til "sann jord". Måler man mellom fase og jord, så måler man ca 132-134 volt eller der omkring.
Måler man mellom fasene i et TN snlegg, så måler man 400V og mellom fase og nøytralleder eller PE, så måler man ca 230V. 400V spenning tatt ut mellom to faser vil ligge symetrisk rundt jord. Tar man ut en 230V spenning i en kurs mellom en faseleder og nøytralleder, da vil man jo måle ca 0V mellom nøytralleder og jord og 230V mellom faseleder og jord.
Så kommer spørsmål 1: Når spenningen aldri krysser nullpunktet, betyr det at spenningen i et TN anlegg i virkeligheten er en sinusformet likespenning, når man tar ut spenningen mellom fase og nøytralleder? Betyr det også at vi i virkeligheten har å gjøre med "Direct curent" der elektronene hele tiden beveger seg i den samme retning og ikke "Alternating Current" der stømretningen endres hver gang spenningen passerer et nullpunkt? Spørsmål 2. En marina kan vel være koblet opp mot et TN-CS fordelingssystem? Hvis så er tilfellet og man trekker ulik belastning på de forskjellige fasene, så vil vi vel kunne få strømgjennomgang i nøytralleder og videre i PEN leder ut til trafo. Vei dette da kunne medføre at man spenningskomponent som overføres til PE som følge av "skjevbelastning" slik at det blir en spenningsfroskjell mellom PE på land og "båtens lokale jordanlegg", slik at man på grunn av denne spenningskomponenten kan få elektrolyttisk tæring på båten, hvis/når man kobler sammen "båtjord" og "landjord"? Vil denne spenningen ev entuelt ha karakter av å være en "vekselende likespenning" som gir DC eller en "vekselspenning, som veksler rundt 0, slik at den gir AC? Denne problemstillingen eksoterer vel ikke dersom marinaene er forsynt fra et TN-S fordelingsanlegg?
Kan jeg montere elbil uttak rett fra 399 skap etter kV og måler. OV sitter inne. Må jeg hele tatt montere OV. Holder det ikke med en hovedbryter
Siden man nå ikke trenger elektriker fagbrev for å gå på teknisk fagskole og så videre ta installatørprøven, kan man gjøre installasjoner selv om man ikke har gruppe L/Elektriker fagbrev. Vist man da istedet har et gruppe S/Telekommunikasjons fagbrev, eller må man fortsatt ha dette (Gruppe L) for å utføre 230V innstalasjoner?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.