Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Har vært på en jobb hvor vi skulle legge til ekstra stikk i en kanal. Kanalen er ute av produksjon og vanskelig/umulig å finne deler til.
I kanalen er det skjøtet kabler med Wago uten koblingsboks mange steder. Får ikke skvist noen ukurant koblingsboks inn i kanalen heller. Så må muligens fortsette å skjøte kabler rett i kanalen. Etter NEK 2018 har man vel ikke anledning til det.
Dette er ingen stor utvidelse, et par ekstra stikk for å slippe skjøteledning.
I samsvarserklæringen kan man referere til NEK 2006? (Var det der dette var lov?)
Eller må man skrive NEK 2018 og skrive en god risikovurdering? Er kanskje det rette, ut i fra Elsikkerhet 78 side 7. mindre utvidelser.
Eller si til kunde at de må investere i nye kanaler på kontorene sine?
Gammelt anlegg tn uten overspenningsvern og kun utjevning til vannrør. Ny kurs til elbillader og installering av overspenningsvern. Krav til jordelektrode av feks typen jordspyd eller ok med bestående utjevning til metallisk vannrør ved hovedstoppekran?
hei, pusset nylig opp leiligheten min. men elektrikker har ikke gitt meg noe "sluttgodkjenning/samsvarserklæring".
og når jeg da spør om dette nå, så får jeg vite at firmaet har gått konkurs under korona.
hvordan skal jeg få sluttgodkjenning/samsvarserklæring ?
jobben var ferdig utført før de ble konkurs.
Hei.
Har en liten pumpestasjon med to brønnpumper som styres av standard kontaktor og flottør.
Anlegget er 400v og pumpene er fast tilkoblet.
Vil det være krav om jordfeilautomat på denne kursen, og kan man evt sette inn en 100mA for å ikke få de store driftskonsekvensene ved en jordfeil?
Jeg får stadig spørsmålet, hvorfor skal jeg ha ladestasjon når jeg ikke trenger mer enn 10A lading. Hvis ladetid ikke er et argument, hva er egentlig de sikkerhetsmessige fordelene med å ha en lader? Noen som har noen gode svar?
Hei
Jeg jobber i en liten produksjonsbedrift hvor vi er 1 elektriker og 1 automatiker.
Vi har ingen faglig ansvarlig eller installatør.
Har forstått vi kun har lov til å drive med drift og vedlikehold.
Har ett par spørsmål rundt dette.
Betyr dette at vi ikke kan bytte f.eks gamle lysarmaturer til nye LED lamper?
Er det noe forskjell hva elektrikeren kan gjøre kontra automatiker?
Hvis automatikeren tar teknisk fagskole innen automasjon, kan han da få dokumentert praksis her på bedriften til å bli faglig ansvarlig.Da med installatør rett på bedriften?
Hei,
Ifbm prosjektering av el.installasjon ny bolig eller leiligheter så forholder vi oss selvfølgelig etter bolignormen (823). samt arkitekttegning som viser boligens utforming. Hvorav også vaskerom er inntegnet med symbol for vaskemaskin. Egen kurs for vaskemaskin blir selvfølgelig prosjektert inn i el.installasjonens grunnpakke.
Så til mitt spørsmål:
Ville vi få avvik på installasjonen hvis vi ikke har tatt høyde for egen kurs til tørketrommel, selv om ikke tørketrommel er tegnet inn på arkitekttegninger i anbudsfasen, samt ikke beskrevet ifra bygg entreprenør?
Hei, har en case på et anlegg der det er 4 strømkilder hvorav 3 av de er diesel generatorer og den 4. er en batteripakke som er tilkoblet hovedtavle via en transformator. Anlegget er et 400V TN-nett.
Anlegget kan kjøres i alle mulige kombinasjoner, dvs. ulikt antall generatorer i kombinasjon med batteripakke, ulikt antall generatorer alene eller batteripakke alene.
Tilførselen til/fra batteripakken via transformatoren er 2 veis, dvs. lading av batteripakke og "batteri-modus" benytter samme kabler/vern.
303.2.1.2 stiller krav til ubrutt PEN-leder fra alle kilder frem til hovedtavle hvor splitten skjer. Gjelder dette uavhengig av hvor mange strømkilder som er tilkoblet? Dvs. for alle driftsmodi nevnt ovenfor.
Hvordan bør/skal jordingen for dette anlegget utføres?
Skisse for anlegget:https://pasteboard.co/JeQ6rhc.jpg
Det er ikke noe lastuttak i tavle 1 med unntak av mating til tavle 2 og instrumentering av generatorer.
Anlegget er montert på en stålkonstruksjon med ingen eksterne strømkilder.
Hei
Lurer på hva er krav til materiale til permanent kapsling rundt ledende del HSP ( 11Kv i dette tilfellet)
Er på et avstengt elektrisk driftsområde
Har lett en del i NEK 440 men finner ikke noe spesifikt på kravet til materiale til kaplingen.
Står bare det skal være minst IP2XC og i solid mekanisk utførelse.
Her snakker vi i om tilfelle der man er rett utenfor den tekniske avstanden, ca 20cm.
Vil det være tillat brukt for eksempel en lexan plate så nært hsp?
Eller må det være ledende materiale som en solid stålplate som er jordet?
Hei!
Holder på å jobbe med et anlegg på en ferjekai på en øy. Kunden har hatt mye problemer med driftssikkerheten, da effektbryter og overspenningsvern slår ut titt og ofte pga overspenninger fra strømnettet. Finnes det noen gode løsninger på markedet som kan øke driftssikkerheten her, uten at det går utover øvrig sikkerhet? Vi har prøvd å bytte ut effektbryteren med knivsikringer, dette hjalp på, men det er fortsatt ikke optimalt..
På forhånd, takk for god hjelp!
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.