Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Normal lekkstrøm til jord på bolig

Hei,

Noen som har erfaring med hva normal lekkstrøm til jord er på en standard bolig i et IT nett?

Det vil vel være mellom 0,5 - 2mA pr kVA trafo, men har aldri hørt hva en normal frisk boliginstallasjon kan bidra med i mA i kretsen.

Spurt ${formatDate(1592563948)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
TEK17 brannvarsling enebolig,2mannsbolig

Hei. Lurer på hvordan man skal tolke tek17 i slike bygg? Er det krav til detektor I teknisk rom eller bare en anbefaling? Er det krav til branndetektor i stue/kjøkken, samt i tillegg krav til detektor i gang utenfor stue/kjøkken som i sin tur har dører til soverom? Eller holder det å gjøre følgende:

Plassere 1 detektor i en gang som har dører som leder inn til stue,kjøkken, soverom og tekn.rom?

Spurt ${formatDate(1592505243)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Billader på hytte

En hytteeier ønsker billader på parkeringsplassen 60-70 m fra hytta. Mellom her er det bare fjell og noen småbusker. Er det noen rør i elektroverden som er egnet til å ligge blant fjellkanter og lett vegetasjon? Alternativet er å bruke 50 mm trykkrør (rørleggerrør, sort med blå stripe), men dette er jo ikke typegodkjent for dette formålet.

Det er for kupert til å bruke galv-rør, og K-rør tåler ikke UV..

Noen gode ideer?

Spurt ${formatDate(1592400686)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Diverse spørsmål rundt elektro.

Hei!

Jeg går i lære som elektriker og har et par spørsmål rundt elektro da jeg har fått litt forskjellige svar fra kollegaer rundt dette.

Spm 1.

Hvis man har en enfase automat, hvordan vil strømmen gå ut på kursen fra denne?Vil strømmen veksle mellom lederene 50 ganger i sekundet siden man har 50hz på nettet vårt,eller veksler strømmen retning i hver enkelt leder 50 ganger i sekundet? Vil TN eller IT nett ha noe innvirkning rundt dette?

Spm 2.

Hvis man har et inntak som følgende (Sett at KV står i eget NEK399 skap):

Inntakskabel fra nettselskap - KV - Inntakskabel til hus - OV - Fordeling.Er det slik at inntakskabelen fram til KV blir beskyttet av nettselskapets vern, og kabelen etter KV blir beskyttet av KV?

Vil kabelen mellom KV og OV bli beskyttet mot overbelastning fra OV?

Og hvis det ovenfor stemmer, hvorfor setter man vanligvis opp et kombivern i fordelingsskapet hvis inntakskabelen mellom KV og OV allerede er kortslutningsbeskyttet av KV?

Spm 3.

Hvorfor er det slik at hvis man tar på f.eks. en spenningssatt klemme i en koblingsboks så får man støt? Vil ikke strøm alltid ta minste motstands vei?

Hvis det er jordfeil på et gods men godset er jordet, hvorfor får man da strøm i seg?

Spurt ${formatDate(1592335299)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Er det noen kloke hoder her? Test av jordfeilbrytere

Vi har nylig gjort en ombygging av et sikringsskap med Schneider jordfeilautomater i et lite bygg. 230V , IT. Ingen jordfeil foran tavla. Dette lille bygget ligger inntil en trafostasjon. Trafostasjonen tar hovedsaklig bare for seg et større renseanlegg (foruten dette lille bygget).

Utfordringen er følgende: Kun 1 av 11 jordfeilautomater løser ut ved test at utløsetid/strøm på 0,4s, 30mA. Alle løser ut ved testknapp... Synes dette var rart så prøvde en lask mellom fase og jord på alle de 10 automatene som ikke løste ut, og heller ikke nå løste de ut. Bare gnistret i kontaktpunktet..

Spørsmålet er: Er det for lite kapasitans på trafokretsen til at jordfeilbryteren ikke løser ut ved test? Men burde ikke automatene løst ut uansett ved lasken?

Spurt ${formatDate(1592315015)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Kabler

Hei,

Vet at silikon og pvc ikke er lov, feks i trekkerør osv.

Hvordan stiller dette seg om man bruker silikon feks (tec 7) rundt en PR kabel utendørs?

Ser ofte PR kabel gjennom kledning der det er fuget.

Spurt ${formatDate(1592292441)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Egenerklæring - Elektrisk anlegg

Ved salg av eiendom fyller eier ut en egenerklæring. Her er det et punkt som går på elektriske anlegget.

Kunder har lov til å gjøre en del selv etter stikkontakten. Som for eksempel lys, platetopp, stekeovn osv.

Dette er vel ikke å regne som del av det elektriske anlegget? Slik at selger skal hake av nei, selv om han har gjort satt opp et lampen over stikk osv.

Spurt ${formatDate(1591951188)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Instruert personell og maskiner

Hei!

Jobber som automatiker i en bedrift som nylig har begynt å ansette egne vedlikeholdsarbeidere innen automasjon, og har fått presset inn at FSE kurs for instruert personell skal tas før vern kan betjenest i tavlene.

Med dette skal jeg da instruere de som har tatt kurset, men gjelder bestemmelsene for instruert personell kun fordelingstavler i det elektriske anlegget, eller gjelder dette også maskintavlene?

Ettersom nærmest hvem som helst kan utføre vedlikehold i maskiner så lenge du er maskinrepresentant og bedriften du jobber i anser deg som kvalifisert til dette i henhold til maskinforskriften, vil jeg tro at det ikke behøves opplæring i maskintavlene?

Spurt ${formatDate(1591948633)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
SJA

Hei!, jeg jobber som elektrikker på en større bedrift og det er etablert et felles SJA analyse skjema som gjelder all type arbeid som skal fylles ut enten du skal løfte noe med en kran, trykksette et dampnett eller bruke en betongkutter etc.etc.

Som sagt jobber jeg som elektrikker og finner punktene i skjemaet ikke akkurat så veldig matnyttig for elektrosikkerhet. Et av punktene/spørsmålet i vårt nåværende SJA skjema er f.eks: 1. Kjenner arbeidslaget til denne type jobb fra før? 2. er det farer ved denne type arbeid? 3. skal arbeidet utføres i høyden? osv osv.

For å ikke finne opp kruttet på nytt hadde det vært interessant å få noen tips fra elektrikkere om hva som kan være lurt å ha med dersom "elsikkerhet" skulle være et eget skjema i SJA.

Takker for alle svar

Spurt ${formatDate(1591885687)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevningsledere for beskyttelsesformål

I montørhåndboka kommer det frem følgende: I nye boliginstallasjoner der det er lagt 16 mm2 faseledere fra tilknytningsskapet til sikringsskapet må det legges 10 mm2 utjevningsledere for beskyttelsesformål (hovedutjevningsforbindelser) siden hovedkursen mellom tilknytningsskapet og sikringsskapet anses som en del av installasjonen.

Handler dette om grensesnitt eller er det en reel sikkerhet for anlegget i henhold til §16 i FEL? Tidligere har det vært tilstrekkelig med 6mm2 siden grensesnittet da er i sikringsskapet.

Spurt ${formatDate(1591856759)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.