Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei
Har kjøpt meg jacuzzi og prøver å forstå hvor stor kurs jeg må få elektrikkeren til å montere hos meg.
I manualen til jazuccien står det (og jeg siterer):
"Spabadet kan installeras 1-FAS (32A), 2-FAS (2x16A) eller 3-FAS (3x16A)."
Hva gjør man/skjer i praksis når det kommer frem at et helt elektrisk anlegg ikke er satt opp i regi av inst. firma?
Case: ny enebolig på 300 kvadrat med enormt elektrisk anlegg/smart hus er installert og alt ser skikkelig proft ut, ikke noe å sette fingeren på mht. utførelse, teknisk dokumentasjon over koblinger og materialer.. alt av bruksanvisninger og en/flerlinjeskjemaer er på plass som en tykk perm man aldri ser i praksis bortover. masse bilder over hver eneste koblingsboks. Det er dokumentasjon over kortslutningsstrømmer og testing at av hver enkelt kurssikring løsere ut innen krav osv. tom. jordingssystemet i huset er en egen perm, dog litt mindre i tykkelse.
Men mangler stempel fra inst firma.
Må alt rives?
Hvilke krav stilles til dimensjonering av arbeidsjord på høyspenning generatorpakke som ikke er tilknyttet annet nett? (Generatoren er direkte koplet til en brannpumpe og hjelpesystem.)
Forutsetter selvfølgelig at systemet blokkeres for start.
Fullt dimensjonert, eller kan den reduseres?
Jeg skal sette opp en elbillader for type 2 elbiler i garasjen min. Laderen vil bli stilt inn på max 32A.
Garasjen befinner seg 5 meter fra huset.
Tanken min er å grave ned føringsrør for 3x16mm2 og koble meg rett bak 63A OV og målesløyfa i huset. Mine beregninger tilsier at jeg har kapasitet nok opp mot mitt bruksmønster, da faktisk belastning vil være max 32A.
Huset er forsynt fra luftstrekk. 230V IT-anlegg.
I andre enden i garasjen setter jeg opp en undersentral med 32A C automat og type B jordfeilbryter. Sammen med en 16A enfasekurs for vedkløyver, kappsag etc. Men bør jeg plassere jordfeilbryteren inne i huset for å beskytte hele uteinstallasjonen, eller kan jeg plassere denne ute i garasjen? Utløser dette krav om dobbeltisolert PFXP eller kan jeg bruke PFSP mellom huset og garasjen?Jeg har ikke 100% bestemt meg for tverrsnittet jeg skal bruke. Jeg har ikke kortslutningsberegnet det opp mot vernet i huset enda. Jeg har fagbrev som elektriker, men det er en god stund siden jeg praktiserte faget.
I installasjonsmanualene for nesten alle fabrikat av frekvensomformere, så er det spesifikt krav om B-jordfeilbryter hvis jordfeilbryter skal brukes, som vi jo stort sett må på IT-anlegg. Dette er greit for mindre omformere under 63A, da er det utstyr å få tak i, men problemet oppstår når vi kommer over 63A. Da er det såvidt jeg vet ikke B-brytere å få tak i, heller ikke jordfeilmoduler(f.eks Schneider har kun type A). Hvordan blir dette løst, jeg antar at dette må være en kjent problemstilling for flere?
Praktisk førstehjelpsopplæring kan utsettes til restriksjoner fra myndighetene er lempet på/opphevet.
Dette avviket skal fremgå av virksomhetens internkontrollsystem.
Jeg går VG2 El energi, og vi holder på med jordingsystemer. Kan noen hjelpe meg å definere alle disse ordene? Blir så forvirret når det er så mange like ord som betyr forskjellige ting, og forskjellige bøker og ulike nettsider bruker alle ordene om hverandre. Si gjerne ifra om noen av ordene er den samme tingen.
Utsatt ledende del
Annen ledende del
PE-skinne
PE-leder
Hovedjordskinne
Hovedjordleder
Jordingsleder
Jordleder
Jording
Beskyttelsesleder
Jordsmonn
Jordelektrode
Utgjevningsforbindelse
Utgjevningsleder
Hovedutgjevningsforbindelse
Hovedutgjevningsleder
Tilleggsutgjevningsforbindelse
Hei.
Har en liten sak inne leilighet der spottene slår seg av når obduksjonsrapporten står på. Ikke hver gang men ofte. Når det skjer er det bare å trykke dimmer av og på så lyser de igjen. De har forskjellige sikringer så ikke samme kurs. Første tanke er støy fra induksjonstopp som står ut spotter eller dimmer. Noen tanker? Montere transientvern på dimmer som løsning?
Hva er ansvarsoppgavene til en bedriftelektrikker/fagansvarlig?
Ved tilkobling av speil med innebygget lys/stikk bruker vi å benytte kabel fra boks bak speil med strekkavlastning i lokket.
Vi har observert at enkelte installatører benytter lange PN-ender som henger ut av boksen og tilkobler speilet med dette. Etter mitt syn er dette ikke lovlig, men selvsagt mye enklere. Finnes det noen synspunkter på dette?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.