Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Kom over et anlegg hvor de har gjort en litt unormal parallellkobling av 3stk 3x50mm PFSP kabler.
Normalt kobler en sammen L1 i samtlige kabler, L2 osv.
Men her har de kjørt alle lederne i kabel 1 som L1, alle lederne i kabel 2 som L2.
Hva sier normene om en slik type parallellkobling?
jr
Hei
Jobber i et selskap som vurderer og delvis permittere faglig ansvarlig. Er det anledning til dette da det er elektrikere på jobb som normalt?
Er det lov med dobbellader til elbil? Regner med at denne laderen må da ha 2 overbelastningsvern og 2 jordfeilbryter type B integrert for uttakene. Og risikovurdere laststyring...
Nek 400:2018- 722.305.101 sier jo egen forbrukerkurs og 722.530.4.101 sier jo at overbelastningsvernet kan være integrert i laderen. Samt at 722.533.101 sier at et ladeutstyr kan ha flere tilkoblingspunkter..
Hei
Pga enklere og raskere måling/testing og mindre rot så er det et ønske å lage en boks som inneholder motstander og brytere for simulering og testing av installert utstyr.
Regner med at dette går under Forskrift om elektrisk utstyr, selv om denne ikke skal selges eller markedsføres, men kun brukes av oss til våre tester. Ref §1 "Forskriften gjelder for elektrisk utstyr som produseres, importeres, markedsføres eller brukes i Norge..."
1. Utstyret er beregnet til bruk på 24VDC, og gjelder da ifølge §19 ikke under kap. III, så den må bare oppfylle §10, stemmer dette?2. Hvilke krav gjelder da for sikkerheten ved dette utsyret mtp materialvalg osv? Må utstyret være i full plast uten berørbart metall, eller kan den være lagd i en mer solid alu-boks?3. Må det være utført i noe spesiell isolasjonsklasse? Hvor finner man i tilfelle beskrivelser på hvilken klasse, og hvordan man oppfyller klassen?4. Eller går egenprodusert utstyr til internt bruk ikke under denne forskriften i det hele tatt?
Takker for svar
Tetningsmasse Kitt el.nr. 1832328 er ikke i handel lenger. Er det noen som har tips om erstatningsvare?
Hei.
Skal legge omlag 4 kurser ned i sikringsskap. Dette er et skjult anlegg med PFSP i rørene. Jeg har en last på 5,21A, og jeg sikrer denne med en 16A JFA grunnet gjenbruk av materiell.Iz på en 2,5mm2 pvc isolert 2-leder er 19,5A.Korrigert for nærføring med en faktor på 0,65 vil jeg få en IZ på 12,67A. Dette går nå ikke iht. Ib
Hei.
Er det noe krav til å bruke utforingsringer på veggbokser. I tilfelle, hvor er dette beskrevet?
Hei, under arbeid i en åpen butikk ble det lagt en ny tilførsel. På kabelskinner under tak. Ca 4m høyde.
Kabelen skulle krysse over til annen paralellgående skinne. Ca 1.5m bortforbi. Rett over kabelskinnen ligger kryssende sprinklerrør. Siden dette var rett over mye småelektronikk. Telefoner og slikt. Ville man helst at murborring skulle unngås. (Betongtak)
Det ble besluttet og svinge kabel av skinne. Forlagt oppå sprinklerrør 1.5m før nedsvinging i neste kabelskinne.
Hvit kabel. På hvit sprinkeltør med hvit strips. Usynlig sett fra gulv.
Det er nå komt reaksjon på dette etter sprinklerkontroll. Kontrollør mener dette er ulovlig.
Så mitt spørsmål er. Står det noe i nek om dette? Hvor er dette ulovlig?
Ser selfølgelig at dette ikke er veldig faglig utført arbeid og burde helst unngås. men pga omstendighetene ble det jort et lite avvik som jeg mener det ikke er noe faremoment ved.
Hva er deres tanker?
Hei
Vi har hatt en del diskusjoner angående når en skal skrive samsvarserklæring FEF og FEL. Etter å ha lest innlegg på forumet så forstår jeg det slik at så lenge en arbeider etter nye forskrifter så skal en ha fylle ut samsvar.
Et annet spørsmål er om en trenger å utføre samsvar og risikovurdering FEF og FEL når en arbeider på egne anlegg med eget personell.
På et kurs nylig med en velkjent figur i kursmiljøet ble følgende spørsmål og svar lagt fram: (ren avskrift fra det som stod på skjermen):
Spørsmål: Det legges opp en kabel som tilførsel til fire ladestasjoner, denne sikres med overstrømsvern. Det monteres ikke overstrømsvern i den enkelte ladestasjonen. Disse fire ladestasjonen styres med lastbalansering, med begrensing på hvor mye en kan ta ut på hver ladestasjon og total på de fire ladestasjonene. Er dette lov?
Svar: Det skal brukes en egen forbrukerkurs for overføring av energi til/fra et elektrisk kjøretøy. Dette innebærer at èn og samme forbrukerkurs ikke kan benyttes til å forsyne flere elektriske kjøretøy.
Lastbalansering er ikke å anse som en metode for beskyttelse.
Jeg forstår ikke logikken her - kursen er sikret ihht kabel, ladere kommuniserer seg imellom og sikrer at overstrømsvern ikke slår ut grunnet overbelastning (i praksis er det et kortslutningsvern). Definisjonen i NEK400 for forbrukerkurs er: kurs beregnet på å levere elektrisk strøm direkte til forbrukerutstyr eller stikkontakter.
Kan vi risikovurderer oss bort fra eget overstrømsvern?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.