Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Installasjon av kloakpumpe (3fase 230V) som skal forsynes fra en gammel hovedtavle fra 50-60 tallet. Vet ikke hvilket nettsystem som er her.
Er ledig Uz sikring i tavlen.
Har ikke så lyst å bruke UZ på en helt ny installasjon, er det noe i forskriftene som sier at dette ikke er lov? Har også lyst å ha 2-polt brudd her ved feil.
Om nettsystemet her er TT, vil det da være krav til jordfeilbryter? IT, TN syntes jeg og huske at andre beskyttelsesformer kunne benyttes....
Dette er hos en bedrift med IK-system, og instruert personell. Fra hovedtavle er det lagt PFXP til styreskap for kloakpumper.
Å legge PR i frest spor under terskelen med skrudd gulvlist foran. Er flere meninger om dette. Hva menes i forumet?
Heisan!
Er det tillatt, iht NEK400, å trekke mer enn en kabel igjennom en TET nippel inn i et apparat-skap fra feks. Rittal?
Blir veldig takknemlig for henvisning til en eller annen NEK om dette også!
Kan noen forklare denne formelen for meg?
Beregning av kabeltverrsnitt ut fra kravet til maksimalt spenningsfall.
Minste tverrsnitt
Amin=3klcosIUu=31,20,018mm2/m35m0,839230V0,03=5,9mm2">Amin=?3?k????l?cos??I/(U??u)=?3 ? 1,2 ? 0,018? ? mm2/m ? 35m?0,8?39 / (230 V?0,03)=5,9 mm2
For å tilfredsstille kravet til maksimalt spenningsfall på 3 % er det tilstrekkelig med et tverrsnitt på 5,9 mm2.
Hvis man instruerer en person, hvor lenge gjelder dette da? 1 år 5år? og så må man ha oppfrisking? snakker ikke om FSE det skal man ha hvert år før det har gått 12 måneder......
Dekker FSE instruert personell kravene i NFPA 70E
Hei kva type instrument er det mest praktiske og bruka på lekkasjesøking i tavler IT - anlegg.
Har idag eit ( LEAK METER SERNR. W 0017. ROGOWSKI COIL RLM--1 ) ELIT NORGE.
Har dere andre anbefalinger.?
Hei
Vi har et anlegg med utvendig lysinstallasjoner (LED lysarmaturer) på et bygg. Dette lyset styres via en binærutgang over KNX-anlegg. N-leder går ikke gjennom binærutgang, og lys brytes derfor ikke allpolig ved av/på.
Ref NEK 400 714.537.2.1 skal frakoblingen av lys være allpolig. Vi har allpolig brudd (L+N) i sikring i el-fordeler.
Dette holder vel? Hensikten med kravet om allpolig brudd er vel for å fjerne fare for elektrisk sjokk ved utskifting av lyskilde. LED armaturene som leveres har ikke-utskiftbare lyskilde (hele lysarmaturen må byttes ved feil). Således må dette gjøres av elektriker som uansett benytter sikring i el-fordeler for frakobling av kurs.
Hei!
I NEK 400:2014 avsnitt 412.2.3.2 spesifiseres det at det i en kurs som forsyner utstyr klasse II, skal det føres frem beskyttelsesleder til hvert koblingspunkt og tilkoblingspunkt for utstyr. Dette kravet tar hensyn til at brukeren av installasjonen kan erstatte utstyr klasse II med utstyr klasse I. I et praktisk eksempel omfatter dette blant annet at det skal trekkes jordleder frem til alle downlights såfremt at ikke hele kursen er utført iht. 412.1.3.
Jeg kan ikke finne igjen dette kravet i NEK 400:2018. Er dette kravet utgått eller flyttet til en annen del av NEK 400?
Hei vi er blitt bedt om å bygge om en trefaset 230v luftkompressor slik at den virker på 1-faset kurs. motoren er 2.2 kW og jeg regner meg frem til at den da trenger en 165 uF kondensator.
C= (10^6*P)/(2 * pi * f * U^2 * cosØ) = 10^6 * 2200 / 2 * pi * 50 * 230^2 * 0.8 = 160 uF
Jeg lurer på litt forskjellige ting.
1: Jeg ser at den største polypropylen kondensatoren som selges på Elfa er 125 uF og lurer da på om det er en spessiell grunn til at man ikke skal koble slik når det gjelder større motorer. og evt. hvor går grensen for når man regner motoren for stor til å brukes i 1-fas nett med kondensator?
2: Kan man like gjerne parralellkoble to på 90 uF?
3: Når en 3-fas motor er satt opp med kondensator i ett 1-fas nett vil den miste en del effekt. Hvordan kan jeg regne ut dette effekttapet og den nye motoreffekten?
4: Er det slik at når en motor er satt opp slik, vil den da miste kraften ut på akslingen eller er det slik at motoren kan drifte like mye men trekker mer strøm fra nettet og har dårligere virkningsgrad?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.