Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Finnes det noe krav til kommunikasjon i bryterrom? På vår fabrikk vurderer vi å fjerne fasttelefonenene som står i bryterrommene. Mobiltelefoner er forbudt i fabrikken pga Ex. Så vi lurer da på om det er noen krav i f.eks FEF om kommunikasjon i fra bryterrom.
Noe annet som er viktig å tenke på ifm risikovurdering når vi vurderer å fjernekommunikasjonsmuligheten fra bryterrommene?
Hei,
Kanskje litt utenfor denne, men er det noen hensikt for en installatørbedrift å søke om Sentral godkjenning? Ser det er flere som har gjort dette, men er litt usikker på hva som egentlig oppnås med å ha det for en elektroinstallatør.
Jeg sitter som faglig ansvarlig i et forholdsvis stort selskap, med flere underavdelinger.Jeg er ansatt i Elektroavdeling, hvor vi er 35 ansatte, men står som faglig ansvarlig for hele selskapet da det er ett AS.
Selskapet har og sveiseteknisk/mekanisk og serviceavdelinger.
I dette henseende har jeg gjort noen tanker om tjenestekjøp.I tider hvor elektroavdeling er travle med egne prosjekter, gjør service/sveiseavdeling innkjøp av elektrotjeneste fra eksterne elektroentreprenører. (F.eks ved el installasjon i skip, industrihaller eller annet hvor det er jobber som omhandler elektro).Vi i elektroavdeling blir da ikke involvert i disse jobbene, og jeg kan ikke gå god for hva som blir utført og levert kunde.
Hva sier regelverket, og kan man "fraskrive" seg det ansvaret som andre avdelinger tillegger meg som faglig ansvarlig i hele selskapet ved slike tjenestekjøp, eller blir dette ansvaret automatisk overført da underentreprenør har egen faglig ansvarlig ?
Ekstern elektroentreprenør er autoriserte selskaper med installatør, relevant erfaring og er kvalitetsbevisste, men den dagen det skjer noe galt er det undertegnede, som sitter som ansvarlig i selskapet som har utført jobben som blir kontaktet, ikke underentreprenør.
Heisann,
angående krav til jordfeilbryter i installasjon, i hvilke nett er det egentlig krav til jordfeilbryter? Og iht hvilke norm/forskrifter?
Er klar over at det er krav med jordfeilbryter på visse kurser iht nek som f.eks varmekabel og stikk til allment bruk. Men mener generelt hvilke nett? Og hvorfor?
Hei,
Ser at dette har vært oppe tidligere, men har ikke blitt helt klok på det. I dag blir det ofte levert badekar med dusjuttak. Blir det riktig å tolke dette som figur 701b eller 701c i Normguiden? Det er heller ikke inntegnet sone 2 rundt figur c. Vil det si at ved en risikovurdering kan en montere IP20 utstyr utenfor her?
hei, skal planlegge /prosjektere en rehabiliterings jobb av et gammel sikringsskap (nebb), det er ikke skrusikringer men gamle automatsikringer som står i skapet fra før. det skal nå installeres jordfeilautomater type ABB Ck. det er bestilt en rehab innsats i fra Demas (1703029 2-rader-modul), utifra den gamle kursfortegnelsen.
er det noen som har noen tips til relevante krav fra NEK, FEL, DSB, osv som stilles for denne jobben? er det noen momenter under jobben/ sluttkontrollen som man burde være ekstra obs på?
tilleggspørsmål:
er gamle nebbskap bygget i henhold til tavlenormen (NEK EN 60439 og NEK EN 61439/NEK 439)?
Hei. Skal bytte/oppgradere et inntak. Vil bytte boks med gamle UZ elementer til fordel for ny kapsling med kombiautomat. Inntaket er lett tilgjengelig så vil fremdeles fungere som hovedsikring for hele huset.
Hva bør jeg velge for best selektivitet? Og hva er forskjellen på et såkalt "selektivt inntaksvern" med B-kurve og en vanlig B-automatsikring? Ifølge produsenten er dette vernet " utviklet for å oppnå høyt selektivitetsnivå mot automatsikringer. Spesielt egnet som inntaksvern i bolig"
Hva er det som er så spesielt med dette?
Hei.
Jeg har bygget en garasje/hobbyverksted. Det er et tørt og isolert varmt bygg som skal brukes som hobbyverksted og det skal legges ut en 16m2 trefas på 50A fra tavlen i boligen til dette bygget. På grunn av at flere småmaskiner i sporadisk bruk i dette hobbyrommet drives av frekvensomformere er jeg lite lysten på å bruke 30mah jordfeilautomater til annet enn lys og varmepumpe (en kurs på 10A og en på 16).
På de andre kursene som er 2 stk 16A til vanlige 1-fas stikkontakter og en stk 16A trefaskontakt vil jeg helst ha en felles 100mah jordfeilbryter. Anlegget i hobbyrommet får eget jordspyd.Lar dette seg gjøre på noe vis, eller kommer jeg ikke unna 30mah jordfeilautomater på alt sammen?
Håper noen har godt svar på dette.
Hei,
Er det noen som har erfaring om hvor mange studietimer man bør ha før man møter opp på installatørprøven?Hvis man tar utgangspunkt i en normal elkraftingeniør med noen års erfaring?
Vet det vil være enorme individuelle forskjeller her, men hadde vært kjekt å vite om man trenger 100 timer eller 1000 timer til studering.
Tenker å ta Trainor sitt forberedende kurs, hvor lenge før prøven anbefaler dere å ta dette kurset? Finnes det andre kurs dere kan anbefale? Finnes det studiebøker annet enn rene forskrifter som er myntet på installatørprøven?
Er det tillat å merke innkommende vern i en tavle (opp til 250A) for ikke-sakkyndige med et advarselsskilt om at det kun kan betjenes av sakkyndig eller instruert personell? Det monteres tilgjengelig for alle bak samme dør som andre små vern uten å måtte bruke verktøy eller nøkkel for å betjenes.I NEK400:2014 810.53.01 var dette tillat.I NEK400:2018 810.530.4.101 er setningen som tillater dette fjernet dvs. ikke tillatt.NEK400:2018 810.512.101 sier alle tavler skal være i samsvar med NEK 439. I NEK439-3:2013 8.5.3 er dette tillat.Ser ikke ut som det er samsvar her, hvilken norm har førsteprioritet?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.