Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg ser flere steder at netteier selv har festet TXFP oppover langs ytterkledning og skjøtet utenfor kledning, videre på husets hovedkabel.
Er det lovlig av netteier?
Hei.
Eg vart litt i stuss om eg faktisk trenger jorfeilbryet type-b. På ein ny tesla lader. Fant desse sitata i veiledninga.
Kan eg faktisk bruke jordeilbryter type -A, eller til og med pfxp og sikring uten jordfeilbryter.
Har noen noe innspill på dette?
-sitat:
Ladestasjonen har en jordovervåkingskrets som kontinuerlig kontrollerer om det er en sikker jordforbindelse og gjenoppretter automatisk fra feil. Manuell testing og tilbakestilling er ikke nødvendig. Midlertidige problemer, som for eksempel jordfeil eller strømstøt, løses automatisk. Hvis det oppstår en reststrømfeil som avbryter lading, forsøker veggkontakten automatisk å fjerne feilen og prøver å lade på nytt.
Bruk verneutstyr. Kursbeskyttelsesenheten som er valgt, må inkludere en passende jordfeilbryter (RCD) og overbelastningsvern i forhold til strømbelastningen/eekten som er valgt.
Hei!
Jeg har en 16 kvadrat som skal termineres på 63A sikring. Terminalene på sikringen er beregnet på maks 50 kvadrat, noe som gjør at 16 kvadraten som jeg kommer med skvises utover når jeg trekker til skruen på sikringen.
Noen tips her? jeg synes det ikke ser bra ut.
Hei. Skal legge opp til et lysanlegg med dalibuss i separat kabel. Egen nippel for dalistyringen.
Er PFSK eller LIYCI kabel egnet til dette formålet? I monteringsanvisningen står det ikke noe spesifikt om kabeltype annet enn at det bør være "snodde" ledere
Hei
Lurer på om det er krav om jordfeilvern på lyskurser i BA2-områder på et TN-anlegg?
Klarer ikke å se at dette er spesifisert i NEKen, men jeg fant en tekst i montørhåndboken som gjør at jeg tviler litt?
I Kap 5.3 (side 121) om jordfeilvern står det bl.a. følgende:
Installasjoner i områdene som er listet opp nedenfor, eller i deler av disse, har krav til bruk av jordfeilvern uavhengig av fordelingssystem eller ytre påvirkninger:
411 Stikkontakter med merkestrøm til og med 20A, beregnet for bruk av ikke-sakkyndige personer, og utendørs stikkontakter og flyttbart utstyr med merkestrøm til og med 32A
559 Belysningsinstallasjoner
701 Områder som inneholder badekar og/eller dusj
osv..
Som nevnt klarer jeg ikke å finne et tilsvarende krav i NEK.. Det nærmeste jeg kommer jordfeilvern i belysningsanlegg er kap. 411.3.4 som gjelder lyskurser i boliger?
Vi skal renovere et sikringsskap for en rørlegger, og da har vi diskutert litt ang. jording for han i huset sitt.
Det ble diskutert litt ang. tjømemuffe. Og da kom det et spørsmål i fra rørlegger om han kunne ettermontere dette. Og det er nå en stor fordel for hans anlegg, 230V IT-nett.
Men kan en tjømemuffe monteres loddrett i grunn..?
Disse er vanlig å montere når man bygget nytt hus/graver opp kjeller/ bytter avløpsrør etc. Men da blir de også montert vannrett.
Noen som vet noe ang. dette?
Er det definert en sone rundt vask på et bad/toalett?
Det var noen som nevnte dette for meg, og at det stod i montørhåndboken.
Men jeg kan ikke finne noe verken der eller i NEK 400:2018.
Det er kun definert soner rundt dusj/badekar.
Noen som vet noe mer her?
I kvalifiserende prøve så kom det opp spørsmål som lyder;
Skal FSE være en del av el.foretakets internkontrollsystem?Er svaret her: bare dokumentasjon på gjennomført FSE kursFinner ikke at detaljer i FSE skal være en del av internkontroll mer en at "kompetanse skal registreres"- §5, er det noen som har en annen formening?
Hei!
Jeg har fått i oppdrag å fikse strømforsyning(landstrøm) til 5 stk flytende rorbuer, rorbuene er montert på flytende betongelement, og ligger fast forankret ute på sjøen ca 500m fra land hvor tilknytningspunktet er. Hyttene/rorbuene er ment for utleie til turister og har sengeplasser med dusj, jacuzzi elektrisk oppvarming osv.
Hvilken kategori havner dette under og hvilke forskrifter er her gjeldende?
Hei
Istedet for å starte 2 poster tenkte jeg å ta det i en og samme.
Spørsmål 1: Hva er akseptert løsning for skjøt av tjømmemuffe? Skjøtehylse, C-press, begge deler, andre metoder? Må det krympehylse på skjøten?
Vi har diskutert dette på jobben en del, og sliter litt med å finne et godt svar. Sikkert noe leverandøravhengig osv, men ønsker gjerne innspill da dette ser ut til å bli praktisert veldig forskjellig.
Spørsmål 2: Når baderomsleverandør leverer speil/speilskap med integrert LED belysning (ikke utskiftbar for hvermannsen) og bryter på speil/skap (gjerne også med stikk), er det da krav om bryter, eller kan man i teorien legge en PR fra stikk ved servant for fasttilkobling?
Kom over en beskrivelse som bare beskriver tilkobling av speilskap med lys levert av andre, og kom på at jeg kan ikke huske noen krav som tilsier at det skal være bryter på slikt så lenge ikke produsenten sier at det må. Det sitter litt langt inne da vi alltid har levert bryter på slikt, men nå som LED-belysning med fast lyskilde er standarden så ser jeg ikke noen grunn til dette lengre. Mulig at det burde være som servicebryter da man på enkelte speil kan bare løfte det av uten å bruke verktøy?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.