Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevning fra armering til underfordeling

Hei. Er det tillatt å legge utjevning fra armering til underfordeling istedenfor hovedfordeling om det er praktisk vanskelig å få dette til hf?

Uf har tilførsel 3x150AL frs hf, mens hf er forsynt fra nettstasjon med med 3x240Al

Spurt 6:30 - 19.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Ombygging til utleieleilighet

Hei. Lurer på hva regelverket sier om det i en bolig bygges om slik at del/etasje av boligen benyttes til utleieformål. Vil det være krav til eget inntak og kWh måler på utleid del om det er egen fordeling her, eller holder det med internmåler i hovedfordeling/underfordeling?

Spurt 18:42 - 18.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Ansvarlig for utarbeiding av samsvarserklæring og annen lovpålagt dokumentasjon

I enebolig bygget 2010/2011 viser det seg at store deler av elanlegget er bygget av selgers sønn som på tidspunktet var lærling i EL as, samtidig som han var tiltakshavers sønn.

Da vi kjøpte eneboligen fikk vi ikke noe dokumentasjon på det elektriske og vi etterlyste dette og mottok så en samsvarserklæring utstedt på vegne as EL as , men signert av tiltakshavers sønn. Daglig leder i EL as går ikke god for samsvarserklæringen og sier EL as kun har stått for hovedjording og inntak frem til sikringsskap i boligen.

Vi kan dokumentere at sønnen har utført store deler av elarbeidet FØR han fikk fagbrev, noe som dermed er ulovlig - og han kan dermed ikke utstede lovlig dokumentasjon på boligen.

DLE er koblet inn i saken, og de mener at EL AS er mer involvert og ansvarlig enn de vil innrømme, siden daglig leder i ELSMART både har meldt- og ferdigmeldt anlegget.

Anlegget ble ferdigmeldt 4-5 måneder ETTER at tiltakshaver med familie flyttet inn i boligen.

De er også klare på at "hvis arbeidet er utført av lærling eller hjelpearbeider så er det å anse som ulovlig arbeid."

DLE skriver videre :

"Blir et elektrisk anlegg/installasjon ferdigmeldt til DLE/Nettselskap gjennom systemet Elsmart, er det det foretaket som ferdigmelder som må påse at det anlegget/installasjon som spenningsettes er i forskriftsmessig stand.Hvis foretaket har bygget anlegget selv må de utarbeide nødvendig dokumentasjon. Hvis de ikke har bygget anlegget, må foretaket som ferdigmelder innhente nødvendig dokumentasjon, så som Samsvarserklæring, sluttkontroll, risikovurderinger, brukerveiledninger av den som har bygget anlegget før det ferdigmeldes. Hvis ikke dette gjøres så er det det foretaket som ferdigmelder som tar på seg ansvaret for den elektriske installasjonen som spenningsettes."Det kan ikke fremlegges noe som helst dokumentasjon på at det er innhentet nødvendig dokumentasjon før ferdigmelding ble gjort - i tillegg visste jo daglig leder i EL AS som ferdigmeldte at lærlingen som har bygget store deler av anlegget, har gjort dette ulovlig.

Vi har jo ikke noe som helst av dokumentasjon på el anlegget, og det er ingen andre enn ansatte i EL as som har jobbet me el anlegget i boligen. Tiltakshavers sønn som på tidspunktet var lærling påstår å ha jobbet med dette i fritiden, men men daglig leder i EL as har som arbeidsgiver hele tiden visst om at han jobbet ulovlig med anlegget - og han har også ferdigmeldt hele anlegget til tross for dette.

Vi mener dermed at EL AS må skaffe til veie all lovpålagt dokumentasjon på el anlegget, evnt gå igjennom anlegget først for å sjekke at alt er ok, og evnt fikse det som måtte være feil. Hvem skal ellers måtte stå for dokumentasjonen, det er bare et firma involvert og tiltakshavers sønn som har utført mye av arbeidene ulovlig kan dermed ikke utstede papirene.

Noen som har gode meninger eller kommentarer til dette?

Spurt 14:45 - 18.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Termografi - Forskjell på sertifisering Nemko eller DNV GL ?

Hei, man kan bli sertifisert termografør gjennom enten Nemko eller DNV GL dersom man har forkunnskaper og nok timer praksis. Er det noen praktiske forskjeller på Nemko-godkjenning og DNV GL-godkjenning?

Spurt 11:53 - 17.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
14
Arbeider fikk støt mellom krankrok og wire-stålrør

Var å feilsøkte forrige uke vedr. hendelse:

Arbeider fikk støt i det han skulle ta imot krankork med ene hånden, mens han samtidig med andre hånden holdt wire til stålrør som var i kontakt med krybben der rørene lå.

Krybben som stålrørene lå på står ute på asfalt, er av stål, er hydraulisk og har ingen spenning tilkoblet.

Kran er 24V og står på gummihjul og labber med gummi under.

2 av labbene har stålplater som er utjevnet til kranens chassis (dette fordi det har vært en hendelse med dette tidligere og de laget en utjevning i tilfelle det kunne hjelpe). Så kranen er "utjevnet" til bakken.

For å gjenskape situasjon målte vi om det var spenning mellom krankrok og krybbe/ og bakke. Her var det Ingen spenning.

Vi målte også kontinuitet og megget mellom krok og support. Her skal det ikke være forbindelse og det var det heller ikke.

Arbeider verket opp gjennom hånd 10-15 min etter hendelse og ble sendt på sykehus til sjekk.

Er det noen som har hørt om noe lignende eller har tips til å finne årsak?

Statisk? Jordfeil? Feil på kran etc.?

Spurt 7:32 - 17.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Montering av underfordeling, elbillader og overspenningsvern

Skal sette opp en underfordeling i garasje som blir forsynt av en 10 kvadrat, 40A automat. Ut i fra underfordelingen skal jeg gå med en 10 kvadrat, 32A automat til kurs til elbillader. Det er et IT-nett som ble satt opp rundt om 2007, så det er montert jordfeilautomater (3 modul) og måler inne i sikringsskapet. Sikringsskapet forsynes av en K-kasse.

Spørsmål 1:

Det er ikke er installert overspenningsvern fra før av. I K-kasser er det jo ikke overspenningsvern og sikringsskapet et helt fylt opp. Så skal jeg montere overspenningsvern i underfordelingen eller skal jeg skifte ut alle de gamle (3 modul) jordfeilautomatene med nye (2 modul) så jeg får plass til overspenningsvern i sikringsskapet?

Spørsmål 2:

Hvordan skal jeg gjøre det med jordfeilvern ut til underfordeling? Bør jeg gå dobbeltisolert ut ifra sikringsskapet til underfordelingen? Eller 30mA jordfeil vern både som tilførsel og ut til elbilladeren

Spørsmål 3:

Bør jeg montere lastskillebryter i underfordelingen for mulighet for å frakoblestrømmen?

Spurt 11:25 - 16.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
TN-Nett

Hei,

Kanskje litt på siden, men hvet ikke hvor jeg skal spørre.

I TN-nett er det utkobling ved 1.jordfeil.

Hvordan blir det om et menneske kommer i kontakt med fase-jord? (holder i en fase)

Fase jord spenning er 230V?

Voksent menneske har en motstand på 2000 ohm?

230V/2000ohm=0,115A = 115mA? Om dette stemmer vil sikringen aldri slå ut om man ikke har jordfeilbryter.

Nå er det vel krav til jordfeilbryter på bolig, men i næring kan man vel droppe jordfeilbryter i flere tilfeller?

Når man hører utkobling ved første jordfeil virker det så ufarlig, men TN-nett kan vel være farlig det og?

Spurt 10:10 - 16.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Inntak og OV

Jeg har i senere tid fått 3 FAS 3x63 til inntaksboksen. Det er 230 V anlegg, IT nett og kommer i luftstrekk. Så hvor stort bør OV vern og jorfeilbryter være i hovedtavlen i forhold til inntakssikringen? Har hovedtavle med 2 underfordelinger. Er det nødvendig med OV eller jordfeilbryter i de to underfordelingene? Eller er det nok med kun OV og jordfeilbryter i hovedtavlen som dekker de 2 andre underfordelingene. Hvis det er anbefalt OV eller Jordfeilb. i underfordelingene, i hvilken størrelse bør de være evt? Er gammelt hus så høyeste kabeltverrsnitt på kursene er 4 mm.

Spurt 4:37 - 15.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
FU operatør (Fagbrev Fjernstyrte undervannsoperasjoner)

Jeg har problemer å finne ut konkret hva en person med fagbrev som FU-operatør har lov til å gjøre av selvstendig vedlikehold på elektriske anlegg knyttet til ROV.

Hvilke spenningsnivåer kan en FU-operatør gjøre feilsøking, oppkobling og vedlikehold på.

Opplæringsplanen jeg finner sier ingenting om dette etter det jeg kan se.

Spurt 11:37 - 14.2.2020
LøstLøst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Solcelle anlegg

Hei,driver å tilkobler på ett solcelle anlegg med micro invertere for tiden. Noe difuse regler her føler jeg, Er litt i tvil på noen punkter:

-Vet at det er maks lov å ha 3600W per string solcelle panel, må det da legges opp en ny kurs til tak per string?

-Er det krav til overspenningsvern i sikringsskap på solcelle panel(micro inverter anlegg)

-Anlegg må merkes som et solcelle anlegg ved inngangsdør og sikringsskap?

Spurt 10:58 - 14.2.2020
LøstLøst
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.