Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Anlegget er et TN-S i industri!
Har et par spørsmål til fagprøve:
1.
Har en forbrukskurs uten jordfeilbryter som forsyner en frekvensomformer. Kan ikke bruke jordfeilvern da denne løser ut JFB pga lekk strøm til jord i nullpunkt på trafo. Hvordan kan vi dokumentere at det ikke er berøringsspenning over 50VAC? Det er ingen forankoblet jordfeilbrytere på denne fordelingen.
Ref.411.3.3 - merknad 1
2. Det er en hovedfordeling og en underfordeling i installasjonen. Underfordelingen er plassert ca 100meter unna hovedfordeling og motorkabel er ca 50 meter unna underfordeling. Det blir da ca 150 meter fra der jordelektroden er tilkoblet til det ytterste punktet i installasjonen. Det er ikke mulighet for egen jordelektrode for underfordeling ettersom den er plassert inne på et lager. Hva er deres tanke rundt den lange avstanden? Jordingen er tilkoblet via beskyttelseslederen i tilførselen til underfordelingen og har et tverrsnitt på 6mm2.
Hva synes vi om teksten til Power og hva de informerer kundene sine om? https://www.power.no/hjem-og-fritid/belysning/c-2220/
Er det bare jeg som synes mye av informasjonen er feil?
For å sitere nettsiden deres:
"Hva kan man gjøre selv når det kommer til elektrisk montasje eller innbygging av belysning?
Når det kommer til arbeid med lys og strøm finnes det visse retningslinjer som må følges. Det er kun elektrikere som har lov til å arbeide på aktive tilknyttede strømkretser. Det betyr likevel at du kan legge kabler og forbindelser, så vel som brytere, om du legger nytt. Her kan du samarbeide med en elektriker som ser over arbeidet og forbinder ledningen til kretsen når du er ferdig.
Du kan også bytte lamper og taklamper selv. Det anses ikke som fast montasje å skru opp den siste sukkerbiten eller å åpne klemmene som fester lampers ledninger til strømkretsen. Du kan også tilføye stikkontakter og brytere til lamper."
Hei
En kunde skal bygge om badet og sette inn dusjkabinett hvor det i dag står vaskemaskin. Vaskemaskinen skal flyttes, og jeg tar ikke sjansen på å trekke ut de gamle kablene da jeg er usikker på om jeg får dem ut evt. om jeg klarer å trekke gamle (lang strekk).
Planen min er å skjøte i boks hvor det i dag er stikk til vaskemaskin og sette på blindlokk. Problemet et at dette lokket kommer bak nytt dusjkabinett (helt lukket). Er det ok? Et lokk har jo ingen IP grad....
Hei,
Vi har montert et privat belysningsanlegg i skogen til en idrettsklubb. Det består av stålmaster boltet i fjell.(gjengestag som er gyset fast.). Vi har tilførsel via luftstrekk og ex hengeledning. Det er montert 3x lyskastere klasse 1 med jordings tilkopling på hver stolpe.
Hvordan skal jording løses i et slikt anlegg?
Foreløpig er det ikke lagt opp til noe jording.
Bør vi legge 25qmm jording i bakken mellom stolpene?
Hei jeg holder på å avlegge fagprøven og i den anledning skal jeg blant annet byge et 399 skap og sikringsskap.
Kortslutningsvern i 399 skap: 63AOverspenningsvern i sikringsskap=40ATN anlegg.
Kan bruke RK 10mm2 som målersløyfe da?
Hei. Hos en kunde med eldre anlegg så er det idag 16mm rør ned til kjeller, og kun 3 stk. Pga utvidelse med varmepumper ønsker kunde 2 nye kurser. Er det fortsatt tillatt med felles jord, viss en legger 5 stk 2,5mm2 pn ned i samme rør, der begge kurser er sikret med 13A automat? Merking i begge ender for 2 kurser blir utført, i fordelingsboks kjeller og tavle.
Studerer litt NEK 439 og utforming av tavler. Sliter i den forbindelse litt med å se krav til overlastbeskyttelse internt i tavler i denne normen. Finner at tavler skal være beskyttet av virkningene av kortslutningsstrømmer, men ikke noe om beskyttelse mot overbelastning. Er det NEK400 som regulerer krav til dette også internt i tavler?
Dette er da spesielt relevant der det foretas nedtrappning av tverrsnitt internt i tavla slik at In på hovedbryer > Iz for skinna internt i tavla etter nedtrappning.
Er dette greit uten overlastbeskyttelse av nedtrappningen? I så fall, forutsetter dette da at de tilkoblede laster etter nedtrappning defineres som "fast belastning", eller at summen av merkestrøm på utgående vern er mindre enn strømføringsevnen til skinna i tavla etter nedtrapningen?
Hei,
Hvilken mal brukes for utføring av samsvarserklæring i PV anlegg? 5 sikre er kanskje ikke den mest egnede løsningen for en DC installasjon. Hva er vanlig å bruke her?
Hei,
Jeg lurer på om det er krav for å bruke retningsbestemt jordfeilovervåker på hovedkurs hvor det er galvanisk tilknyttet til allment IT net?
Eller kan man f.eks. sette en jordfeilbryter etter en effektbryter på hovedkurs for å koble ut ved jordfeil?
Hva blir kravet til tverrsnittet på jordleder fra sikringsskap til jordskinne i kjeller hvor 3-4 utjevningsforbindelser skal tilkobles?
er it nett og jordlederen blir forlagt skjult i rør
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.