Les mer.
når er det krav for termofotografering av tavler, sikringsskap, elektrisk anlegg generelt på en arbeidsplass? hvor finner jeg kravenenår og om det skal gjennomføres?
Hei! Driver med fagprøven, har et lite bad på 2,63m2! Lurer på om jeg kan plassere en ip44 stikk i sone 2?
Elektro service firma, hva betyr, og hva er reglene for å starte?
Hei!
litt rusten etter å ha vært borte fra elektroen noen år, men er fortsatt ingen forskrifter som tilsier at en ikke kan bruke rk/pn i rør fra boligtavle til inntaksskap med måler ute?
evt. Rkk/pnn mtp. Krav om dobbeltisolering.
I en bolig under oppføring har ventilasjonsentreprenør flyttet ventilasjonsaggregat slik at man nå ikke får opp døra på sikringsskapet helt. Får opp døra 35-40cm. Endringen er utført uten å konferere med elektriker og det er ikke der det var planlagt etter tegning. Sikringsskapet er plassert i hht til tegning. Kan det være slik?
Hei!
Mulig dette har vært oppe et sted i forumet før, men jeg har ikke funnet noe.
Hvilke praksis utføres og er korrekt med tanke på ovennevnte problemstilling. Ser fra tid til annen mye rart på bygg jeg er rundt på. PR-kabel/åpent forlagt som går inn bak et stort fastmontert møbel, garderobe innredning, kjøkkeninnredning osv og blir borte eller går et langt stykke "skjult forlagt". Per definisjon vil jeg si anlegget er forlagt skjult slik jeg tolker det da innredningene er en fast del av bygningsmassen. Dermed ville jeg vel vist til Elsikkerhet 71 der dette står omtalt fra DSB sin side. Konklusjonene er atdette ikke er ok, og det bør/skal trekkes rør utenpå kabel slik at denne er "teoretisk mulig" å bytte ut ved en senere anledning uten at møblene rives ned.
Er det slik at kunden har gjort dette selv uten å avklare med elektrofagfolk tenker jeg at dette er noe de må stå i litt selv. Men hva med et anlegg der vi er delvis inne. Ofte blir vi kontaktet litt ut i prossesen når møbelsnekker har påbegynt montering og allerede skjult kablene. Skal vi da kreve demontering av møbler for å få tredd på rør? Ofte er det slik at kablene aldri vil kunne trekkes om allikevel.
Hva tenker dere?
Huselektrikern
hei. ble lært opp skolen når det legges en varmekabel oppå armering/netting var det ikke krav om dette. men dersom det var armering over varmekabelen så måtte den også jordes. men etter å ha lest i MHB så finner ikke noe svar på dette eller i nek 400-7-753
slik jeg tolket 753.411.1 er at så lenge varmekabelen hadde en jordet ledende skjerm trengs det ikke å legge noe utjevnings forbindelse til armering som ligger i bånn eller på topp av kabelen
Hei
I bedriften (Eier av bygg, drift og vedlikeholds avdeling) er det ulike meninger om hvordan en skal merke tavler og tavlerom, samt noen diskusjoner rundt dette med hvem som kan ha tilgang til tavlene.
Min mening er som følger: Det er kun BA4 og BA5 personell som skal ha tilgang. Det skal merkes med dette (helst på alle tavler slik at en unngår "tukling", samt at man kan få kontroll/dokumentert avvik lettere). Tavlene skal merkes med anleggstype (eksembelvis IT/TN + spenningsområde)
Jeg sliter med å finne dokumentasjon på dette og har ikke tilgang til de ulike normene...Hvor starter jeg, og hvordan kan jeg sørge for at dette blir en del av vår internkontroll?
Hei
På forberedelsesdelen av eksamen i elektrikerfaget er en av oppgavene "utbedring av feil påpekt av det lokale el-tilsyn". Jeg får vite at det er en enebolig bygd i 1965 og at det er IT-nett.
Jeg tenker med engang at aktuelle temaer å se på er
-Jordfeilbryter på alle kurser
-Komfyrvakt
-Røykvarslere
-Antall stikkontakter?
-Dårlig utført arbeid/ødelagt utstyr, feildimensjonering
Er det noen som ellers har noen tips til temaer det kan være lurt å ta en titt på?
-Lasse
Hei, Jeg skal montere enkle stikkontakter over et par vinduer, det er kun taklamper med makseffekt 60W som skal plugges i stikkontaktene, Kursen til dette er 15A. Er det noe problem med 1,5 kvadrat så lenge værnet løser ut innenfor kravet ved kortslutning i enden?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.