Les mer.
Hei, Jeg skal montere enkle stikkontakter over et par vinduer, det er kun taklamper med makseffekt 60W som skal plugges i stikkontaktene, Kursen til dette er 15A. Er det noe problem med 1,5 kvadrat så lenge værnet løser ut innenfor kravet ved kortslutning i enden?
Kunde har pr dags dato KV på loft og OV i sikringsskap. Det sitter også KV i stolpe.
Kan KV på loft i denne forbindelse fjernes, dersom dette er ønskelig? Så lenge beskyttelse mot kortslutning er ivaretatt med e-verket sitt vern så klart.
Det er/blir forlagt klasse 2 kabel fra inntaket (luftstrekk) til OV i sikringsskap. vil dette da oppfylle jord- og kortslutningssikker forlegning i denne sammenhengen?
Jeg syntes NEK400 har blitt vanskeligere å finne frem i for 2018 utgaven enn foregående utgaver.
Blant annet 434 i 2014 utgaven var klar og tydelig på beskyttelse mot kortslutninger, herunder 434.3.
Men hvor finner jeg igjen utelatelse av kortslutningsvern i 2018 utgaven?
Hei
hva kan man gjøre som ansatt i en bedrift mtp elektroarbeid? Vi snakker om utvidelse på eksisterende kurser, noen ekstra stikkontakter, rehabilitering i oppussa rom etc. bruker som regel eksisterende automater,men disse har ikke jordfeilbryter(TN anlegg)
Hei,
Har et spørsmål ang berøring i et TN-Anlegg.
KV er på 32A og sikrer en underfordeling ca 100Meter unna, i underfordelingen er OV på 25A. Begge vernene er uten jordfeilbryter. Om vi tar utgangspunkt i en resistans på 1,6KOhm fra hånd til hånd på en person som berører mellom fase og jord vil den er personen utsettes for 143mA, og ingen vern vil koble ut. Er det noen krav som stilles iht denne situasjonen? Er anlegget da godkjent? Dette er i industri og alle forbrukskurser i tavlen er sikret med 30mA jordfeilbryter. Det sies jo at et TN-Anlegg kobler ut ved første jordfeil, men ikke om det er en resistans i enden og strømmen ikke overstiger 32A slik at den overbelastes?
Underfordelingen har heller ikke noen egen jordelektrode, den er plassert ca 100meter fra hovedfordeling og benytter kun beskyttelesleder i tilførselskabel som er på 6mm2 til jording av underfordelingen. Er dette innafor? Blir veldig langt strekk fra den ytterste kursen i underfordeling og utgjevningsforbindeler tilbake til jordelektroden. Både hovedfordeling og underfordeling er plassert i verksted i industri og tilhører et TN-Anlegget til forrige avsnitt.
Håper noen har tid til å gi et svar:)
Hei! Jeg har blitt fortalt av prosjektleder at høyde på en ladestasjon skal være 1.5m til uttak pga forskrifter. Han viser til at "industri" stikkontakten må stå i den høyden. Jeg mener at det ikke er noe krav til høyde da det må kobles inn en kabel/bil før ladestasjon åpner for spenning i uttak.
Jeg har lett i NEK400-2018 men finner ingenting om høyde.
Denne "problemstillingen" gjelder både i garasjer og parkeringanlegg.
Har jeg lov til og plassere ladestasjon i lavere enn 1.5m?
Holder på med rehab av sikringsskap. Anlegget er IT, men jeg har et overspenningsværn beregnet for TN. Gjør det noe å bruke denne på IT? eneste forskjell er at det står N på samleskinna som skal legges til jord.
Hei
I en eldre enebolig skal jeg klargjøre til nytt kjøkken. Det har fra gammel av vært kjøkken her tidligere, men har i flere år vært brukt som soverom. 20A kurs til komfyr ligger klar i blindet veggboks.
Er det krav til komfyrvakt?
Hei på anlegget her har vi TNS 400 V - anlegg og IT 230 v anlegg.
På begge anlegga har vi Bender Jordfeilovervaking .
På TNS 400v er det vel ikkje krav om Jordfeilovervaking. Men eg veit at tid. har dere sagt at det er å anbefale på denne typen anlegg med almenn bruk. Jordfeilbryter evt. med 100 ma.el 300ma.
På 400 v - anlegget vårt står det ein BENDER RCM SERIE 470. Kva er det mest gunstige å stille denne overvakingen på i ma.
På IT 230 V er det vel 30 ma. som er kravet.?
Hvilke krav til kvalifikasjon er det til instruktøren som skal undervise på den årlige praktiske delen av førstehjelpen?
Holder det at sjefen forteller det han selv har googlet, eller må det komme noen fra helsevesenet?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.