Les mer.
Hei. Jeg ønsker litt opplysning angående ansvarsfordeling ved tilkobling av solcelleanlegg. Et solcelleanlegg på ca 100kW skal monteres på et næringsbygg, dette er prosjektert og levert av et firma som kun er oppført med prosjektering av el anlegg i Elvirksomhetsregisteret. Firmaet setter opp hele anlegget og terminerer DC-kabler fra celler til inverter. Installatør trekker DC-kabler, legger utjevningsforbindelser og tilkobler AC-forsyning fra inverter til tavle.(TN-fordeling)
Når jeg leser elsikkerhet 91 tolker jeg det slik at installatør må stille med samsvarserklæring på hele det elektriske anlegget. Er dette riktig forstått? Og da er det vel naturlig å be om samsvarserklæring på prosjekteringen slik at installatøren ikke sitter med det bygningsmessige ansvaret?
Siste spørsmål er ang jordfeilvern: NEK 400 sier at det skal være jordfeilvern type B på forsyningskursen fra tavlen til inverter. prosjekterende firma sier denne må være min 300mA. Hva skal denne beskytte og hvordan finner man ut hvor stor utløsestrøm denne skal ha?
Har folk synspunkter til dette?
MVH Torbjørn Austarheim
Fikk testet nye kabelkniven her om dagen.
På måleleledning til tangamperemeter utilsiktet. Ikke-pluggbare.
Innafor å lodde sammen bruddene og krympe igjen? Måler kontinuitet mot målepinne før krymp med annet instrument.
Det er så ergelig å måtte sende det inn på rep og være uten eget på jobb en stund
Hei.
Eg mener å ha lest i ett REN blad att det skal benyttes TFXP 4G50mm2 al som inntakskabel til bolig/frem til TKS skap.
Finner ikke dette igjen, men er det noen som kan bekrefte eller avkrefte om dette er riktig? Eventuelt refere til noen paragrafer?
Ser ikke helt hensikten med å bruke 50mm2 frem til f.eks små leiligheter som ikke har behov for dette..
Hei.
Tenkte å høre med dere med hva dere gjør i praksis.
Det skal byttes innmat i sikringsskap i ett borettslag bestående av 58 leiligheter.
Det står flere knivsikringer i kjeller på 250A med en stiger bestående av 3x35mm2 PN som dekker x.antall leiligheter. Anlegget er fordelt med enfase til hver leilighet. Hvor plasserer dere overspenningsvernet? Dersom det sittes ett overspeninngsvern for hver stiger er vi da dekket?, ser på dette som vanskelig iforhold til plass, gamle koblinger, hvem har ansvaret for å kontrollere att overspenningsvernet er inntakt etc.
Eg personlig tenker att det bør plasseres ett overspenningsvern ved hver OV for hver leilighet, men dette er en fordyrende løsning (58stk overspenningsvern) og kanskje unødvendig? Stigeren går inn på ett koblingstykke som går videre til 4skap og så videre til neste etasje osv. Hvordan blir dette normalt utført?
Hovedsikringene er UZ og 35A, dette er tanken å bytte til OV 2x32A, noen tanker rundt dette?
Hei. En ny hytte på fjell. Klasse 2 som beskyttelsesmetode helt frem til jordfeilautomater 30mA. Vil stengrunn i forenklet tabell for overgangsmotstand til jord være OK for verifikasjon. Tenkte da 50 meter 25 CU line rundt ringmur rett på fjell. CU wire må ligge rett på innsiden av ringmuren da det ikke skal fylles på noe på utsiden. I tillegg legges CU wire i borehull sammen med inntakskabel / vann / avløp ned fra fjell ca 60 meter. Takk for gode innspill her.
Spørsmål til UPS forsynt fra flere strømkilder, hvor UPS ikke har egen skilletrafo og N-leder er dermed koblet sammen på main, bypass og utgang, Har lagd en skisse for å illustrere dette.
Er skissert løsning i henhold til kravene i NEK 400?Se følgende punkt, er det andre relevante krav til problemstilling?- 303.2.1.2- 551.2.302
Vil måling på Jordfeil sensor (EF CT) bli tilnærmet riktig?
Strømmen i N leder ved main forsyninger er opptil 3,5mA, men ved bypass vil strømmen i N-leder variere etter skjevlast UPS forbrukere, har derfor tenkt N-leder gjennom jordfeil sensor for bypass forsyning.
Det er to 400V tavler (SWB1 & SWB2) som forsyner egen distribusjonstavler og laster.
Link til skisse:https://wathne-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/ole_wath_no/Eco2mlbRZwxJnNtIgiariu4BsYP-_zw64ke2UL84gwYP0Q?e=BzS0Ds
Hei
Et spørsmål til kravet i 823 vedrørende komfyrvakt.
Vi har et hus med platetopp i kjøkkenøy og skråtak. Høyde fra platetoppen til skråtaket blir 3 meter, og jeg finner ingen komfyrvakt som oppfyller kriteriene for å bli montert her, både med tanke på avstand til platetoppen, og vinkelen i taket.
Er det noen mulighet for å fravike kravet i NEK400 til komfyrvakt her? Elektromessig vil det jo ikke bli noe dårligere, men kravene i 823.421 vil jo allikevel ikke bli oppfylt.
Hei
Jeg har flyttet inn i et nytt leilighetsprosjekt der de har plassert stikk for vaskemaskin og tørketrommel på +1.10 på høyre vegg . Vannkran står på langvegg slik at vaskemaskin kommer imellom vannkran og stikkontakter.
Når Vaskemaskin og tørketrommel står over hverandre er det vanskelig til og komme till stikkontaktene.
Jeg har reklamert på at stikk og vannkranen bør komme på samme side, Dvs venstre side.
Dette aviser de tvert.
Er der noen paragrafer som hjelper meg, slik at jeg kan reklamere på dette. De henviser bare at de har bygget Ihht regelverket.
( jeg finner litt her :NEK400-8-823 avsnitt 823.537.101.8, FEL§§1,12,16.universell utforming )
Med vennlig hilsen
Lars Lynghaug
På boligkontroll ble det avdekket benyttet en del utstyr som var helt ukjent , hvorav vi ber om å få se dokumentasjon for utstyret, var vist vanskelig å få dokumentasjon, men fikk følgende tilsendt fra kunde: https://www.aliexpress.com/item/32859718098.html (brytere som var benyttet) Hvordan forholder andre seg til bruk av slikt utstyr, selv om de har et papir som sier at dette er CE-merket ??
Under sluttkontrollen av en bolig så fikk vi målinger som viste utløserstrøm på over 30ma. Etter samtale med leverandøren av disse jordfeilautomatene så fikk vi dette svaret. Vi syntes at dette var merkelig da vi hele tiden har hatt 30ma som øvre grense.
Som nevnt før, husk at alle jordfeilautomater i dag er av type-A, ikke Type AC.
AC ble ulovlig en gang på starten av 2006 tallet.
I dag benyttes kun Type-A, og eurotester skal stilles deretter.
Husk alltid å spør om det når en installatør ringer og klager på dette, hør hva den er stilt på. Det er klassisk feil at de ikke vet hvordan de stiller inn instrumentet, som i denne saken.
Sier han AC, be han stille om på Type-A.
Type-A skal løse ut mellom 10,5 ? 42mA, i henhold til produksjonsnormen IEC-61009 som NEK:400 refererer til mange steder i Neken.
Det er også kun nevnt definisjonen «merkeutløsestrøm» i Nek:400, 30mA.
Merkeutløsestrøm betyr ikke nedre/øvre grense.
Uløserstrømmen til en Type-A jordfeilautomat skal være innenfor 10,5 ? 42mA
Merkeutløsestrøm betyr ikke nedre/øvre grense.
Uløserstrømmen til en Type-A jordfeilautomat skal være innenfor 10,5 ? 42mA
Er dette riktig?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.