Les mer.
NEK 400 823.537.101.1
Det skal installeres minst 2 uttak pr. påbegynt 4m2 gulvareal
Når begynner man å telle antall uttak, fra 0 eller 4m2
Når rommet er 9m2, er kravet 4 eller 6 uttak
Hei
I NEK400 står det at man skal minst bruke 1,5mm2 på det faste anlegget. For en del utstyr, for eksempel VVB, så er det vanlig å klippe støpselet og koble den til fast. Kabelen fra VVB er typisk 1,5mm2.
Mange lamper har 0,75 internt i seg, både de vanlige og nedhengte. De kobler vi fast til, som utstyr. Hva som er inne i utstyret trenger vi ikke å bry oss om.
Hvordan er det med for eksempel med lys som har 0,75 mm2 kabel med støpsel. Kan de kobles til fast? Eller må de gå over stikkontakt? Det kan være LED-panel til bruk i himling, eller LED-list under overskap kjøkken.
Noen lamper kan ha en plugg i den andre enden (slik det er på radio og barbermaskiner) eller at den er fast tilkoblet til driveren.
Hei!
For en del år siden ble sikringsskapet mitt rehabilitert av lokalt stort El. firma + at det ble satt opp en del stikk og brytere på et nytt rom. Når jobben var ferdig fikk jeg kun faktura og ikke noen form for dokumentasjon. Da jeg etterspurte dokumentasjon sa de at jeg ikke fikk dette i papirform lenger, men at det var lagret elektronisk i "boligmappa". Forrige uke hadde jeg El. kontroll og el. dok ble etterspurt og da svarte jeg null problem, alt ligger i boligmappa... da ble det problemer for der fantes det ikke noe dokumentasjon... åssen fungerer dette? kanskje dumt å ikke få overlevert papirer eller?? nå fikk jeg avvik på at dokumentasjon mangler... så hvordan går man frem for å få dok. da??
Hei, jeg har følgende utdanning:
3 årig automasjon1.5år læretid9 mnd i arbeid med fagbrevBachelor i IT og Automasjon
Har jeg lov, som eneste person i bedriften med relevant utdanning, til å feilsøke eller koble fra og til elektrisk utstyr?
Til info, jobber på en fabrikk som produserer biogass, alle maskiner er kjøpt av eksterne bedrifter og vi har innleide elektrikere som blir kalt inn for å koble fra det elektriske og koble til igjen.
Jeg har et nøst der det elektriske anlegget er dårlig jordet, den enkleste løsningen er å legge en 25mm2 kobber leder rett i sjøen. Dette er lovlig har jeg skjønt, men kobber tæres og overgangsmotstand vil øke etter hvert.
Er det tillatt å benytte andre metaller, eksempelvis rustfri stålwire som elektrode, den vil ikke tæres på samme vis som kobber og vil dermed kreve mindre vedlikehold. Motstanden i stål er mye høyere enn i kobber, men antar den er tilstrekkelig lav uansett og ulempen med høyere motstand mener jeg oppveies av fordelen med at rustfritt er vesentlig mer bestandig enn kobber, eller...?
Og evt dimensjon på wire?
hva er anbefalt høgde for utelys og utestikkontakt ?
Hei, hva sier forskriften om utelys/utestikkontakt? Er det tillat med ledning i rør rett inn i stikkontakten og utelys eller må en bruke kanel i rør. Det er rundt 20m avstand fra sikringsskap til utestikkontakt og dermed ganske upraktisk med kabel i rør.
håper på rask svar
Her på hytta gikk sikringen til en rekke stikkontakter. Den typen man skrur med en grå "knapp" i bunn. Men jeg hadde ikke flere igjen. Bare en neve med sikringer med rød slik knapp. De passer, men kan jeg bruke de røde til nøds? Eller er det farlig? Det er nemlig litt reisevei til der de selges.
Hva er forskjellen på dem?
Et reelt scenario som eksempel for å belyse saken: Kunde lader bil fra eksisterende stikk i bolig, men vil oppgradere til sikrere anlegg i form av ladestasjon. Sikringsskap er plassert i gangen og er nesten fullt, men likevel så fullt at de ikke får plass til overspenningsvern inni skapet. Å sette en kapsling på veggen ved siden av er ikke tema - det må bli å bytte ut skapet med et større skap, en kostnad på mange tusen - penger kunden ikke har. Ihht NEK 400:2014 var det ikke krav om overspenningsvern, men ihht 2018 er det. Sett i det lys at kunden faktisk forbedrer anlegget til noe bedre (ihht Elsikkerhet 78) - kan vi da legge opp en delvis installasjon der vi dropper overspenningsvernet og likevel har ryggen fri selv? Forutsetter at leverandør av lader ikke krever OSPV i sin montasjeveiledning (noe bl.a Tesla ikke gjør i sin nye)
Poenget her er ikke økonomien til hverken meg som installatør eller for kunde, men prinsippet om vi kan avvike fra alle krav i gjeldene NEK så lenge vi gjør installasjonen sikrere enn før vi kom.
hei
holder på med arbeidsoppdrag på jobb, og har lett veldig lenge nå på noe som helst utregningseksempel eller formel for å regne ut ik2pmin og ik3pmaks i TN nett!
vet at nelfo har en bok om kortsluttningsberegninger, men har ikke råd til å kjøpe sånt selv.. :)
takk for svar på forhånd!
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.