Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Tæring på vannrør

Vi har installert 2 næringsbygg der det er problemer med tæring på varmtvanns sirkulasjonsrør. Felles for begge anleggene er 400V TN-S, Grundfos sirk.pumpe, Mannesmann kobberør og Oso RE17 varmtvannsbereder.

Vi vet også at det er minst 1 næringsbygg til med samme oppsett på varmtvannskrets som har samme problem, der er det 230V IT.

Har sjekket alle jordingsforbindelser, og jord.pot. er det samme over hele sirk.ledningen.

Min teori heller til at det skjer en galvanisk tæring i anlegget, som ikke kan relateres til el.installasjonen. Men jeg kan ikke dokumentere dette.

Noen som har en ide hva som er problemet, eller som har vært borti lignende problematikk?

Spurt ${formatDate(1568809863)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jordingsanlegg stasjonsanlegg

I forbindelse med montasje av en 2500 kVA transformator 3/0,415 kV, skal det dimensjoneres jordskinne i traforommet. Det er på et industriområde med global jord, er det noen som har fremgangsmåte for dette?

Ser at det ofte blir benyttet Cu 120mm2 på stasjonsanlegg, men er dette beskrevet i noen forskrifter?

Spurt ${formatDate(1568803489)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jordfeilbryter foran trafo

Skal legge opp en ny hovedkurs fra hovedtavle til en autotrafo (ikke galvanisk skille) 20KVA.

Denne trafoen skal kun gi 400V til en maskin på et møbelsnekkerverksted.

Er det noe problem å legge opp en 30mA eller 100mA jordfeilbryter til denne trafoen?

Det er vel mulig å unngå jordfeilbryter hvis man sørger for Ub <50V, utgjevning ved samtidig berøring og jordfeilvarsler?

Kan en jordfeilbryter fungere foran en autotrafo eller kan trafoen skape feilstrømmer ved oppstart etc?

Noen som har erfaring eller forslag til dette?

Spurt ${formatDate(1568659284)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Metalliske innføring fordeling landbruk

Finner ingen krav i NEK400:2018 til metallisk innføring i sikringsskap, er dette kravet fjernet ?

Spurt ${formatDate(1568560369)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Basic

Hva er forskjell på fase strøm og linjestrøm og når kobler man delta Vs stjerne i praksis?

I en trefase motor som går via converter med signifikante tap vil den virkelige enfase strømmen regnes som i enfaseekvivalenten, altså at strøm er lik før og etter converter(totalstrøm regnes) ? Eller vil i virkelighet strøm være større før man regner med tap i converter? Mtp dimensjonering av kabel.

Spurt ${formatDate(1568546696)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Strøm - Tn anlegg

Om påstemplet verdi er 11kw på et apparat.

Om apparat kun skal ha 3 faser uten n leder eller 3 faser med bruk av N leder, blir det samme måte å rekne ut strømmen?

Eksempel: 11 000w / 400x1,73 = 15,89A over kvar fase.

1,73 (roten3)

Spurt ${formatDate(1568477697)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Solcelleanlegg - Potensialutjevning

I NEK400:2018 712.542.102 står det:Metalliske støttefunksjoner for solcellemoduler, inkludert metalliske kabelbruer, skal utjevnes hvor dette er nødvendig (?).

Solcellemodulene og kablene er dobbelisolerte. Vekselretterene og andre ledende deler står slik at man ikke kan nå begge deler samtidig (uten å bevisst ville gjøre det).-Det vises til at det er mulig å få statisk opplading av festestrukturen.

Festestrukturen består av flere aluminiums-deler som settes, løst, sammen.

Er det nok med en forbindelse fra enden av strukturen til utjevningsforbindelsen eller må alle løst sammensatte deler skrues sammen eller forbindes med "jordlisser"?

Spurt ${formatDate(1568372663)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jording av oppvaskkum kjøkken.

(Første gang på forumet her, så beklager hvis noe gjøres feil vedrørende forum regler etc.)Kom over denne tråden fra 2015:Jording av oppvaskkum / vaskChrister SyltenHvilke krav gjelder i forhold til jording av vask/oppvaskkum på kjøkken?Leiligheten har kobberrør, som er jordet og har god kontinuitet mot jordingsanlegget.Vil tro disse er jordet sentralt i blokken, samt via VVB i kjøkkenbenk(?).Vasken er av nyere type, med plast avløpsrør og pex-slanger til batteriet. Pex-slangene er overtrukket beskyttelsesnetting av ledende materieale, så batteriet har gode målinger mot jord.Det ligger pakning mellom batteri og oppvaskkum, som medfører at kummen ikke er jordet.Det finnes ikke jordingstilkopling på oppvaskkummen.Postet: 27.05.2015 - 17:56Re: Jording av oppvaskkum / vaskHans Olav ArnesenForumleder

Hvis kummen har mer enn 10 kohm til jord er det ikke nødvendig med utjevning. Se avsnitt 203.11 i NEK 400:2014.

Postet: 01.06.2015 - 14:41Jeg har en tisvarende jobb, lokalt opplagt cu rør under vask, disse er både utjevnet med egen leder og tilkoblet jord i v. v. b i skap ved siden av. Ser Forumleder skrev"Hvis kummen har mer enn 10 kohm til jord er det ikke nødvendig med utjevning. Se avsnitt 203.11 i NEK 400:2014."Nå er det slik at kummen har mer en 10kohm til jord. Det er nye avløpsrør. Men hva skjer den dagen disse blir fulle av belegg. Jeg kan ikke verifisere og tror heller ikke det fins jordingsmuffe på grenrør. i bygget fins ikke dusj, det er kun kummen her det er snakk om. Jeg er redd kummen med tiden får jordpot, og bør jordes. Mer en 10kohm nå er ingen sikker måling ved nye utskiftede rør mener jeg. Og da kommer spørsmålet isåfall, hvordan jorde en kum uten jordtilkobling? Blir dette aldri gjort?

Spurt ${formatDate(1568279911)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Flere strømkilder i TN system

Hei,

Vi har to trafoer som kan forsyne LS tavler i TN system. Det er bare en trafo som er koblet inn om gangen, og det andre skal frakoblet via Scada system. Det skal aldri være to tratoer som er koblet samtidig. I NEK400:2014 (303.2.1.2) er det Figur 3O som viser Systemer med flere strømkilder. Skal vi bruke det? Eller skal vi bruke (303.2.1.1) Systemer med en strømkilder i vår tilfelle i prosjektering?

Takk på forhånd.

Spurt ${formatDate(1568124262)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Induksjonstopp

Hei!

Har tenk å kjøpe meg en induksjonstopp med samlet effekt 7400W. Når jeg leser medfulgt skjema Kan denne installeres med enten 2 stk 16A kurser eller kobles i en form for 3 fase der de bruker L1,L2 og N koblet på en ueffen måte uten at de oppgir sikringsstørrelse til dette. Leverandøren skjønner ikke noe og refererer til skjema og spør om jeg er elektrikker eller skal få en elektrikker til å koble dette, men det er i grunn ikke det jeg er på jakt etter da hele pointet er å få opplyst om strømmen fordeles jevnt over de 3 fasene eller om man får skjevbelastning på kursen?? noen som har vært borti lignende???

Spurt ${formatDate(1568055288)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.