Les mer.
Har et industrianlegg 230V IT forsynt fra egen trafo ikke tilknytte allment forsyningsnett. Dette er et gammelt anlegg så jordingssystemet er ikke godt dokumentert. Anlegget er for skakkyndig betjening.
Har en UPS som forsyner en egen tavle, i den tavlen er det igjen kurser som forsyner andre fordelinger. Disse kursene forsyner primært elektronikk i de andre fordelingen og intern stikk i fordelingene. UPS fordelingen kom levert med 300mA JFB type AC (som ikke er godkjent i Norge). Spørsmålet er å kutte ut JFB, men samtidig kunne dokumentere dette i hht NEK400:2018?
Har også en fordeling med 230V IT Normalforsyning som forsyner de samme fordelingene som UPS skapet, med samme type JFB installert. Men her forsyner en av fordelingene ute i anlegget videre ut til motorer/pumper. Samme spørsmål her som UPS skapet.
Det er lagt IFSI kabel til alle fordelingene.
Hei,
Prøver å finne ut hvor i forskrift/norm det er stilt krav til hva som skal ligge igjen av fysisk dokumentasjon i f.eks. en industritavle når en installatør overleverer et anlegg til eier.
Av det jeg har funnet ut etter å ha studert i NEK400 og "tavlenormen" har jeg kun lest at det skal "overleveres" oppdatert dokumentasjon av anlegget til eier. Det er i praksis elektronisk dokumentasjon som overleveres til eiers elektroniske arkivsystem.
Er det da slik å forstå at eier av et anlegg i en bedrift selv må besørge fysisk dokumentasjon i sine tavler, eller stilles det klare krav til installatøren i forskrift/norm, som eier kan henvise til, for å få oppdatert dokumentasjon i sine tavler uten å måtte skrive de ut og legge papirversjoner i tavler selv ?
Hei,
Jeg ønsker å bli driftsleder på et høyspenningsanlegg som nå er under bygging. Jeg har nettopp bestått installatørprøven og har fagbrev som energimontør, så kompetansen skal være tilstrekkelig.Hvordan tar jeg dette videre med DSB? Må jeg søke om noe?
Hei
Vil et sedimenteringsanlegg som kun inneholder en elektrisk ventil komme inn under definisjonen maskin? Ref FM §2a - en enhet som er utstyrt med eller beregnet til å utstyres med et drivsystem, som ikke kommer fra direkte drivkraft fra mennesker eller dyr, og som består av sammensatte deler eller komponenter, hvor minst en del er bevegelig og som er sammensatt for et bestemt bruk.
Anlegget har ingen andre bevegelige deler. Jeg mistenker at anlegget kommer inn under definisjonen maskin, men vil gjerne få bekreftet eller avkreftet mine "mistanker".
På forhånd takk for svar!
Hei, ref. https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/veiledninger-pdf/elbil_installatoer.pdf
Det vises til at det skal være ett uttak per bil, og hvert uttak skal være individuelt beskytte av et strømstyrt jordfeilvern med utløserstrøm på 30mA, av type B
Jeg lurer på følgende:- Kan jeg installere en jordfeilbryter type B eksempelvis Eaton FRCdM-40/4/003-G/B og bruke denne som en felles jordfeilbryter for Elbil og andre laster? Eksempelvis så har jeg Noen PFSP kabler som trenger en forankoblet jordfeilbryter.Jeg har tolket det slik at dersom du har 2 stikkontakter som du skal bruke til elbil lading, så skal hver kontakt ha hver sin jordfeilbryter type B.
I spørsmålet mitt over vil jeg kun ha 1 stikkontakt til elbil lading, men jeg lurer på om jeg kan bruke Type B jordfeilvernet forankoblet felles Elbil og pfsp kablene. Er det da fare for å få DC spenning i retur på nettet gjennom PFSP kablene, og at disse da bør ha en egen jordfeilbryter seperat?
hei
har installert ei vifte på Vaskerommet hjemme. Det er en flexit silent eco 100 med en elko plus enpolt bryter foran.
jeg har koblet etter koblingsskjema, noe som ikke skulle være noe veldig vansklig å få til. Hva er galt?
Hei
Her om dagen regnet jeg meg ut med NEK400's tabeller at en 10mm2 uten korreksjonsfaktorer og forlagt påvegg skal kunne ha IZ på 57A
Sitter nå og leser "Store Blå" til EATON:http://www.eaton.no/ecm/groups/public/@pub/@norway/documents/content/pct_471368.pdf
og på side 51 viser et slikt aktuelt eksempel med KV utenpå husveggen og inntaksledningen under 10m lang går inn til OV i sikringsskapet, men hvor 50A 3-fas må sikres med 16mm2 CU
Er det annen regnemåte for inntak enn "vanlige kurser"
Eller er det noe jeg har glippet?.
Hadde vært fint om noen med erfaring/ekspertise har at svar på denne problemstilling
På forhånd takk
MVH
Peder
Hei.
Jeg er nå oppi en sak hvor det i tilknytningsskapet til en bolig har blitt brukt NH-patron (knivsikring) på nøytrallederen i tillegg til de tre fasene (400V TN). Dette mener jeg er feil, og alle jeg har forhørt meg med er enige i dette. N-lederen kan jo da i teorien brytes uten at faselederne gjør det.
Det jeg sliter med, er å finne relevante punkter om dette i normer og forskrifter, og lurer derfor på om noen her kan referere til et sted hvor dette er beskrevet? Jeg har ikke tilgang til NEK 399 akkurat nå, men mye mulig det står noe der?
Det eneste jeg har funnet til nå er i NEK 400:2018, punkt 537.2.1.1, som sier at når nøytralleder frakobles, skal den frakobles samtidig med faselederne. Dette klarer man jo ikke overholde dersom man setter NH-patron på N-lederen, da denne i teorien da kan løse ut alene?
På forhånd takk for svar! :)
Stiebel Eltron har komt med et produkt for hurtigvarming av vann (4,5kW) som har kapsling IP25
Utforming (lengde på slange til dusjhode) gjør at denne må plasseres i sone 1 i dusj.
Kan dette være lov?
Hei.
Har hatt et arbeidsoppdrag igjennom firmaet å totalrenovere badet hjemme, jeg har selvfølgelig med meg en montør hvor det er nødvendig.
Jeg har installert en vifte på badet og en på vaskerommet, begge med enpolet elkoplus sort bryter foran. Vet at det er et krav til topolt brudd til feks lys over speil osv, men er det et krav til dette på vifter?
Takk for svar:)
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.