Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jordfeilautomat tilkobling

jeg kjøpte noen jordfeilautomater på eBay

Av typen chint dz47le-32 som er CE godkjent.

Jeg koblet en av disse for å teste denne.

Jeg koblet til i bunnen slik som jeg ser er vanlig praksis. Da jeg spenning satte denne så kom det

et lite puff og litt røk kom ut av denne. Det ser ut til at det er jordfeil test funksjonen som røk.

Etter videre studier så ser jeg i installasjons veiledning at disse skal ha tilførsel på toppen . Jeg koblet inn på toppen og da virket disse fint. Har også senere studert og ser også slik som AEG også henviser til å koble tilførsel på toppen.

Er det forskjellig praksis på dette fra leverandør så er det mulig mye som ikke stemmer i mange sikring skap her i Norge ?

Har ikke brukt disse chint dz47le-32 jordfeilautomatene og heller gått over til Schneider.

Spurt ${formatDate(1560946980)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
El. installasjon i egenproduserte møbler

Hei - Noen som har oversikt over hvordan få godkjent et møbel laget privat, med el. installasjoner og som er tenkt for salg? NEK400-7-713 sier noe, men er det andre godkjenninger foruten at el. installatør utsteder samsvarserklæring på det som gjøres imøbelet? I dette tilfellet er det utemøbler i betong med varmekabel innstøpt.

Spurt ${formatDate(1560942418)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Prosjektering av større anlegg med flere underfordelinger og UPS med ubrutt N-leder

I større anlegg TN hvor man gjerne har flere underfordelinger, hvordan best utføre ubrutt N-leder fra PEN-splitt i HF til UPS som er forsynt fra underfordeling?

Snakker gjerne opp i mot 100m i kabellengder.

vil det være best med separat N-leder til hver UPS eller er det kostnadsmessig og bedre løsning med skilletrafo rett før UPS?

Kan man ukritisk legge separat N-leder til hver underfordeling i påvente at det etableres UPS?er?

Tenker bare å få innsikt i hva som kan være beste løsning når man skal prosjektere et anlegg med flere UPS?er

Spurt ${formatDate(1560919578)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Kortslutningssikker forlegning

Dersom beskyttelse mot jordfeil og kortslutning anordnes med jord og kortslutningssikker forlegning av kabler frem til fordeling, hva gjør man da i fordelingen (frem til kurssikeringer)? Som regel er det f.eks. en lastskillebryter på inntaket i en fordeling. Kanskje et overspenningsvern. Må da f.eks. lastskillebryteren være jord og kortslutningssikker? Finnes det jord og kortslutningssikker lastskillebryter?

Spurt ${formatDate(1560846227)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Flammehemmende bekledning

Hei

Lurer på hva som er standarden av arbeidsklær for elektriker nå til dags. Vi har en liten diskusjon gående i firmaet angående dette og behovet.

Vi er svært lite på industrielle oppdrag, og gjør mest jobber i boliger, service, men også noe næringsbygg som butikker.

Hva vil være hensiktsmessig å bruke og er det nødvendig med flammehemmende bekledning hele tiden?

Spurt ${formatDate(1560800923)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
OVS i tilknytningsskap og sirkingsskap

Hei, om man har et tilknytningsskap til en enebolig. Så skal man i følge NEK 399 ha OVS klasse 4 i forhold til Ekom. Men trenger jeg da å sette inn OVS klasse 3 i sikringsskapet? Og hvor kan man lese om det? Dette er kun teoretisk.

Spurt ${formatDate(1560783588)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Utjevningsforbindelse av sprinkleranlegg

Hei

Er det vanlige krav til utgjevning som gjelder for et sprinkleranlegg, eller er det noe spesielt der? Hvor kan jeg finne noe om det?

Spurt ${formatDate(1560772987)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Berøringspenninger

I nye anlegg hvor det er jordfeilbrytere, hvordan kan farlige berøringsspenninger oppstå?

Spurt ${formatDate(1560770475)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Reparasjon av elektrisk utstyr privat

Så og si alt man kjøper er forestått og CE merket av produsenten. Noe som kreves for å kunne bruke det.

Hva da hvis jeg reparerer noe hjemme som elektriker? Lodder på ny komponent på kretskortet i en kaffemaskin eksempelvis. Da gjelder vel ikke produsentens ansvar lenger. Men apparatet kan vel fortsatt brukes?

Spurt ${formatDate(1560766046)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Krav om jordelektrode på hus fra 1991.

Hei dere.

Jeg har flere spørsmål jeg håper noen kan hjelpe med.

Jeg er utdannet elektriker med fagskoler utdanning, dog så har jeg ikke holdt så mye med enebolig, og dette er før min tid i faget.

1.

Jeg har en enebolig som jeg nylig har kjøpt med ferdigattest 1991 og elektriskanlegg urørt siden da. Det er IT-nett 3-fas med OV på 63A. Tilførselen til huset er en PFSP 3x25 AL som går ca. 30m til lyktestolpe og deretter med EX i luftstrekk til gateskap. Jordlederen i PFSP er koblet inn på hovedjordskinnen i fordeleren i under etg.

Jeg klarer ikke å finne noen form for jordelektrode, og lurer på om jeg i det heletatt har ringjord. Jeg lurer på hva som var vanlig praksis tidligere. Var det vanlig å sette opp en koblingsboks på utsiden av huset under bakken som man koblet ringjord og PFSP sammen?

Jeg finner ingen form for hovedjord som kommer fra utsiden av huset og kommer inn. Etter det jeg har oppfattet så kom kravet på egen jordelektrode i 1991, mulig det var noen form for overgang som gjorde at de valgte eldre løsning der vanninntak er jordelektrode?

Inntaksskapet mitt har en 16mm PE-leder til vanninntaket, men vanninntaket er av kun kopper på insiden av huset og plast mot utsiden, og jeg finner heller ikke noe klemmer til avløpsrør. Det gir liten mening at dem skulle benyttet vann og avløp som jordelektrode siden dette har vært plast siden dag 1.

2.

Var det ikke vanlig med "Tjømmemuffe" i 1991? Eller er det å anta at denne er koblet på utvendig jordelektrode direkte? Noen forslag på å teste om dette, som er bedre en saltvann i avløp med kontunitetstest mot hovedjord?

3.

Jeg trodde det var vanlig praksis at netteier la en 25 Cu-wire sammen med PFSP når det er luftstrekk til boliger, men jeg har gravet opp PFSP ca. 25m, og den ligger alene i jord.

4.

Etter jeg flyttet inn så har netteier tatt ned luftstrekket og skjøtet kabelen fra der den tidligere gikk i luftspenn til gateskap. Jeg antar at det vanlig at dem kobler jord til gateskapet også, slik at PFSP er jordet i begge endene.

Enden på visa er vel å teste med eurotester, men har lyst å visuellt se/vite hvordan tilstanden er uten å må grave opp. Har også inntrykket av eurotester gir bare øyeblikksresultat, med litt varierende tall. Jeg er langt over gjennomsnittlig nysjerrig på dette.

Spurt ${formatDate(1560710403)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.