Les mer.
Hva skjer i eit TN-nett om ein får "overledning" N til PE?
Blir det kortslutning?
Hei,
Dette dreier seg om kravet til nødvendig, dokumentert tilleggsopplæring i FSE § 16 og er spenningsuavhengig, kravet omfatter derfor også arbeid på lavspenningsanlegg.Hva opplæringskravet innebærer for arbeid i lavspenningsinstallasjoner ar klargjort av DSB på side 19 i Elsikkerhet 71:
"Når det gjelder enklere AUS vedlikeholdsoppgaver på høyspenningsanlegg, og
arbeid på spenningssatte lavspenningsanlegg, holder det med dokumentasjon ivirksomhetens internkontroll om at opplæring og øvelse er gjennomført. Dettefor eksempel som en del av den årlige opplæringen i forbindelse med fse. Nårdet gjelder AUS arbeid på høyspenningsanlegg forutsettes det som anført iartikkelen, at opplæringen er godkjent av anerkjent opplæringssenter."
Er det da feil at vi ikke gjennomfører dokumentert opplæring i tillegg til FSE årlig? Oppgaver vi utfører mest er feilsøking med spenning på og bytting av knivsikringer. I følge forskriften skal bedriften foreta opplæring og øvelse i tillegg til FSE på disse arbeidsoppgavene?
Eg har ikke helt greid å henge med dei siste årene med tanke på elbillading.
Er det slik nå at du kan montere inn elbillader på eksisterende kurs i garasjen, viss den har RDC-beskyttelse. Ser at mange ladere står skrevet at dei både har jordfeilvern og RDC-beskyttelse. Du skal jo ikke sette B-vern foran A-vern.
Lurer på om du kan sette denne saltoladeren på ein eksisterende kurs som har nå jordfeilbryter klasse A montert i sikringsskapet.
https://elektro-online.no/produkt/billader/ladestasjoner/saltobox-572-1f-32a-ladestasjon
Hei,
Jeg er komplett amatør på området, og ser at det er mange kunnskapsrike her på forumet. Problemstillingen min er at jeg skal trekke en kabel i eksisterende rør i bakken for klargjøring til oppkobling av en lader til elbil i garasjen.
Jeg hadde en elektriker på besøk og vi fant sammen en ubrukt PFSP 2x1,5 som han anbefalte at jeg fjernet for så å trekke inn en grovere kabel. Denne kabelen er nå erstattet med en snor, men jeg er usikker på hva som er riktig kabeltype for ny kabel. Jeg fant en fin artikkel (https://www.elbilgrossisten.no/pages/ladeguiden-installasjon) som vel i praksis sier at jeg kan velge mellom PFSP og PFXP.
Det er et 50mm trekkerør på ca 13m og det går allerede et k-rør med KNX-bus, en PFSP 4x2,5 som forsyner 2*16A og en PFSP 4x1,5 til 2 ulike lyskurser styrt av KNX. Det blir altså trangt om plassen, og jeg er derfor usikker på hva som lar seg trekke av kabel.
Tanken er å legge ut en 32A kurs til ladestasjon, og jeg skjønte at jeg bør gå for 10mm for å være på den sikre siden. Det er IT 230V og elbilen jeg har i dag klarer ikke å nytte seg av 3-fas 230V, men f.eks Tesla gjør vel det. Derfor ønsker jeg å gjøre klar for 3-fas.
Siden plass og dermed kabeldiameter og stivhet er et stort poeng tror jeg kablene til Powerflex er gode alternativer. Jeg vil tro at 3x10 hadde vært det beste, men det ser det ikke ut til at de leverer. Alternativene blir vel da PFSP 2x10 (diameter 13,2 mm, men ofrer 3-fas), PFSP 4x10 (dia 15,7 mm) eller PFXP 4G10 (dia 15,7 mm).
Vil påvirkning av KNX kabelen være ulikt mellom de forskjellige kablene?
Er det noen som kjenner til andre kabelleverandører med liten ytre diameter?
Noen betraktninger eller tips?
/Roar
Ved eurotester måles den lengste kursen i huset til 465A på enden, ikmin blir da 465A X 0,76 =353,4A.
Jeg har 16A c sikring, som har i5 10xmerkestrøm = 160A som da er ok!
Altså kortslutningen på enden sikrer momentan utkobling.
Vil det si at så lenge ikmin (på enden av kursen) er større enn vernets i5 garanterer den momentan utkobling på 0,1 sekund uansett om det er B eller C karakterstikk?
Når må man sjekke gjennomsluppet energi? Er dette kun om ikmin nærmer seg vernets i5?
Om kabelen klippes nærmere fordeling med gjerne høyere ikmin, feks 700A, er det slik at vernet begrenser denne strømmen til 160A?
Er involvert i 3 stykk transformatorstasjoner i forbindelse med vindparker hvor stasjonene er blitt spenningssatt fra mobilt aggregat. Tilsvarende dette :
https://www.utleiesenteret.no/?produkter=60-kva-stromaggregat
I 2 av tilfellene er det ikke utnevnt driftsleder, aggregat er ikke jordet med egen jordelektrode, det er ikke overlevert samsvarserklæring på anlegget, det er innkommende høyspentkabler men disse er ikke tilkoblet til nett eller vindturbiner.
Er det innenfor regelverket å spenningsette fast installasjon med ett mobilt aggregat? Hva må isåfall foreligge i forkant?
Jordingsinstallasjonen i trafostasjonen er ikke ferdig, mye som ikke er jordet eller sammenkoblet.
Kjenner til at i den ene trafostasjonen så var det veldig problem med utløsning av jordfeilautomater.
hva må til (type opplæring) for å betjene vern i sikringsskap for instruert/sakkyndig betjening?
Hva sier NEK 400 om jfb for lys i industribygg? Anlegget skal være for usakkyndig betjening?
Hvor lenge er installatør pliktig å oppbevare samsvarsærklæring
Det kan være aktuelt å endre et 690V distributsjonssystem fra IT til TN (overordnet nett). I vårt system er det ikke behov for N-lederen i noen deler av anlegget (ikke i framtiden heller). Det er et nytt anlegg.
Er det krav om å føre med nøytral-/null-lederen i et TN-system til våre tavler, og mellom våre tavler (flere distribuetere tavler)?
Kan ikke se noen åpenbare grunner for det, men flere ulemper (ekstra materiell i tilførselskabel, tavler, økte pris, vekt, dimensjoner osv.).
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.