Les mer.
Burde man borre dreneringshull på stikk og koblingsbokser montert utendørs til tross for at de har tilstrekkelig kapslingsgrad(IP44)?
Har et spørsmål angående tverrsnitt i næringsbygg.Jeg har kun jobbet i boliger og der kan man ikke legge 1,5mm2 for 16A, da I2 ? Iz kravet gjelder opp til og med 4mm2. I næringsbygg derimot gjelder ikke dette kravet, da er det kun In ? Iz som gjelder.En 2-leder 1,5mm2 har en strømføringsevne på 19,5 ved ref inst C.Hvis man kun ser på kravet "In ? Iz" skal denne kabelen kunne føre 19,5A.... Dette høres absolutt ikke riktig ut. Jeg har aldri sett/hørt noen legge 1,5mm2 til f.eks. en stikkontakt på en 16A kurs, men ser man på kravet In ? Iz ligger man godt innenfor med 1,5mm2 på 16A kurs (16 ? 19,5).Ser man på 2,5mm2 leder ref inst. C har den hele 27 i strømføringsevne, men det kan da umulig være lovlig å benytte 2,5mm2 på en 25A kurs?Noen som kan forklare gjeldende regelverk for næring og hva det er jeg missforstår?
Hei,
I et borettslag ble det for noen år siden bygd ut innglasset veranda på eksisterende veranda.
I praksis innebærer dette at veranda ble bygd utover og skyvevinduer ble installert, noe som gjorde arealet ca dobbelt så stort(3x4m). Dette borettslaget ble bygd på 70-tallet, den elektriske installasjonen i aktuell leilighet ble delvis oppgradert ifbm ombygging kjøkken. Nærliggende rom stue har ikke gjennomgått oppgradering og har fortsatt ujordede stikkontakter. Sikringsskapet ble oppgradert og har i dag xdigital jordfeilautomater for alle kurser inn i leiligheten. Innglasset veranda har dør inn i stue. Ved installasjon av fastmontert lys i tak, via påvegg bryter i veranda, ble det også satt opp en ujordet stikk ved dør i innglasset veranda, med strøm for både lys og stikk hentet fra ujordet stikk i stue. Gulvet er belagt med vinylbelegg, det finnes 2 støttestag av metall som holder veranda oppe, ca 2 meter fra ujordet stikk, profiler med skyvevinduer er av lakkert aluminium.Ved el-kontroll utført av lokalt elektrofirma ble det pålagt å utbedre ujordet stikk i innglasset veranda, da dette firma ikke anser innglasset veranda som en del av stue, men som et nytt rom/påbygg.
Dette løser seg selvsagt veldig enkelt ved å fjerne ny stikk, da det vil innebære en større kostnad å få lagt opp separat ny kabel fra sikringsskapet, gjennom flere betongvegger, åpent forlagt.Spørsmålet er: har elektrofirmaet rett i sitt pålegg om å kreve jordet stikkontakt i denne saken?
Om stikkontakt fjernes, kan jo eier fortsatt benytte elektriske apparater på veranda via skjøteledning, plugget i stikkontakt i stue, og en er like langt.
Firmaet mitt blir oppringt av en kunde som spør om han kan løsne noen klammer og kabel fra veggen selv.dette for å få malt veggen fint , da maling på kabelen ikke er fint. kursen slås av i sikringskap .
kunden vil også sette på klammer selv etterpå.
Dette ble det litt diskusjoner om etterpå , men vi ble vel enige om at det blir litt for galt , hvis man skal ringe elektriker for å male veggen hjemme? hva sier dere?
Har aldri helt fått med meg hvordan dette er. Hvis man har en 16A kurs til stikk og lys. 2,5mm2 tilførsel fra skap. Jeg vet det er maks 10A skjult og 13A åpent på 1,5mm2, men kan man lovlig legge 2,5mm2 tilførsel til bryter og 1,5mm2 ut til lampe? Hilsen lærling :)
1,. Ved megging fra KV i NEK399 skap, og inn på anlegg så er anlegget tett.
2. Ved megging av anlegg fra samme sted som ovennevnte, men med KV lagt inn (anlegget er ikke spenningssatt av den grunn) så får man fult overslag mellom fas/jord.
3. Dersom man kobler bort N-leder på måleren, og megger iht pkt 2, så er anlegget tett.
Finnes det noe godt svar på dette?
Dette er et nyanlegg, som skal spenningssettes i disse dager
Hei
I 712.530.4.101 står det beskrevet krav om type B jordfeilvern.
Men unntatt vekselrettere med enkel adskillelse eller i standard NEK EN 62109-1
Vet noen om eksempel på vekselrettere som er i standard NEK EN 62109-1 og som er unntatt krav om jordfeilvern type B?
I henhold til TEK17 § 11-10 skal strømforsyning som skal ha funksjon under brann sikres med sprinkling, eller innstøping av kabler, eller funksjonssikker kabel.
I NEK400 560.7.7 står det at kabler i nødstrømskurser, untatt metallskjermede brannresistente kabler, skal være adskilt fra andre kabler.
Vil det da i praksis si at selv om et bygg er fullsprinklet, må man bruke funksjonssikker kabel dersom kablen ligger på samme føringsvei som andre kabler?
Hei
Dette er kanskje et dumt spørsmål, og jeg ser at temaet blir tatt opp flere ganger, men jeg spør på min måte slik at jeg kanskje kan forstå.
E-verket har ansvaret for å tilkoble sin kabel i NEK 399 skapet (selv om dette alltid blir en diskusjon)
Når de da på et IT-nett ikke utfører tilkoblingen av klasse II, utløser ikke det da et strengere krav om Ra for oss? eller har jeg misforstått at dette ikke gjelder på deres kabel, men etter KV?
Takk for svar :)
Hei!Lurte på om noen kunne forklare meg hva definisjonen på berøringssikkerhet er og om det er en sammenheng med IP-grad, eller om det kun går på skjerming/utjevning mot jord? Tenker på anlegg med systemspenning på 6,3 kV. Gjerne sleng med hvor det finnes informasjon om dette hvis det finnes.
På forhånd takk.
Mvh Tor
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.