Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Holder på med forberedelsen til fagprøven min. I delen der jeg sier noe om HMS, og risikovurdering ble jeg plutselig litt usikker på om fagprøven går under § 6 i FEK.
§ 6.Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene. Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde, kan utføre slike oppgaver. Den som oppfyller kravene i § 7, kan utføre til- og frakopling i forbindelse med feilsøking, feilretting, utskifting av komponenter og oppgaver tilknyttet drift og vedlikehold av elektriske anlegg. Vedkommende kan også bygge og vedlikeholde elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig. Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd. Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
I min virksomhet så arbeider vi internt på virksomhetens maskiner som elektrikere/automatikere da vi eier bygget og maskinene som vi leier ut til ulike andre virksomheter. På folkemunne kalt "leieboerne" våre.
Det har oppstått en uenighet mellom stokken av elektrikere og automatikere på ene siden og virksomheten på den andre om hva som kan kalles et godkjent FSE kurs, som vi er pålagt å ha hver 12. mnd.
Bedriften mener et eldgammelt interaktivt kurs på intranettet er tilstrekkelig. Men vi mener dette er null verdt.
Dette tar vi ganske alvorlig da dette også rammer oss personlig om noe skulle skje og vi ikke kan vise til årlig oppfrisking i FSE slik forskriften krever. Lykke til med livsforsikringen om man skulle bli ufør av en el-ulykke. "Nei, du har gjort noe du ikke har lov til siden du ikke har gjennomgått FSE kurs i år"Vi står fast på at dette ikke holder og har faktisk gått så langt som å nekte å utføre elektrisk arbeid før et skikkelig kurs foreligger. Vi mener vi har loven på vår side.
Men hvordan er det egentlig med standardiseringen/sertifiseringen av kurs?
Forskriften krever jo en årlig opplæring i FSE, så jeg vil da tro at selve kurset også må ha en form for kvalitetssikring fra myndighetene sin side.
Så hva kreves av et FSE kurs for å tilfredstille kravet til 12mnd oppfriskning? Finnes det noen offentlig godkjenning en kan banke i bordet for virksomheten?
Hei! Og takk for flott forum!
Case:
Industribygg med ny eier etter konkurs, strømmen er koblet fra av everket. Stort sett alt av el. maskiner er solgt av konkursbo, men kablene er igjen. Kunde vil beholde disse da han kanskje vil bruke noe senere.
For å få everket til å sette på strømmen må det ryddes litt da det nå er hundre løse tramper rundt om i lokalet der det har stått maskiner.
Kan jeg krympe på endehette på kablene og låse av kursene i tavla, eller må kablene avsluttes i koblingsboks? .
Det blir i såfall mange koblingsbokser, så vil helst unngå det.
Prøver å lese litt om dette i regelverket, men finner ikke noe i klartekst.
Dersom avlåsing, må dette da utføres med hengelås og loggbok, eller er strips med lockouttag tilfredsstillende?
Ikke ofte jeg er borti dette spørsmålet, somregel river vi det som ikke er i bruk men det går ikke her.
Takk for svar :-)
Ved rehab av bolig, alt innvendig renskes ut, kun inntakskabel igjen. MÅ vi da sette opp TKS ihht 399 på utsiden av huset?
Viser også til dette fra NEK400.no FAQ : Dato 14.03.2018 Spørsmål
"Denne (utklipp) går litt igjen som svar i diverse spørsmål:«NEK400s henviser til NEK 399-1. Dersom det erklæres samsvar iht. NEK 400 må NEK 399-1 følger med mindre man tar avvik. Avviket må i så fall dokumenteres med en løsning som er sikkerhetsmessig minst like god»Hvilken sikkerhet er det som er så god i 399 vs gamlemåten?"
Svar
I NEK 400:2018 er dette moderert og den enkelte installatør må foreta sin egen vurdering.
Det skal legges kabel i fjell med 2000A og 6,5kV. Lurer på hvilken kabel som egner seg best her, må vel ha en 800kvadrat? Lurer også på ang. varme, forsvinner den i fjellet? Har det noe å si om kablene ligger horisontalt eller vertikalt?
Hei!
Når en rehabeliterer et sikringskap som har 2 polte 13A kurser forlegning A1 med 1,5mm2. Kan mann da erstatte disse med 13A jordfeilautomater. Det vill bli veldig omfattende og trekke om til 2,5mm2 for å kunne nytte 13A eventuelt 16A. Hvor står det eventuelt om dette i NEK ?
Dersom man kommer over anlegg som det er feil på, hvilket ansvar har man som elektriker / installatør for å gjøre noe med dette? I forbindelse med en jobb i en bolig kom vi over en kurs som var sikret med 16A men som hadde 1,5 kabel. Det manglet også dokumentasjon som sier noe om dette. Dette var ikke noe vi jobbet med. Var på en annen kurs. Har man noe mer ansvar enn å rapportere dette til eier som et avvik. Det er jo eier som har ansvaret for å holde anlegget sitt i forskriftsmessig stand. I dette tilfellet så man tydelig at det var selvopplagt.
Følgende oppgave gjelder:
Tilkobling av LED takarmatur på 1,2m x 0,4m.
Armaturen har PL kabel på 2meter med eurostikk og driverboks påmontert kabelen. Armatur og kabel er av klasse 2 utførelse. Lampepunktet i taket er beregnet for fast opplegg med 16mm rør gjennom takplaten. Ingen kontakt i nærheten.
Hvordan skal armaturen forskriftmessig monteres og tilkoples?
Jeg har et sikringsskap med automatisikringer, men ingen jordfeilbryter. IT nett.
Skal ha inn elektriker for å bytte til jordfeilautomater. Men spørsmålet er om jeg skal bytte på alle kursene, eller kun de kursene som er jordet?
Hva er i så fall den reelle sikkerhetsgevinsten?
Hei
Hvis det går en 3x6mm2/j pfsp frem til en 32A rundstift, og kunden vil bytte denne til en el-billader. Er det da lov å montere laderen med jfb klasse b, og ikke ha forankoblet jfb på kabel? Dette er på IT-nett. Kabelen forlagt i grøft, og klamret på vegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.