Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
FKE §11 ga adgang til å gi «godkjenning» som faglig ansvarlig «begrenset virkefelt e-verk» til person som hadde tilstrekkelig utdanning men ikke hadde avlagt elektroinstallatørprøven. Hva ligger i denne godkjenningen, kan en person med denne godkjenningen være faglig ansvarlig i bedrifter som utfører arbeid i 3 parts anlegg?
I elsikkerhet 84 står det: Muligheten til å gi en person adgang til å være faglig ansvarlig innenfor et begrenset virkefelt, jf fke § 11 annet ledd, er ikke videreført. De som har fått slik godkjenning, kan fortsatt være faglig ansvarlig for arbeid på de samme elektriske anleggene som dekkes av godkjenningen, men må bestå den nye prøven før de kan utvide med andre typer anlegg. Dette gjelder spesielt de med godkjenning som heisinstallatør, automatiseringsleder og faglig ansvar- lig for arbeid på forsyningsanlegg.
Betyr dette at en bedrift med eget organisasjonsnummer og som ikke er et e-verk kan ha faglig ansvarlig med «begrenset virkefelt e-verk» når den faglig ansvarlige kun har ansvaret for forsyningsanlegg?
Kom over en problemstilling på en jobb forrige uke.
Overspenningsvern i maskin
Fordelingssystemet benyttet var IT.
Overspenningsvern med riktig tennspenning i hovedtavle (385v).I maskinen var det montert osv med 285v tennspenning.
Gjelder reglene for overspenningsvern på samme måte i maskiner?Hvor kan jeg evt. finne mer om dette?
Har kommet over en problemstilling vedrørende overgang fra 400V IT til TN-nett. Et eldre verkstedbygg er forsynt med 2 trafoer. En 230V IT og en 400V IT. Disse trafoene skal byttes ut. 230V IT er OK, men for 400V krever nettselskapet at det skal være TN-nett. Eksisterende 400V anlegg i verkstedbygget er som sagt IT-nett og forsyner kun maskiner. Vil man kunne betrakte det gamle anlegget som TN-nett uten fremført N-leder etter trafobyttet? Det er tenkt etablert nye stigere fra kiosk inn på nye innkommende effektbrytere i eksisterende hovedtavler.
Noen som har vært borti lignende problemstilling?
Hei. Hvordan går det med 399:2 Næring? Er den utarbeidet og gjeldende?
Ser i en del el-skaper at null leder i hovedkabler inn som ikke er i bruk er stripset opp i siden på skapet slik at man ser kobber/alu i enden av ledningen. Er dette greit eller skal den isoleres/termineres? er det noen konkrete krav?
Hei,
Jeg har 3x230 IT-nett. Det står 140 V mellom fase og jord i en stikkontakt i min garasje når 1 pol automatsikring slått av. Kan noen vennligst forklare meg hvorfor?
Jeg har to kloakpumper som er ca 30 år gamle. De har hatt regelmessig vedlikehold.
Gangtiden på pumpene er lav, henholdsvis 38 og 120 døgn på 30 år, grunnet at stasjonen delvis tømmes av undertrykk fra hovedledning.
Nå er det fult overslag til jord på den ene pumpen og jordfeil på den andre pumpen. Det mistenkes at pumpene har fått snudd dreieretning siden juni 2017
Kan pumpene ta skade av å ha feil dreieretning?
Hvilke skader kan oppstå ved feil dreieretning?
Sp.målene tatt i betraktning den korte gangtiden nevnt tidligere
Hei
Etter utskifting av en underfordeling henger det igjen løse ledninger og kabler over tavlen (i sjakt).Hva sier regelverket til dette? Regner med at det er krav om at dette skal fjernes eller evt. kapsles inn.Har ikke tilgang til bøkene.
Utfordringen er den at utførende installatør ikke tar ansvar for disse tampene. Vet ikke de har spenning eller ikke.
Vi er i gang med å bygge en ny strømforsyning til et industrianlegg. Anlegget er stort og komplisert. Det består av ny hovedtrafo (132kV/22kV), flere nye koblingsanlegg(22kV) og flere nye trafoer på anlegget. Det nye anlegget blir en utvidelse av eksisterende anlegg, det er derfor flere tilkoplinger fra nytt anlegg til gammelt anlegg som er i drift. Bryterne som går mot dette anlegget er naturligvis utlagt, jordet og låst.
FSE paragraf 2: "Forskriften gjelder videre for elektriske anlegg under bygging eller demontering selv om de ikke er tilrettelagt for å komme under spenning, dersom anleggene kan komme under spenning på annen måte."
Det har tidligere vært tolket dit henn at dette defineres som frakoblet anlegg og at FSE gjelder ikke. Jeg mener dette er feil og at dette må tolkes slik at når det er praktisk mulig at anlegget kan komme under spenning ved fjerning av jord og innlegging av brytere (ref paragraf 2), så må vi ha LFS på anlegget. Dette ble gradvis mulig da kablene ble tilkoblet mot eksisterende anlegg.Denne byggeprosessen går over flere måneder, LFS bør vel da kontrollere etablerte sikkerhetstiltak morgen og kveld? LFS må vel utpekes daglig fra driftsleder? ref paragraf 12Som sagt bryterne er låst, men det er ingen som er LFS og ingen som har ansvar for at alle sikkerhetstiltak er etablert.
Har jeg tolket FSE riktig?
Hei.
I den oppdaterte FEK fra 12 desember 2018 er 3stk kapittel om personer som omfattes EØS-avtalen fjernet, og erstattet med 1 stk kapittel. Men her står det veldig lite og det henvises til forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner.
Er det noen som har en oppklarende tanke om dette?
MVH Torbjørn Austarheim
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.