Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei,
Lurer på hva som menes med denne siteringen i DSB's Elsikkerhet 95, er det slik å forstå at Energioperatøren kun har sitt "virkeområde" innenfor lav- og høyspentanlegg.
Og er å anse som ufaglært i f.eks en Boliginstallasjon?
Hei,
Spørsmål angående flommen av nye smarthusprodukter som dukker opp på markedet.
En kunde har tatt kontakt, og ønsker montert et produkt fra Sonoff:
https://sonoff.tech/product/diy-smart-switches/powr3/
Kunden har selv skaffet produktet (fra en norsk nettbutikk registrert i Danmark), og fremlegger CE-erklæring fra produsenten:
https://sonoff.tech/wp-content/uploads/2023/10/SONOFF_POWR3_CE_DoC-1.pdf
Kunden fremlegger også anvisninger og sikkerhetsinformasjon på Norsk, i papirformat sammen med produktet.
Kunden ønsker produktet montert i plastkapsling på veggen, for styring og overvåking av varmekabler (2000W, fast last). Produktet ønskes montert i serie før eksisterende (eldre) bimetalltermostat. Belastningen er ohmsk, og godt innafor det produsenten angir (25A/5500W) for produktet.
Frem til nå har vi brukt å si tvert nei til slike forespørsler, men etter hvert som markedet flommer over av nye produkter, ser vi at det kan være fornuftig å ta en mer informert tilnærming til denne typen problemstillinger.
Strengt tatt skal det vel være greit å montere et produkt, så lenge det er CE-merket og "declaration of conformity" foreligger i tillegg til anvisninger og sikkerhetsinformasjon på norsk (Iht. FEU)?
Vi kan ikke være de eneste som får slike forespørsler - hva tenker forumet?
Mvh,
Johan
Hei!
Jeg tok elektroinstallatør prøve i 2002 og har praktisert dette frem til noen år siden. jeg har jobbet som heismontør de siste årene, kan jeg gå over til å være heisinstallatør eller må jeg ta installatørprøven på nytt for å bytte installatørområde?
Hei
Det har vert brann i en eldre bolig fra ca 1970. Stort sett røyk skader. Kjeller er intakt, og skal ikke røres. Hele 1 et blir revet inn til reisverk. Hele den elektriske installasjonen i 1 et ink Sikringskap og hoved kabel blir kondemnert. Forsikring dekker bare tilbakeføring til samme stand som før brannen. Di dekker ingen form for oppgradering. Så vis det var 1 lyspunkt og 3 stikk i hele stuen, så er det bare det di dekker.
Kan vi skrive avvik fra NEK 400 angående avvik på antall stikk, kurser osv ved tilbakeføring, eller må vi følge NEK 400 så lenge vi river alt i et rom eller etasje?
Hei!
Vi har et firma med et organisasjonsnummer. Men etter organisasjons kart har vi flere avdelinger. En avdeling er elektromontørene våre som jobber på elektrisk anlegg og har elektrokompetanse med FA. Men vi har en egen avdeling på andre siden av landet som kun jobber på "maskiner".
Denne avdeling har ingen FA over seg på org. Kartet. Den avdelingen skal utelukkende jobbe med utstyr som er definert under maskin forskriften. Men hvis de går inn og gjør elektriske endringer eller bytter komponenter som er koblet med 230V, må de da ha fagbrev og FA innen elektro? Og kan FA bli satt ansvarlig hvis de gjør dette arbeidet motstridene mot FEK og FSE? Eller er dette eier som blir satt ansvarlig da bedriften internt er delt opp etter organisasjons kartet i flere avdelinger.
Håper jeg greide og få frem problemstillingen. Jeg kommer med spørsmålet etter å ha lest elsikkerhet 81.
Hei!
Når en bedrift har ansatte som er automatikere. Hva må bedriften ha for at dette er lovlig?
FSE kurs?
Registrering ihht FEK paragraf 3? Hvilket arbeidsområde?
Hva med faglig ansvsrlig?
Dersom en opplever at det er planlagt både PVC og PEX-kabler som skal ligge sammen på perforert bro/stige, må man ta hensyn til dette under kabeldimensjoneringen feks. i FEBDOK.
Hva tenker forumet om valg av utstyr i varmefordelingskap med gulvarme som skal styres av f.eks KNX?
Disse vannskapene har ofte en DIN skinne plassert i seg som sikkert kan benyttes for å feste opp rekkeklemmer og styremoduler.
Jeg tenker litt på valg av utstyr med tanke på berøringsfare og IP grad.
Min mening er at det bør være minst IP44 i slike skap selv men kanskje IP20 kan aksepteres siden det normalt sett ikke skal være vannsøl i slike skap. Samtidig kan det jo være at rørlegger skal gjøre noe arbeide som skaper vannsprut en gang i fremtiden. Derfor er IP44 det sikreste valget.
Men allikevel har jeg ofte sett at utstyr plasseres åpent rett på denne din skinnen uten kasplinger overhodet.
Hei
Stiller FSE krav om praktisk opplæring av førstehjelp? eller holder det med teoretisk?
jeg vet under pandemien at det ble gitt unntak, men usikker på om forskriften krever den praktiske delen.
Er det noen krav til plassering av Trafo på sykehus,kan den plasseres i område der det er arbeidsplasser på en røntgen avdeling.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.