Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei. Når man kobler en en-fas motor gjennom en 3 moduls motorvern, hvorfor må man ha den lasken fra undersiden av ene fasen og gjennom en annen, vil det ikke virke uten dette?
Hei. Jeg jobber med en oppgave der det skal beskrives hva som mener med første og andre jordfeil. Er det noen som har en god forklaring på dette?
Hvordan kan man måle om en føler/sensor ikkje virke på frysemaskin den har 5stk måle 830ohm å 950ohm og 1067ohm på 3 stk spørs ka dem ska være på?
TN-nett - Er det krav til to-polt bryter på termostat når den skal brukes til å styre en Danfoss 230V aktuator for å slå av /på vannbåren gulvvarme?
Ved å se på FSE og FEK, blir jeg usikker på om ufaglærte og lærlinger kan arbeide under spenning (AUS) siden de kan gjøre mindre arbeider og bygge/vedlikeholde under oppsyn. Finner heller ikke noen beskrevet praksis for dette ved andre nettselskap. Derfor sitter jeg igjen med to spørsmål:
- Kan de arbeide under spenning (AUS) generelt?
- Kan de være LFS ved arbeid under spenning (AUS)?
Hei.
Er på et anlegg med utv. 32A 5P 400V stikkontakter for "allmenn bruk" forlagt med PFSP. Stikkontaktene blir brukt for tilkobling av aggregat på lastebiler, hvorav de benytter gummikabler mellom bygg og lastebil. Anlegget ble prosjektert og bygget i 2004.
Etter NEK 400:2022 411.3.3 er det påkrevd med tilleggsbeskyttelse i form av f.eks. jfb på inntil 32 A kurser. Gjaldt dette i 2004 eller var det ikke påkrevd da?
Mvh Andreas
I selskapet jeg jobber leverer vi en del instrumenteringsskap som driftes av solcelle og batteri. Batteribank er typisk 12/24/48V DC og forbuk langt under 200W, men batteriene har jo potensiale for å levere over 200W. Ansatte er typisk automasjonsingeniører eller tilsvarende, men har ikke fagbrev som elektriker.
Veledning til FEL §6 setter grensa for unntaket for kvalifikasjonskravet ved 50V og 200VA. Er det noen begrensning på hvor store batteribanken kan være for denne gruppen av ansatte ved f.eks. idriftsettelse i felt (utenfor tavleprodusentens lokaler).
Jeg utfører en del el-kontroller i eldre boligblokker i Oslo og støter ofte på sluk i IT-anlegg hvor det mangler jord. Er interessert i høre hva som er vanlig praksis der ute.
Sette avvik?
Sette ok, og gå ut i fra at installatøren som har bygget badet har risikovurdert og sørget for at anlegget er sikkert?
Gå ned i kjeller og måle hovedutjevningsforbindelser?
Slik jeg forstår det, så er det ikke behov for jording i sluk hvis følgende faktorer er tilfredstilt:
- Alle deler av elanlegget i rommet er jordet
- Kursen(e) er sikret med 30mA jfb
- Etablerte hovedjordforbindelser (vann og avløp)
Hei!
Påpekning fra e-verket, det har blitt målt for lav isolasjonsmotstand på hovedsikring som er på 0,1Mohm, er dette fordi at anlegget er fra 1965 eller er det noe annet feil? Vet om at det var krav om 1000ohm pr V før men blir ikke dette for lavt?
Hei.
Lurer litt på hvordan det er med el sikkerhet når jeg har fått nedsotet huset mitt pga nedslag i pipa/ildsted.
Forsikringen dekker alt men di bruker et lokalt el firma som kun vil tørke rent og vaske alt av dimmere,spotter,brytere m.m
Jeg har hatt besøk av el tilsynet og fått bemerkelse på dette men el firmaet vil som sagt ikke gjøre annet enn å demontere/remontere igjen da det skal vaskes og males.
Etter som vi har lover og forskrifter som skal opprettholdes mener jeg selv dette ikke er innafor i henhold til FEL eller DSB for jeg mener dette skal byttes da enn ikke vet hvor soten har lagt seg.
Jeg har til og med fått sot inn i kjøleskapet mitt så at det er sot i elektriske komponenter er jo 100% sikkert.
Dette er litt frusterende og vite at det er slikt når enn har lav og høyspenning samt brannmann/ søk og redning on og offshore i petroliumsvirksomhet av utdandelse og kompetanse.
Noen som kan hjelpe meg for syns ikke det er helt innafor med vask/rengjøring for å sette utstyret tilbake på plass og at dette opprettholder el sikkerhet.
Jeg har også fått skriftlig av elko at disse fra-sier seg alt ansvar og garanti da det er utsatt av ytre påkjenninger som ikke er ved normal bruk
Mvh
Morten
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.