Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei
Jeg er ikke helt oppdatert på forskriftene mtp. eksisternde boliginstallasjoner. Men kort forklart, skal flytte et sikringsskap i et eldre bolighus hvor trekkerørene er av stål. Kan jeg skjøte rørene med plastrør, eller må jordingsforbindelse til stålrørene opprettholdes? Hva er praksis rundt dette i dag?
Elko har kommet med utendørs kamera - med tilhørende IP20 støpsel på strømforsyningen.
I sin bruksanvisning skriver de at denne må plasseres innendørs (veldig utfordrende på TEK17 hus), eller i et kabinett ved utendørs montering. Det hadde jo på mange måter vært praktisk med en strømforsyning som tålte utendørs montering for et utendørs produkt, men det får nå være så.
De klarer ikke selv å svare på løsningen som bør brukes her, eller type kabinett. Er det noen som har noen tips? Støpselet må i dette tilfellet stå ute, stikkontakt står under gesimskasse men jeg føler ikke selv det er godt nok beskyttet mot vær/regn. Et alternativ må være å kjøpe en 12V strømforsyning som får plass i en tett koblingsboks og direktekoble det, men det blir jo da ikke iht. bruksanvisningen.
Link til bruksanvisning; https://www.elko.no/getfile.ph...
Har ett avvik på fordelings skap i ABS - Polylac PA 716 materiale, oppført og prosjektert iht. NEK400:2010. (Ikke metall)
Avviket henviser til ISO1182, noe som jeg mener ikke kan henvises til ettersom dette ble lagt ved i NEK400:2014.
Hva var definisjonen på ikke brennbart materiale i 2010 versjon og tidligere?
Noen som kan henvise meg i riktig retning, eventuelt gi meg en forklaring på akkurat denne?
Har sett flere tråder som denne på forumet, men ingen fra 2010 og før.
Takk på forhånd.
Hei jeg spør litt dumt nå, men ble litt i stuss på hva presist kravet sier.
Når det renoveres i dagens kjøkken kjøpes det jo platetopp og komfyr for seg selv, og det er da 1 kurs for lite.
Platetoppen for også en komfyrvakt etter dagens krav.
hvis jeg da legger frem en 16A til stekeovn er det noe krav eller anbefalinger til kontakt der, vanlig stikkontakt eller burde det monteres komfyrstikk?
Hei. Lurer lit på ansvars forhold mellom daglig leder og faglig ansvarlig. I FSE 3 står det at eiger/styret har det overordnede juridiske ansvaret på den faglige biten. Vis faglig ansvarlig og daglig leder er 2 forskjellige personer, hvilket juridisk ansvar sitter daglig leder med i forbindelsen med det faglige ansvaret?
Vis det er satt av en tillegg sum fra prosjekt leder og opp til daglig ansvar og installatør oppgaven.
Hvor mye prosent av den potten bør gå til daglig leder og hvor mye bør gå til faglig ansvarlig dersom det er 2 forskjellige personer?
Hei!
I NEK400 utgave 7. Tillegg 52F står følgende formel:
u=b(p1*(L/S)*cosphi+lambda*L*sinphi)*Ib
Regner jeg ut en trefase kurs med:
trefase faktor: 1
S=16mm2
Ib=56A
lengde 50meter
cosphi=0,8=36,87 grader
Sin36,87 grader=0,6
bruker p1=0,0225
lambda:0,08
u=1*(0,0225*(50/16)*0,8+0,08*50*0,6)*56A=137,55V
Jeg forventer vel her å få et svar i størrelseorden 0-20 volt?
Hvor gjør jeg feil?
Jeg har flyttet på en ujordet stikk og skal ta sluttkontroll. Anlegget er fra 80 tallet og næringsbygg.
Kursen er tilkoblet stikk og lys, der jeg ikke finner koblingsboksen til lys pga stor takhøyde.
Dette er en 1p sikring og bak alle sikringene er det to skinner, en med med null ledere og andre med jordingsledere. Knivsikringer bryter de 3 fasene.
Har vært lite borti gammel anlegg, og finner lite om det i montørhåndboka.
Hvordan kan jeg megge denne kursen?
Når jeg satt på klemma på jordingskinna i skapet og målte mellom fase og jord fikk jeg 0.00M Ohm som resultat. Kan noen fortelle meg hva jeg gjør feil?
Hei
Strømskinner som forsyner underfordelinger og går gjennom ex et parkeringshus, er der noe krav om at disse må merkes, jeg mener at de bør merkes, men der er forskjell mellom bør og må, og om de må hvordan og hvor ofte
På forhånd takk
Hei er det noen som har erfaring med funksjonssikker installasjon til vent.anlegg , som har funksjon ved Brann ? Dette er kanskje ett spørsmål til brannrådgiver, men prøver uansett.
Hvor langt må man dra dette med funksjonssikker kabling , fra brannrådgiver står det bare att vent. Anlegg skal ha funksjonssikker kabling. Gjelder dette fra vent. Tavle til vent. Anlegg, hva med tilførsel til vent. Tavle, hva med tilførsel til underfordeling som forsyner vent. Tavle…. Så videre.
Blir ikke helt klok på kravene til funksjonsjord i NEK400:2022.
I kapittel 545.1.1 står det "Hvor systemet for utjevningsforbindelser for funksjonsformål ikke er lokalt forbundet med systemet for utjevningsforbindelser for beskyttelsesformål, skal utjevningsledere for funksjonsformål være ... forbundet med hovedutjevningsskinnen for beskyttelsesformål med kun en forbindelse".
og videre
"dersom det etableres flere utjevningsforbindelser for funksjonsformål .. skal det etableres en separat hovedutjevningsskinne for funksjonsformål som skal være forbundet forbundet med hovedutjevningsskinne for beskyttelsesformål med kun en forbindelse".
Det første avsnittet mener jeg antyder at systemet for utjevningsforbindelser for funksjonsformål kan forbindes lokalt til systemet for beskyttelsesformål. Det andre avsnittet virker å si at dersom det er mer enn en funksjonsutjevningsforbindelse i anlegget (lokal eller ei), skal systemene være adskilt, og kun sammenkoblet ett sted, nemlig i hovedutjevningsskinnen. Slår ikke dette beina av det første avsnittet, da er det jo i praksis aldri lov med lokale sammenkoblinger? Hvis ikke vil jo begge hovedutjevningsskinnene være sammenkoblet flere steder indirekte via de lokale sammenkoblingene.
I tidligere kapitler i NEK400:2022, f.eks. i kapittel 444.5.3.3, er det i illustrasjonen av utjevningsnett der, en blanding av funksjonsjordledere og utjenvingsforbindelser for beskyttelsesformål, uten at det er illustrert noen egen hovedjordskinne for funksjonsformål.
I tillegg er svaret i NEKfaq id 15560 videre til forvirring, hvor det står at hovedprinsippet er at disse anleggene skal holdes separate for å hindre at det flyter funksjonsjordstrømmer i beskyttelsesjordanlegget.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.