Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hvilke krav stilles det til virksomheter som installerer på fartøy/skip ligger til havn?
Gjelder på o/u 50V.
Refererer til del 3 i Elsikkerhet 78
Vi har lenge sett etter en enklere løsning for å føre forskriftsversjon i samsvarserklæringen.
Det å vurdere hvilket år en installasjon er bygd og hvilke utgaver av forskriftene som skal følges er en utfordring.
Mitt første spørsmål: Ifølge FEL sier det seg selv, men finnes det tilfeller der det ikke er påkrevd å skrive versjon av hvilken (f.eks) NEK som er anvendt? F.eks ved vedlikehold?
Spørsmål 2: Kan det henvises til installasjonens oppføringstidspunkt i en samsvarserklæring, istedenfor årstall? F.eks "Denne samsvarserklæringen er utført ihht. de forskrifter som gjaldt da anlegget ble bygget." (Ref. Elsikkerhet 78 - 3.1).Refererer til del 3 i Elsikkerhet 78
Spørsmål 3: Er Elsikkerhet 78 - del 3 innført i NEK 400 eller andre forskrifter?
Spørsmål 4: Hvor er Elsikkerhet bladene i forskriftshierarkiet. Gjelder de bare frem til neste NEK, eller er de på lik linje med FEL?
Mange spørsmål, men regner med dere skjønner essensen :-)
Min bakgrunn: Elektriker GR L, Fagskule elkraft og over 3 års relevant praksis. FA elektro i kommunal sektor (arbeidsgivers eigne elektriske anlegg)
Stilte spørsmål til DSB om kva arbeidsoppgåver eg kunne fylle inn ved registrering i elvirksomhetsregisteret.
svaret eg fikk:
(Siden du ikke har avlagt og bestått elektroinstallatørprøven, skal du kun krysse av for Drift og vedlikehold av virksomhetens egne elektriske anlegg.)
Ifølge elsikkerhetsportalen som også blir vist til i elsikkerheten 84, så seier dei noko annart.
Den som skal ha det faglige ansvaret for drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne lavspenningsanlegg, eller små, enkle høyspenningsanlegg, må tilfredsstille minst ett av følgende krav:
Har relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning.
Den som skal ha det faglige ansvaret for bygging, utvidelser eller endringer av arbeidsgivers egne elektriske anlegg, må oppfylle kravene i fek § 7 første ledd.
Dette betyr at faglig ansvarlig må tilfredsstille kravene i punkt 1 ovenfor, altså ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha opparbeidet minst tre års relevant praksis etter endt utdanning. Det er imidlertid ikke et krav at vedkommende har bestått installatørprøven (fek § 7 andre ledd), så lenge bedriften kun utfører arbeid på sitt eget elektriske anlegg.
Kva tenker dykk?
Hei.
Kan et elektroforetak som har rammeavtale med en kommune med en by på ca 12000 innbyggere samtidig inngå avtale om å utføre elkontroll på alle byggene til denne kommunen?
Kan en som driftsleder i e-verk med elkrafting. som bakgrunn få godkjenning til å installere egen bolig sånn eg forstår det?
Hei,
Jeg har en case der det har vært oversvømmelse i en kjeller. Ca 50 cm vannstand på topp. Jeg mener kabler og stikkontakter bør byttes, men får ikke gehør fra forsikringsselskapet. De mener "det er vanlig" å demontere det elektriske anlegget som har vært under vann, bygge opp nye vegger og remontere kabler og stikk på ny vegg.
Mitt spørsmål til dere er hvor i FEL og NEK:400 jeg kan hjemle et slikt krav mot forsikringsselskapet?
Jeg har prøvd å titte litt selv, men har ikke funnet helt det jeg er på jakt etter. Dette er det jeg har funnet:
NEK400:2022 522.3.1
Ledningssystem skal være valgt og montert slik at det ikke kan oppstå skader
som følge av kondensering eller inntrengning av vann. Det ferdig monterte ledningssystemet
skal tilfredsstille kravene til beskyttelsesgrad (IP klasse) på det aktuelle stedet.
NEK400:2022 522.5.1
Hvor det er korroderende eller forurensende stoffer, inklusive vann, som kan føre
til korrosjon eller nedbryting, skal de deler av ledningssystemet som kan bli påvirket, være av
motstandsdyktige materialer eller være tilfredsstillende beskyttet
Er det noen som har vært borte i problemstillingen før?
Mvh
Nikolai
Ved aus-arbeid eller arbeid nær/ved spenningsatt anlegg, står det i forskrift at vernesko skal være isolerende. Hva med vernesko som er merket ESD? Noen som har litt info rundt dette?
Har ein kunde som eg tek elkontroll for årleg. Nå har dei fått installert ny 400V Hovudtavle i forbindelse med på bygging. Tavla står inne på eit teknisk rom med kompressoren, varmtvassbereder, fleire sirkulasjonspumper osv. André fag og driftspersonar vil ha tilgang til rommet.
Tavla som er sett inn nå har ikkje dører, så fleire av brytarane står heilt i front utan nokon avdekking eller muligheit for å låse vekk. Hovudbryter er på 3200A.
Strengt tatt så er vell einaste reelle løysing er at driftspersonar får instruert personell kurs for å oppholde seg i rommet eller at det blir montert dører som kan låsast.
Eller er det annan måte dette kan løysast på?
Kan PLS 90 2x1,5mm2 festes på vegg? (Frem til bryter (ca. 1m)).
Hei,
Da jeg holdt på med hus installasjon, tilbake i 1999/2000, så ble 16A kurser brukt på 2,5mm2.
Hørte rykter nå om at man brukte 15A kurs på 2,5mm2.
Hva er norm nå, evnt hvilke normer brukes nå?
Blir lakt i K-rør i vegg🙂
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.