Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
For å beskytte forbrukere i ett IT nett, monteres det nullpunktsikring(disnauter). For f.eks 400V IT anlegg, benyttes likt dimensjonert nullpunktsikring uavhengig av om transformatoren er trekant- eller stjernekoblet. Dette stusser jeg over..
På stjernekoblet trafo settes den mellom transformatorens nøytralpunkt og jord. Mens på trekantkoblet mellom en fase og jord. Skal nullpunktsikringens tenn-og slukkeverdi verdi være lik uavhengig av transformatorkobling?
Hei, sitter å leser litt i NEK 400-3 2022 for IT, TN og TT angående nøytralleder og midtpunktsleder for AC og DC. For IT-systemer punkt. 304.3.4.3.4 figur 3Z og 3Æ skal det vises DC IT fordelingssystem med midpunkt og uten midtpunkt. Det er vel ikke noen figur med midtpunkt inkludert her (feil figur i NEK 400?) da det ser ut til at det kun er 2 like uten midpunkt. Stemmer dette eller er det ikke noe forskjell på DC IT fordelingssystem med og uten midpunkt?
Hei,
Har et lite spørsmål angående sikkerhet ved en instalasjon.
Har tegnet opp en skisse der der tegningen i toppen viser hvordan innstallasjons veiledningen sier det skal kobles også har jeg tegnet opp en skisse i bunn hva jeg selv tenker er en bedere løsning.
tenker som så hvis vi kobler etter instalasjons veiledningen vil det jo ligge spenning til motoren på den ene fasen hele tiden selv om motoren er avskrudd fra styreskap. da kan det jo potensielt oppstå uønskede hendelser.
er den installasjonveiledningen helt etter forskriftene?
takker på forhånd for alle inspill 😊
Er på ei hytte på fjellet. Hytta står fjellgrunn. Jordledningen går ned til en jording i grunnmuren. Det er 1 fase luftstrekk inn til hytta.
Måler 130v mellom hver fase og jord. Jordfeilbryter slår ut på testknapp, men ikke når jeg lager en "jordfeil" mellom fase og jord. Mistenker at anlegget er dårlig jordet,
og at strømmen blir under 30 mA.
Hvor går jordfeilstrømmen på et IT- anlegg? Trafoen er jo isolert fra jord. Går den gjennom disneutern?
Hei,
Er grunnen for at man lar jord flyte på en side for å forhindre sirkulerende jordfeilstrømmer? Hvordan påvirker sirkulerende jordfeilstrømmer potensielt et anlegg?
Hei, jeg har vært automasjonslærling i 1 år nå, og fagprøven begynner å nærme seg. En del ting i læreplanen jeg er usikker på. Automasjon er et bredt fag og det gjør det vanskelig å gruppere alt man gjør under en forskrift/lov/norm. Sånn som for elektrikere så forholder de seg til NEK400, det gjør for så vidt vi og ofte. Men jeg synes det er vanskelig å vite hvilke lovverk/forskrifter/normer som er de rette å bruke for f.eks kalibrering og regulering.
Skal jeg bruke ISO, IEC, noe annet?
Når skal jeg bruke SIL/PL i dokumentasjonen?
Når trenger jeg en sikkerhets PLS?
Er det et krav å mont. utvendig tilknytningsskap på en gammel fasade som er vernet og der alle andre utvendige tiltak må omsøkes/ søkes dispensasjon fra. Ser det står i innledningen til NEK 399:20222: " Standarden gjelder for nye bygninger, men anbefales ved større ombygginger" Hører flere sier det kommer an på hvor mye som er ombygd, men det står fremdeles "anbefales, så hva gjelder?
Hei. Fins det ikkje eit spesifikt krav til maks fyllingsgrad på kabelkanal i ei ny tavle? Eg har ikkje tavlenormen tilgjengeleg no, men meiner eg har sett noko om dette tidlegare.
Hei
Blir ikke klok av å lese FSE/FEK når det gjelder høyspenningstester (AC test, megging, PD tester osv) under FAT.
Kan dere hjelpe meg å få svar på følgende:
1) Når det gjøres innleie for å utføre høyspent tester for f.eks. på en motor. Vil FSE og FEK gjelde eller ikke når vedkommende er innleid og ikke ansatt av maskinprodusenten?
2) Skal det være 2 personer under slike tester?
3) Stilles det spesielle krav til kompetanse iht. FEK?
4) Må virksomheten, hvor innleien skjer fra, være registrert hos DSB?
5) Er det krav til å ha en jordingstang da en ikke skal kun stole på jordingen via instrumentet?
6) Må det utpekes en LFS?
Hei,
Bare en åpen spørsmål knyttet til dokumentasjon av eget praktiskarbeid-hjemme i forhold til 4 års praksiserfaring for praksiskandidater?.
Jeg er elektroingeniør med over 3 års erfaring, gjør mye elektro-arbeid hjemme, blant installasjon av solcelle, rehabilitering av el-anlegg-min eget hjem -Ref -FEK § 7 osv.
Er det noe som har vært borte i noen lignende saker?- Målet er å ta fagbrev som elektriker- men så vidt jeg har lest vill de ikke godkjenne praksis som faglærer innen elektro, ingeniør, osv.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.