Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei
I henhold til kvalifikasjonskrav:
Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.
Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde, kan utføre slike oppgaver.
Den som oppfyller kravene i § 7, kan utføre til- og frakopling i forbindelse med feilsøking, feilretting, utskifting av komponenter og oppgaver tilknyttet drift og vedlikehold av elektriske anlegg. Vedkommende kan også bygge og vedlikeholde elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig.
Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd.
Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte
*****************************************
Hvilke fagbrev tenker en på her som ikke omfatter elektriske anlegg.
I en produskjonsbedrift med mange forskjellige maskiner, vil en mekaniker ha lov til å feilsøke på maskiner som det er spenning på?
Dersom man jeg har Høyvolt FSE med førstehjelp. Dekker dette kurset de samme vilkårene som Lavvolt HSE med førstehjelp inneholder ? Eller betyr det at jeg også må ta Lav volt HSE med Førstehjelp for å være klarert for å jobbe på tilstøtende Lav volt anlegg til Høyvolt anlegget? Jeg har fagbrev gr: L og H
Når det gjelder sluttkontroll av elbillader/laderobot - Finnes det noe konkret krav når det gjelder hva denne skal inneholde? Tenker da særskilt på verifikasjon av ladestrøm (mht. om man trenger eget instrument for dette). 722.304.2 er, så vidt jeg kan se, det eneste stedet der ladestrøm omtales uten at det står noe om hvordan ladestrøm skal verifiseres. Utover et "vanlig" sluttkontrollinstrument som måler isolasjonsmotstand, kortslutningsstrøm, kontinuitet og utløsetid på jordfeilbryter er det vel bare ladestrøm som er det som skiller seg fra andre installasjoner. Integrert jordfeilbeskyttelse for DC er det vel heller ingen spesifikke krav til å teste?
NEK 400:2022, 815.410.3.3. Spørsmålet gjelder valg av beskyttelsesmetode for utstyr montert eller benyttet i arbeidssone.
Hvis en skilletrafo er begrenset til å forsyne èn fordelingstavle med flere kurser, er denne tavla da definert som èn utstyrsenhet? Eller blir det pga kursene definert som at skilletrafoen forsyner flere utstyrsenheter? Kursene i fordelingstavla forsyner utstyr som er spredt i ei arbeidssone hvor spenningsforskjellen på nærliggende elektrolyseceller er mindre enn 60V DC.
Hei, er andreårslærling og har fått en oppgave hvor jeg skal dimensjonere JFB til ett kjøleaggregat på ett kjølerom hos en matforretning. Info tilhørende til oppgaven er:
Det jeg sliter med er å beregne overgangsmotstand til jord da jeg ikke har noe info om Ra i oppgaven og har ingen info om jordelektrode så får ikke til å sjekke i montørhåndboka i tabell 3.1b heller. Det jeg har skrevet til nå er at jeg først må beregne 1.fjerdedel av av maks utløsestrøm siden detter er IT-nett og jeg bruker da formelen 0,5mA*S. Dette blir da 0,5mA*630kVA=315mA. Jeg går da ned til nærmeste standard str som er 300mA. For å få beregnet berøringsspenning etterpå må jeg finne Ra og da lurer jeg på om det stemmer å bruke formelen Ra=u/ij? Har gått ut ifra det og beregnet meg fram til Ra=230/0,3A (300mA)=766,6ohm. Jeg beregner så berøringsspenning med formelen Ub=delta In*Ra= 0.3mA*766,6ohm=229,98v. Ser jo at dette ikke er innafor kravet på 50v og lurer da på om jeg skal beregne Ra med 30mA istedet? vet 30mA ikke er ett krav på næringsbygg men skjønner ikke hvordan dette henger sammen. Har prøvd å beregne dette med JFB på 100mA istedet som blir Ra=230v*01A=23ohm, Ub=0,1*23=2,3v. Dette er jo innafor kravet, men lurer rett og slett på om jeg beregner Ra riktig eller ikke, hvis beregningen stemmer kan jeg vel velge en JFB på 100mA? Håper dette ikke ble alt for uoversiktlig og at noen kan hjelpe meg. Gjerne legg med formel og en grundig forklaring på det om dette ikke stemmer.
Heisann. Vi har et bad med en bryter som tar lys og en vifte. Jeg ønsker å kunne skru av kun lyset og la viften stå på. Elko har en 2+1 Polet med beskrivelsen "På badet kan den benyttes til vifte, med den 2 polte bryteren som servicebryter...". Hva betyr servicebryter i denne sammenheng? Kan jeg bruke 1-polet til vifta, som er dobbeltisolert, og resten til lyset? Og hvorfor eksisterer ikke 2+2 polet? Er det ikke plass i selve bryteren? Regner med at dette er veldig standard og selvsagt for en garvet elektriker, men det er lenge siden jeg var aktiv med dette (Har fagbrev).
På forhånd takk!
Jeg har automasjons fagbrev og ønsker å ta elektriker fagbrevet. Hvordan kan jeg få gjennomført dette mtp læreplanmål, krav, opplæringsbedrift og fagprøve? Fagplanene til fagene er overlappende og lik på enkelte punkter, hvordan vil dette påvirke meg?
Takk for all svar.
Hei,
I en ny TN-S fordeling fra 2024 ble det målt 90V mellom beskyttelseslederen til kursen og til jordskinna i fordelingen.
dette ble da målt når spenning var påsatt på L1 & N-leder uten at jordlederen var tilkoblet enda.
er dette normalt, eller hva kan være årsaken til at denne verdien oppstår.
Hei
I veilederen til forskrift om elektriske forsyningsanlegg tabell 6-2
Høyde over terreng, ved spesifisert leder temperatur: blank line : Faser 5,5 + Del, men > 6,0 jord: 4m
Hvordan forholder man seg til snø i forhold til disse avstandene, er det lagt til grunn noe snø i avstandene eller ikke?
Jeg må flytte utedelen av varmepumpen slik at kabel og rørstrekket bli lenger. Det er en fordel å unngå ta ned innedelen for å kople til ny og lengre signalkabel. Kan kabelen skjøtes/forlenges på en forskriftsmessig måte som ivaretar funksjonen til signal og strømlevering?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.