Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Hei.
Kan noen forklare meg hvorfor det ikke er lov med "veranda løsning" for installasjon av solceller, altså at det må legges en ny kurs fra sikringsskapet frem til inverter istedenfor å kunne koble seg på nærmeste stikkontakt.
Skjønner at det kan være ukjente belastninger på forbrukerkurser, men hvis du har en kurs med "faste" belastninger som er nærmere og lettere tilgjengelig, kan du ikke da legge opp ny stikkontakt på veranda fra denne kursen for tilkobling av solceller så lenge de beregner at du ikke overstiger kursen sin kapasitet?
Har sett presentasjoner om solceller som henviser til NEK 400:2018 551.6.2 ii) og 551.7.2 ii) som de sier henviser til dette kravet om at det ikke er lov med "veranda" løsning. Men dette kravet er fjernet i NEK 400:2022. Har de da gått vekk fra kravet og det er lov med tilkobling via stikkontakt eller fast tilkobling på en forbrukerkurs?
Kan noen også forklare meg hvordan strømmen fra solceller blir benyttet til forbrukerkurser i huset sitt fremfor å benytte strømmen levert fra nettleverandør? Hvordan klarer installasjonen å velge at den skal benytte strøm generert fra solcellene framfor strømmen du får inn i sikringsskapet fra nettleverandøren?
Setter pris på om noen klarer å forklare meg dette da jeg har lite erfaring med solceller :)
Hei
Har fått regnet meg fram til riktig svar av dette spørsmålet. Men lurte på om det er noen målinger som gjøres i vanlig i sluttkontroll som vil vise resultater til at en L eller N er dårlig tilkoblet? Vi gjør vel bare Kontinuitet der vi sjekker jord er hel og Ohm stemmer med lengde? Megging sjekker jo om isolasjon er hel av L/N mot jord. RCD sjekker jo jordfeilbryteren til sikringen, Kortslutning sjekker jo Ikmin mot vernets I5, men kommer ikke på noen målinger som sjekker tilkoblingen til L/N mot feks en stikkontakt. Stemmer dette?
Med forhånd takk for svar
-Sigurd
Hei
Skal dimensjonere kabel fra hovedtavle (med 250A hovedbryter) til ny tavle.
Hovedtavla er smikkfull, så det ble valgt å utvide med ny tavle på sida.
Ny tavle skal ha to effektbrytere, ein til solcelle inverter (200A) og ein til forbrukerkurser i tavla (125A)
Når ein skal dimensjonere kabelen som skal gå fra hovedtavla til nye tavla, må man ta høyde for full mate effekt fra solcellene, i tilegg til full effekt fra hovedbryter i tavla?
Altså 125A+131A, + 20-30% (inverter leverer 131.A, produsent krever 200A sikring)
Eller fungerer det anleis når du har "pluss" strøm?
Hei,
Har målt veldig mye lekkasjestrøm i min tid.
Også merket at når jeg tar den rundt eks: De tre lederene på inntaket til et IT-nett så får jeg eks 300mA. Og når jeg tar den rundt hovedjordskinna får jeg også 300mA.
Så vil det å ta den rundt hovedjordskinna i hovedfordelingen gi samme resultat? Selv på et TN-nett får man likt rundt hovedjordskinna.
Spørsmål 2:
I et TN-nett. Skal man alltid ta rundt N-leder? selv om det er ved inntaket i en TN-C-S hovedfordeling?
Takk for svar :)
Hei. Dette står under Nek 400-7-722.
Men det finnes ingen type 3A uttak på markedet.
Hva er løsningen her?
Det er ikke lenger anledning til å bruke vanlige stikkontakter (Schuko) eller industrikontakter som ladeuttak for elektriske kjøretøy (s. 468). Det skal benyttes Type 2 uttak generelt, og type 3A uttak for lading av lette kjøretøy. Endringene i NEK 400:2022 gjelder for nye installasjoner og utvidelser. Installasjoner iht. tidligere normer kan fremdeles brukes.
Hei Trainor. Vi holder på å bygge et nytt sykehus i Norge. Kontraktsformen er NS8405 og RIE er derfor underlagt byggherren. Når prosjektet nå er i gang nekter byggherre oss som elektroentreprenør installasjonstegninger og mener at alt skal foregå i en flerfaglig 3D-modell via Dalux/streamBim. I NEK 710.514.5.101 heter det at "plan over den elektriske installasjonen sammen med opptegnelser, tegninger, kretsskjema og modifikasjoner til disse skal foreligge brukeren". Kan vi som entreprenør kreve installasjonstegninger? Jeg mener at en felles 3D-modell ikke er godt nok underlag gitt kompleksiteten til anlegget som skal bygges.
Hei, Skal montere en ELbillader. Ikke så enkelt å komme seg fra tavle til monteringspunkt. Har tilgang til et K-rør 20mm i nederste etasje som kommer fra tavle. Tenkte å forsøke å trekke 4 eller 6mm2 (PN) ned til takboks eller veggboks for deretter gå med MR flex ut. Skjøte med wago i boks. Tenkte å gå for 1 fas, det er IT nett. Beskytter med 30mA jordfeilautomat. Etter å ha sett litt ser det ut som man trappe ned på PE, muligens til 1,5mm2 eller 2,5mm2? Kan jeg trappe ned på PE leder? Dette vil vært enklere i forbindelse med trekkingen av PN i forlagt K-rør. Muligens jeg overstiger utnyttelse av k-røret ved forsøk på 6mm2? Ellers noen kommentarer til planen?
Jeg trenger hjelp til litt enkel matematikk. Får avlesing fra en faseanalysator hvor det måles:
L1, L2, og L3 strøm
L1-N, L2-N, og L3-N spenning
L1-L2, L2-L3, og L3-L1 spenning
Som dere ser er dette en 3-faset 400V, med nullleder.
Den har følgende avlesninger:
Strøm:
L1: 97A
L2: 115A
L3: 115A
Spenning:
L1-L2, L2-L3 og L3-L1 måles alle til 398,5 V
L1-N, L2-N og L3-N måles alle til 230V
så kommer det jeg ikke forstår:
Det er oppgitt at total aktiv effekt er 46 kW. Det er ikke noe spesielt utstyr eller noe som er koblet på.. jeg forstår ikke det, men så er ikke jeg elektroutdannet heller. Kan noen hjelpe meg med utreningen eller forklaringen på hvorfor dette er feil?
Hei. Spørsmålet er ang. plasseringen av varslingspanelet når overspenningsvernet er montert ute i tilknyttningsskapet. Kan dette panelet(varsleren) plasseres inne i fordelingsskapet inne boligen eller må det plasseres utvendig ved fordelingsskaet eller annet egnet sted? Kan dette løses med kun akustisk eller visuelt signal?
Mvh Bjørn Bergbråten
Hører og ser så mange varianter og uttrykk vedrørende el-bil lading, både av "leg og lærd" til og med på tv, så derfor hadde det vert greit og fått "fasit".
- kan man hente strøm fra en vanlig stikkontakt?
- skal denne være enkel?
- skal det kun være én stikkontakt på den kursen?
- kan sikringen være en 16A jordfeilautomat, (eventuelt hvorfor ikke) ?
- må det være en spesiell type jordfeilautomat, hva slags karakteristikk skal denne sikringen ha?
- kan man bruke skjøteledning (slik man ser blir praktisert)? Hvor lang kan eventuelt denne skjøteledningen være, og tverrsnitt?
- hva med jording?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.