Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Jeg vet dette har vært diskutert tidligere, og jeg vet også at det har kommet en uttalelse fra NK64 angående plassering av UPS over himling for dørmiljø.
Grunnen til at jeg tar opp temaet igjen er at jeg ser det blir mer og mer vanlig at konsulenter som lager beskrivelser beskriver følgende: "Lokal UPS ved dør leveres og monteres av totalentreprenør"
Dette er jeg ganske sikker på er fordi lås og beslags leverandører ofte tilbyr en billig UPS fra komplett.no og monterer denne over himling, eller rett og slett ved siden av. Det er i utgangspunktet bare plug and play, men vi som installatør har dermed ingen kontroll på hvordan disse UPSene monteres eller om de er iht. virketid for dørmiljøet.
Det jeg lurer på er om vi som ansvarlige for det elektriske anlegget kan stilles til ansvar for dette i etterkant? Har vi plikt til å gå over og sjekke disse ved en sluttkontroll?
Hei.
Til min forståelse skal N-Leder alltid laskes til jord ved 230/400v. Og N leder skal ikke tilkobles ved 400/230v.
Har da en EL-Bjørn vendbar trafo som tilsynelatende er helt feilkoblet, også el-skjema ser ut til å ikke laske N til jord, og heller ikke stoppe kontakt mellom N og trafo ved 400-230v.
Legger ved El skjema og bilder. Er det noe jeg misser her? Eller er dette rett og slett feil fra El-Bjørn?
Til de som lurer så jobber jeg med klargjøring og reprasjon til utleie av anleggsutstyr, evt utbedringer av dette blir gjort i samråd med elektrikker. Bare gneger litt og lurte på om det var noe fornuftige svar å få her :)
Hei,
Har det noen gang vært krav til jordfeilovervåking på stigere i TN-nett
Er i et stort næringsbygg med flere stigere der det er en stiger som har 1,75A i lekkstrøm. (Lekkstrøm på flere andre også, men ikke så høy) Vi er enige om at det er mye og vil ikke ha dette i anlegget, men finnes det noen verdier/krav/anbefalinger for hva som er for mye lekkstrøm? Kanskje vanskelig å svare på, kommer vel an på flere ting.
Det blir for tøft å komme ned mot 30mA. 300-500ma??
Hei, stemmer det at jordlederen fra et overspenningsvern type 2 i en hovedfordeling skal kobles direkte til jordskinnen, eller kan den kobles i eks: din skinne osv som er jordet i tavlen.
takk flr svar ;)
Hei, skal beregne vern og kabel til en motor. I dette tilfellet er det en 3 fase 230 motor som trekker 9kw (39A). Fra min beregning trenger jeg minimum en 4G10 PFXP. Førings metode B2. Men jeg sitter med tanken på startstrømmen som er 3x Ib. Dette vil jo da si 117,3A.
Jeg sliter litt med å finne fram informasjonen på hvilken vern og kabel jeg trenger til dette.
Hoved planen var en 4G10 med en 40A C-kar sikring. Men blir det rett? Blir det her å bli underdimensjonert pga start strømmen? Eller må jeg gå opp til 4G16 og en 50A Automat for å sikre at den tåler startstrømmen
Takk for hjelpen på forhånd! Driver på med eksamens forberedelse
Jeg har tidligere sett en tabell som viste i hvilken utgave av NEK 400 de forskjellige endringene kom inn. F.eks krav om overspenningsvern i boliger i 2014, krav om komfyrvakt i 2010 osv. Vet dere hvor jeg kan finne en fyldig slik oversikt
Hei
Prøver å øke kompetansen min mer og lære mer. Tenker da på å lære om eventuelle undermålere, og har kommet til en utfordring.
https://www.onninen.no/schneid...
https://www.onninen.no/schneid...
https://www.onninen.no/schneid...
Alle de tre er ganske like, bortsett fra et navn forskjell. Kan noen fortelle meg hva som er forskjellen? Og om et hus skulle hatt inn en undermåler, hvilken av de om de ville du anbefalt? Er snakk om en kunde som ønsker det. Må man lese av der manuelt? Er det en som går automatisk?
Mvh
Sigurd
Har en utfordring med innkapslede høyspent-motorer, -generatorer og -trafoer på båt.
Disse er bygd slik at man må skru løst og løfte bort et deksel før man kommer inn til anleggsdelene. Avstanden fra lokkene til anleggsdeler er mindre enn risikoavstand (6,6 kV: 40 cm)
Litt om bakgrunnen:
Ref FSE skal man ved arbeid på frakoblet anlegg 1) frakoble og sikre, og 2) spenningsprøve og jorde anlegget.
Jording kan som kjent utføres som enten arbeidsjording eller endepunktsjord og markeringsjord.
Frem til anlegget er jordet på arbeidsstedet skal det betraktes som spenningsførende, og arbeid innenfor sikkerhetsavstanden på spenningsatt anlegg regnes som AUS-arbeid.
Vi har mulighet til å koble ut i høyspent-tavle, legge på endepunktsjord i anlegget, og må i tillegg etablere markeringsjording på anleggsstedet.
Selve knipa:
I det vi løsner lokket på komponenten og dermed fjerner avskjermingen er vi innenfor sikkerhetsavstanden og utfører i følge FSE AUS-arbeid.
Mulig løsning:
I deres FSE-kurs for e-verk blir det nevnt at det finnes tenger man kan klype over kabler som går inn i motorer for å sikkert spenningsteste slik at man kan betrakte anlegget som frakoblet.
Kan noen lenke til en eller flere slike? Hvilken norm er det eventuelt som definerer sikker spenningstesting?
Har dere eventuelt andre løsningsforslag?
Hei, jeg skal opp til eksamen nå snart og driver på med forberedelser. Jeg syns huske at det fantes en form for beskrivelse for bokstavene i kabel navn, f.eks. IFSI. Er det noen som vet hor jeg kan finne det?
Hvordan dimensjoneres systemreferanseleder når denne etableres i hovedtavle? Tavlen mates fra to eller flere strømkilder (ref NEK400:2022 figur 3K).
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.