Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Opplegg for strøm i en mat bil

Hei

Vi skal legge opp strøm i en mat bil. Så dukker det opp lit spørsmål om jording. Det henger en apparat kontakt på utsiden av bilen. Vi skal henge opp sikring skap med jordfeil automater i bilen. Skal karosseriet i bilen ha utjevnings jord?

Eventuelt hva skjer med det originale 12v anlegget i bilen dersom det blir jordfeil på anlegget?

Spurt ${formatDate(1684754220)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Flytte skap, skjøte inntakskabel

Skal i forbindelse med en rehabilitering flytte et sikringsskap i en bolig. Da blir inntakskabelen for kort. Usikker på forskriftene tillater at denne kan skjøtes med krympeskjøt inne i veggen? Eller må det monteres en koblingsboks som er tilgjengelig?


Spurt ${formatDate(1684746300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Knivsikringer vs automat?

Hei

Lurer på litt den tekniske forskjellen mellom skillebrytere/knivsikring og dagens automatsikringer.

Er det kun effekten de tåler å bryte?

Må inn med ein ny effektbryter i ei tavle som er smikk full av gamle knivsikringer som har 63A patroner og lurde på om det var mulig å bytte de knivsikringene med 63A automatsikringer for å lage meir plass?

Antar bryterevnen vil være største grunnen. Kan eg da berre sjekke med nettleverandør om ik3pmaks er innenfor 15kA, som er det 63A automatene tåler?

Spurt ${formatDate(1684607520)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Inntakssikringer og stigeledning på baderom etter bruksendring- yay or nay?

Har noen spørsmål om inntakssikringer og stigeledning på baderom som jeg håper dere har gode svar på. Bor i et hus fra 1930-ish, som nå er et sameie bestående av tre leiligheter. Hele huset ble pusset opp og seksjonert i 2022 (med nye overflater, rør, elektrisk etc.) og solgt til vi som bor der nå. Alt det elektriske i huset etter inntakssikringene er nytt og utført av ett og samme elektrikerfirma.

I forbindelse med seksjonering og oppussing ble deler av boligen søkt bruksendret, slik at området der hovedinntaket (inntakssikringene) er gikk fra å være en fellesgang til å bli baderommet til boenheten i kjelleren. Siden inntakssikringne ikke ble flyttet, er de nå altså i baderomsveggen i kjellerleiligheten, skjult bak en inspeksjonsluke (se vedlagte bilde for plantegning, bilde av inspeksjonsluken og bilde av selve sikringsskapet). Slik jeg forstår det (ut fra Elsikkerhet nr. 65) er dette ikke tillatt.

1) Det første spørsmålet blir da om dette er lovlig eller ikke?

Det utførende elektrikerfirmaet sier selv at dette "ikke er en optimal løsning", men at «inntaket er på nøyaktig samme sted som opprinnelig. Og så lenge det er utenfor farlig sone så er det el sikkerhetsmessig ok.». De mener også at de ikke har ansvar for dette, da deres oppdrag var alt etter inntakssikringene.

Det er gitt samsvarserklæring etter NEK400:2018 for alle leilighetene, inkludert den i kjelleretasjen hvor inntakssikringene er plassert, og der beskrivelsen er «Ny elektrisk installasjon i total rehabilitert leilighet. Skjult varme med varmekabler og varmefolie. Styrt av dedikerte termostater. LED belysning med downlights og armaturer. Forøvrig iht norm.»

2) Det andre spørsmålet mitt blir da om elektrikerfirmaet har alt sitt på det tørre her- eller skulle de ha flyttet inntakssikringene?

Det neste spørsmålet er dersom DLE reagerer på inntakssikringene, så mener det utførende elektrikerfirmaet at løsningen er «å kasse inn skapet med en ekstra luke. Da vil i tilfelle inntaket være å betrakte som ett eget rom i rommet. Ved sånn løsning må luke tydelig merkes. Slik jeg ser det, er det en hensiktsmessig løsning dersom det blir påkrevet.»

3) Har noen innspill til den skisserte løsningen fra elektrikerfirmaet?

Det siste spørsmålet relaterer seg til at stigeledningene også ligger i baderomsveggen, noe som etter Elsikkerhet nr. 65, ikke anses å oppfylle sikkerhetskravene: "Å legge stigere og ledningsdistribusjon i vegg mot bad vil derfor ikke ansees å oppfylle sikkerhetskravene i fel.". Til dette bemerker elektrikerfirmaet at: "Vi anser stigeledningene som elsikkerhetsmessig forsvarlig. De er installert i vegg bak gipsplater og fliser mot hjørne av badet. Det er dobbeltisolerte kabler som er godkjent for montering i vegg. De ligger 1-1,5 meter lengde vertikalt mot hjørne av rommet i motsatt ende av farlig sone. Det er ingen grunn til å tro at stigeledningene skulle bli skadet som følge av til tider høyere luftfuktighet i baderommet ettersom de er isolert fra rommet og uansett tåler fuktighet. TIlsvarende kabler med skjerm (PFSP) er sågar godkjent for å ligge direkte nedgravd i jord. Kabeltypen vi har benyttet er PFXP som er dobbeltisolert men uten skjerm.

4) Oppfyller løsningen som beskrevet over alle relevante krav og forskrifter?

På forhånd takk for gode innspill og kommentarer:)

Spurt ${formatDate(1684528200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Nullpunkt

Skal bygge ned en gammel lavspentlinje ut fra ett mastearrangement. Nullpunktet er strekt ut til første stolpe å ført ned til jord her. Linjen skal rives å nullpunktet må legges i bakken. Hva sier forskriften om dette? Hvilken kabeltype kan benyttes? Kan denne legges i samme grøft som lavspentkabel? Hvis ikke, hvordan skal det evt gjøres?

Spurt ${formatDate(1684242000)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Li ion batterier

Hei,

Skal dere inkludere Li-ion batterier i "Drift, sikkerhet og vedlikehold av batterier" kurset? Ser ut som det går i retning av å bruke Li-ion batterier på UPS'ene på både offshore wind og O&G prosjektene fremover.

Andreas

Spurt ${formatDate(1683803880)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Sikring i motorskap

Hei,

Har lett litt rundt men finner ikke noe svar.

Lurte på om det er noe krav til en sikring for hovedstrøm i starterskapet.

Har en sikring som beskytter mot kortslutning i fordelings skapet, trenger jeg da en til sikring i skapet?

Tenker mest på kostnader.

Spurt ${formatDate(1683751320)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
styringsoppgave, impulsrele 2 brytere med 3 fase sikring og lamper

En kunde ønsker belysning i et stort lagerlokale. kunden ønsker å få styrt lysene fra 2 ulike plasser. på grunn av den store belastningene, er det behov for 3-fas sikring og fordeling for lysene. styrestrømmen skal være egen kurs. du skal bruke et impulsrele. Forklar meg hvordan du ville koblet det opp og hvordan vill koblingskjemaet se ut. det skal også brukes 400v altså n leder.

Spurt ${formatDate(1683705600)}
Bra svar markert av forumleder Venter på svar
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Plombert sikring

Hei,

Har et tilfelle med en sikring som blir forsynt av UPS som er plombert, slik som vist på bildet.

Er dette lov?

Spurt ${formatDate(1683699600)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
8
OV plassert i TKS

Heisann!

Jeg skal forberede nedbygging av tilknytning imot nettleverandør. Det er en fritidsbolig og et frittstående anneks med 1 fase tilknytning i luft (IT nett) som skal gjøres om til 3 fas kabel i jord inn til TKS. Bolig har eget sikringsskap og annekset har sin egen underfordeling.


Planen var å benytte "utvidet tilknytningskap" ref. RENBLAD 4100 og plasserer kombinert 63A OV/KV i TKS ute. Denne beskytter både inntakskabel i bolig og stiger til anneks (dokumentert i FEBDOK). I fordeling i bolig og anneks monterer jeg inn en lastbryter som da kun er ment for lokal utkobling. se skisse

Kombivernet er godkjent for 10kA iht EN 60898 og vil dermed være ok for usakkyndig betjening.

Er denne løsningen ok?


Om jeg plasserer separate OV (f.eks 40A og 32A i fordelingen i bolig og anneks) så ser jeg i FEBDOK at vernkurvene kommer veldig nære OV ute i TKS og jeg vil bare få et anlegg med dårligere selektivitet. Bakdelen uten egen OV i bolig er jo at man må ut i TKS om overbelastningsvernet skulle løse ut...

Spurt ${formatDate(1683539520)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.