Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Bedriftselektriker/Faglig ansvarlig

Hei, hvor mye har man lov til å gjøre som bedriftselektriker/faglig ansvarlig i en bedrift når man kun har fagbrev?

Slik jeg har forstått det kan man bytte ut utsyr, vedlikeholde, reparere og drifte. Stemmer dette?

Er vel også greit å utvide med små utvidelser, tenker spesielt på å sette opp ekstra utsyr som f.eks flow-målere, motorer, omformere osv.

Spurt ${formatDate(1677232200)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Bytte gammel termostat for varmekabler

Varmekablene til et familiemedlem hadde sluttet å fungere en liten stund tilbake så jeg ble kontaktet for å feilsøke. Varmekablene har heldigvis ikke brudd og det er termostaten som har tatt kvelden.

Jeg har fagbrev for gruppe L, men har primært jobbet på sjøen som skipselektriker og har kun lagt varmekabel én gang (på fagprøven), så dette er ikke mitt sterkeste felt.

Årsaken til at jeg skriver her er at jeg er usikker på virkemåten til termostaten og hvilken jeg kan erstatte denne med.

Dette er en veldig gammel termostat uten noen tilkoblingsmuligheter for gulvføler. Vennligst se vedlagte bilder her:

https://imma.gr/119092xa7762
https://imma.gr/119093xbd829

Men termostaten fungerer definitivt og regulerer temperaturen i rommet basert på hva den er stilt inn på (ser ut som et potensiometer). Kjenner stor forskjell på hvor varmt det blir basert på hvor høyt/lavt man stiller termostaten.

Har midlertidig direktekoblet dem utenom termostaten (blir ikke ubehagelig varmt etter flere dager der de har stått på 100% uten avbrudd)

På vinteren kan jeg kjøre 100% over tid uten at det blir ubehagelig varmt, men på bl.a. sommeren er det både unødvendig og dyrt å la den stå på hele tiden.

Jeg ønsker derfor å få byttet termostat fremfor å la de forbli direktekoblet. Målt totaleffekt er 1kW på varmekablene.

Det er ingen gulvføler tilkoblet denne termostaten, så er ikke helt sikker på hvordan den virker for å regulere temperaturen, da den ikke har noen metode for å kjenne på hva temperaturen i gulvet/rommet faktisk er.

Selve termostaten sitter lokalisert i et etasje ovenfor rommet med varmekablene og det er ingen sjanse for at denne kan måle temperaturen nede i dette rommet.

Hvis jeg skulle gjettet vil jeg anta at den har en slags timer funksjon som skruer den av og på(tiden hvor lenge tilførselen slipper gjennom termostaten av gangen før den tar en pause er basert på temp-instillingen).

Skulle helst hatt en lignende termostat for å unngå å måtte legge ny føler, da dette ikke vil bli pent og må legge den åpent samt borre meg gjennom gulv.

I verste fall måtte det være en rom-føler, da jeg ikke har planer om å støpe om/hakke opp gulvet for å støpe inn en føler under flisene.


Noen som har tips om hva jeg kan bytte ut denne termostaten med

Spurt ${formatDate(1677168840)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
"TN-nett" uten jordet nullpunkt?

Hei,

Vi har kommet over en del anlegg på skip der det er lagt opp som TN-anlegg, men transformatorene er ikke jordet i nullpunktet. Ved jordfeil vil man kunne få 400V mellom fase-jord. Dette er ikke i henhold til verken IT, TT eller TN nett så vidt jeg forstår? Men hvilke konsekvenser kan egentlig ett slikt nett få? Og vil det kunne kategoriseres som noen av fordelingssystemene vi har?

Spurt ${formatDate(1677133860)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
300mA jordfeilbryter i landbruksinstallasjoner.

Hei.

Hvordan ser dere på kravet angående 300mA jordfeilbryter i landbruksinstallasjoner.

Dette er er jo et evigvarende tema i landbruket som skaper en del "trøbbel" samt at det sikkert er fornuftig med en slik bryter.

Te a f.eks. hvis man installerer en NY hovedtavle i en driftsbygning og monterer denne tavla i et teknisk rom som er kledd med gips. (Egen branncelle) I tavla er det montert justerbar hovedbryter med justerbar jordfeilmodul. I forskriften står det at det skal være maks 300mA jordfeilbryter forankoblet underfordelinger nedstrøms. Så det vil si etter selve hovedtavlen. Det står også at det skal monteres på hovedkabel om denne går gjennom flere rom. (Uten at jeg har forskriftsboka foran meg nå å kan skrive akkurat ordrett det som står)

Gjelder dette hvis kabel går oppover yttervegg og rett inn i teknisk rom og inn i hovedtavlen? Denne kabelen kan vi si ligger på både trevegg og betongvegg utvendig og går gjennom trevegg og inn i tavla.

Har forstått at Brannbryter kan utelates om det er montert hovedkabel som ligger kortslutningssikkert forlagt. F.eks ( fra K-skap og i jord rett inn under tavle gjennom rør i betongdekke)

Hvordan tolker dere andre denne problemløsningen og forskriften? Monterer dere bryter med summasjonstrafo i K-skap som er koblet via hovedbryter eller er det ok å legge kabel rett inn i tavle uten noen form for jordfeilbryter før man kommer inn i tavlen?

Spurt ${formatDate(1677089280)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
AUS med opptak av krefter

Stolperotbeslag: universalt-rotbeslag-brosjyre-bis.pdf (bberntsen.no), er i bruk i norsk elforsyning. Sikkert et fint produkt. Har erfaring med en entreprenør som mente de drev med "arbeid nær ved", når spenningsførende linje, ble påmontert slike beslag. Stolpen ble kuttet, mens den ble holdt av en anleggsmaskin, så plassert på et slikt beslag. Jeg i mitt enkle sinn, mente og mener fremdeles at dette var en AUS jobb. Andre meninger om dette?

Spurt ${formatDate(1676989080)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
arbeid på elbil fremdriftsbatterier

Hvilken kompetanse må en som skal arbeide med fremdriftsbatteri på elbil ha? Her er det jo enorme mengder energi og kanskje 900V

Hvilke forskrifter og lover gjelder? (FEK, FSE osv?)

Spurt ${formatDate(1676968260)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Jording av armering

Hei, jeg har tidligere drevet en Installasjonsbedrift, når vi jorda armering, så sveiste vi et punkt pr 25 meter, for å sikre oss god kontakt over hele matta. Ofte lagt inn med H-press fra ringjord. Jeg vet at de 25 meter er tatt fra en plass. Men finner ikke ut hvor? Står det noe i NEK 400 om maksimal anstand mellom utjevningspunkter for armering. Mener samme avstand ble brukt på kabelstiger osv. om ikke annet var beskrevet fra leverandøren.

Spurt ${formatDate(1676904360)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Løs kabel i tavle / Wago i tavle

Hei, er det innenfor å koble jordledere i wago i tavle montert i 2020. Og i tilegg ha løse kabler i tavle koblet i wago.

Ekstra spørsmål: Når ble det slutt på bruk av UZ sikringer, altså overgangen til automatsikringer

Spurt ${formatDate(1676884020)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Kabel oppstrøms elbil lader

Hei

Tilkoble en Zalto elbil lader med innebygget jorfeilbryter A og RDC DD 6mA. I sikringsskap monteres en 32A automat (uten jordfeil b.) med PFXP 10mm2 lagt i rør ut til ladeboksen. Henviser til kap 412 Beskyttelsemetode: dobbel isolasjon) og 521.11 i risikovurderingen om grunn til å utelate jordfeilbryter oppstrøms ladeboksen.

Men ble litt usikker på kap. 521.14 Beskyttelse ved jord og kortslutningssikker installasjon. Her henvises det kun til en-ledere og ikke flerledere kabler (eks. PFXP)?

Kan du hjelpe til med å se på dette?

Takk,

Spurt ${formatDate(1676802300)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Generator i parallell drift med nett

Hei, sitter å grubler på utfordringene ved å bruke aggregat (generator) på et anlegg både som backup og i parallell med nettet. ik2p min er 900A, og er ca 100m til generator, hvor det måles ik2polmin 620A.

Hvordan blir kravene mtp. kortsluttningsikring av anlegget? Tenker her i hovedsak på ik2pmin/ik3pmax. eventuelle andre ting enn må være obs på.?.

Ser for meg 3 senarioer hvor kravene må være oppfylt:

1. Drift med kun nett (Denne er grei)

2. Drift med kun generator (Nye kortslutt verdier iht. størrelse på generator)

3. Drift i parallell nett + generator (syncronM. som fases inn og drives av gass)

Noen god måte å beregne seg frem til dette eller er det kun ved måling når anlegget er i drift? Og i senario 3, vil kortsluttningverdiene gå opp eller vil nett være gjeldene?

Spurt ${formatDate(1676473020)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.